Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tohle není typický raný středověk, ale je to podle nejstarších výjevů prošívanic, které máme (13.st.) a jako hypotéza zřejmě použitelné i pro konec 12.st. (ta plstěnice je taky hypotéza ale přece jen snáze obhajitelná).

Obrázek

Více tady: http://www.curiavitkov.cz/clanek19.html
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Wothan píše:je to nějaký arab (a ibn Munkiz to není) a zmiňuje se spíše o tom, že na sebe křižáci (pěšáci) věšeli váčky s bavlnou aby zmírnili účinky lukostřelby. O tom co nosili rytíři pod zbrojí se nezmiňuje. O prošívanicích v tomhle období jsem nic nenašel (Munkiz popisuje vrstvené pletivo zašité do kabátce a tuším vycpané velbloudí plstí?
Nebyl ten pramen Jean de Joinvill? V arabských zdrojích jsem na nic takového nenarazil. V připadě že to dohledáš pověs to prosím sem.
Usáma ibn Munkíz mluví o směsi z hedvábné cupaniny, bavlny a zaječích chlupů (jako o vycpání mezi dvěma sešitými hauberky) a jeho zbroj (mluví o ni jako o pancéřové haleně) je něco extra - tedy nic běžného.
Velbloudí srst zcela jistě ne, ta když navlhne tak příšerně smrdí a nejde s tím nic dělat (měl jsem modlitební koberec s velbloudí srstí).
V oblasti palestiny bych u rytířských řádů viděl jako materiál na vycpávání spíše tu vlnu nebo kozí srst (to co se tam hojně pěstovalo a bylo dostupné), bavlna byla přeci jen drahá záležitost, ale vyloučit ji tam nelze.

Templáři byli vlastně z prvních kdo začal varkoče používat, křižáci tento způsob ochrany před žárem odpozorovali z druhé strany - od lehké musulmánské jízdy. Byl to vlastně přehoz s dlouhými rukávy, u templářů navíc ještě s kapucí (po vzoru oděvu Cisterciáků), máme také zmínky o tom, že si zakrývali přilbice látkou - zase něco jako turban na protější straně.

Ospray o Templářích vyšel též v českém překladu, v Computer press.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Wothane, to dělení na prošívce máš odněkud obhlídnuté, nebo je to tvá konstrukce.
Honor supra Vitam! Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Je to samozřejmě jen spekulace - úprava daná účelem té zbroje - píšu o tom tady v tom článku:
http://www.curiavitkov.cz/clanek19.html

Zkoušel jsem to i ve verzi bez rozdělení ale protože je to určené primárně coby krzno pod komplet, tak buď je to vypasované a nedá se to pořádně obléknout, nebo je to dost široké aby se do toho dalo vlézt, ale pak se to zase mačká a falduje pdo zbrojí, hrne na bocích aj. Taky bych to rád měl bez dělení, ale nefungovalo mi to.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Díky. Já právě vyrábím něco podobného, ale pokusím se to udělat bez dělění. Snad se mi povede najít optimální vycpání s šíří, do které se navléku a přitom ne moc velké. Někde tady byly postnuty ty prošívky za reliéfu tuším ve florencii? Ty se zdály vypasované. Zkusím to najít.
Honor supra Vitam! Obrázek
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já jsem na tom experimentoval - poprvé se mi to nepodařilo udělat nedělené, měl jsem s tím ty problémy co jsem popsal v článku. Teď jsem si s tím trochu pohrál - postupně to překládal a stehoval, páral, znovu stehoval a zase páral. A nakonec jsem asi objevil kompromis, kdy to půjde sešít tak, aby se dalo vlézt dovnitř (a ven :badgrin: ) a zároveň jsem toho neměl moc nařaseného pod zbrojí. Takže to asi nakonec taky sešiju.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak jsem to sešil a znovu olemoval rozparky dole a u krku. Na těch výjevech rozparek u krku není, ale podle mne by tam alespoň malý být měl, jinak by ta díra pro hlavu musela být moc velká. Možná tam byl vzadu, ale to bohužel není vidět. Já ho nechal vepředu, částečně ho ale překrývá límec. Leze se do toho v pohodě, ale hrozně blbě se leze ven - myslím že propocené to sám asi nesundám [-X
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Výsledek vypadá takto:

ObrázekObrázek

Obrázek

A do článku jsem doplnil dové poznatky a fotky:
http://www.curiavitkov.cz/clanek19.html
Boreš
Nováček
Nováček

Příspěvek od Boreš »

JJ Já jsem loni řešil to samý. mam jí vycpanou víc, ale mam vysoký rozparky a průstřih u krku. Skoro se mi to neřasí (pod brní vzhledem k vertikálnímu směru prošívání) a hlavně to neřešim :badgrin: ... Ale sám to taky sundavam jen horko těžko.
Do věčnosti!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Takhle je to super!
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard