Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Pak je to to s vírou jako se supermaketem - vyberu si, co mi chutná, a co vypadá ve 21. století směšně, označím za podobenství, poselství, příběh...prostě to zlehčím:-) pak ale nejde o to, aby lidé věřili v to, co je v bibli, ale aby co nejvíc lidí věřilo v to, co jim předžvýkává církev do snesitelné podoby. Tedy není primární kvalita věřících a le jejich kvantita. A to je trochu jiná motivace :)

Jestli je zázrak to, že někdo nemocný před svou smrtí ještě něco dělá, pak je to stejný zázrak, i když je to ateista, muslim, buddhista...a pak je ještě větší zázrak to, že se někdo opáše trhavinou a s výkřikem Alláh Akbar se odpálí v autobusu. Zcela jistě odvážný a razantní krok, ke kterému u dal sílu bůh a víra v něj. Na středním východě jsou takových zázraků mraky a přesto jsou z nich stále dost na větvi. Ale křesťané tyhle zázraky neznámo proč moc neoceňují, ačkoliv tvrdí, že bůh je jen jeden.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Kain píše:Pak je to to s vírou jako se supermaketem - vyberu si, co mi chutná, a co vypadá ve 21. století směšně, označím za podobenství, poselství, příběh...prostě to zlehčím:-) pak ale nejde o to, aby lidé věřili v to, co je v bibli, ale aby co nejvíc lidí věřilo v to, co jim předžvýkává církev do snesitelné podoby. Tedy není primární kvalita věřících a le jejich kvantita. A to je trochu jiná motivace :)
Nevím kde bereš pro tuhle argumentaci podklad, ale budiž. Tvá víra by asi tak vypadala.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kain:

Já zázrakem nepotvrzuji Boží působení, v pravdě pro mne není zázračné uzdravení ničím vyjímečným ani nepochopitelným.

Přítel byl na konferenci o uzdravování.
Byl tam jeden charismatik, šel za chlapcem který byl na vozíčku, ukazoval mu něco z Písma, pak se spolu modlili... Pak ten charismatik vstal, podal tomu chlapci ruku, a řekl: "Ve jménu Ježíše Krista, vstaň a choď!" Chlapec vstal a chodil, byl uzdraven.

Podvod? Placebo? Sugesce? ...?

Můžeme se o tom přít, nejsem to ale já a nejsi to ani ty kdo vítězí.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Rodgir de Maille píše: Můžeme se o tom přít, nejsem to ale já a nejsi to ani ty kdo vítězí.
Není to argument Kainem přijatelný, ale je to krásná věta. Díky.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Kain píše:Pak je to to s vírou jako se supermaketem - vyberu si, co mi chutná, a co vypadá ve 21. století směšně, označím za podobenství, poselství, příběh...prostě to zlehčím:-) pak ale nejde o to, aby lidé věřili v to, co je v bibli, ale aby co nejvíc lidí věřilo v to, co jim předžvýkává církev do snesitelné podoby. Tedy není primární kvalita věřících a le jejich kvantita. A to je trochu jiná motivace :)
Tohle je teze, kterou opakuješ pořád dokola, ale která plave na vodě.
Když Ti historik řekne něco o tom, jak to vypadalo v Čechách v 10. století, tak to vezmeš, ale když Ti řekne něco o tom, jak to vypadalo před 3 000 lety v Palestině, tak se snaží zlehčit Bibli, aby se dala vhodně interpretovat? Nepřistupuješ tak trochu k historickému bádání jako k supermarketu?
:wink:
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Kain píše: je ještě větší zázrak to, že se někdo opáše trhavinou a s výkřikem Alláh Akbar se odpálí v autobusu. Zcela jistě odvážný a razantní krok, ke kterému u dal sílu bůh a víra v něj. Na středním východě jsou takových zázraků mraky a přesto jsou z nich stále dost na větvi. Ale křesťané tyhle zázraky neznámo proč moc neoceňují, ačkoliv tvrdí, že bůh je jen jeden.
Přinejmenším já víru toho člověka oceňuju. Ne, že bych souhlasila s tím, co dělá, ale ve srovnání s postmoderní liberální evropskou společností je na tom vidět ochota se osobně angažovat.
A to je i důvod, proč dnes muslimové mluví proti Evropě a Severní Americe a proč v ní vidí nebezpečí - protože už není partnerem, se kterým je možno se škorpit o detaily, ale zdrojem destrukce. Jedinou obecně uznávanou hodnotou je spokojený (materiální) život jednotlivce. Evropští křesťané s tím neumí nic udělat. Tak jim pomohou neevropští muslimové... Jakkoli z toho mám strach, jejich motivaci chápu.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Theodora píše:Přinejmenším já víru toho člověka oceňuju.
Já obdivuju ten fanatismus - ten dělá opravdu divy - nikoliv tu víru. Kdyby byl ten muslim skutečně věřící nic takového by udělat nemohl.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Rodgire, ty to dobře kalibruješ - každá odchylka je buď fanatik, nebo zase něco jiného, ale rozhodně ne dobrý věřící :)

Theodora: ty prozměnu fanatik jsi, jak to říkám už dlouho :) A škorpit o detaily mezi muslimy a evropany v minulosti? Jako třeba humanistická doktrína "furor normannorum"? Promiň, ale už sis dala ranní kafe? :)

A líbí se mi, že Theodora jeho víru oceňuje, zatímco Rodgir to za pravou víru nepovažuje. Jeden z nich musí být kacíř :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Ronšperk píše:Válka (i když se nám to nelíbí) je jedním z pilířů lidstva. Není to dokonce jen výsada lidí. Mocenský boj probíhá u mnoha druhů. Pro nás jediné však znamená obrovský pokrok, jak technologický, tak morální.
"Ateista": Nepotřebuji Boha, není, nevěřím v něj... Já v něj věřím, ale zdá se že jsem s válkami líp srovnaný než kateřina.
:shock: No teda... Jak bys asi mluvil, dotkla-li by se válka přímo tebe a tvé rodiny...fatálně...jestli bys to nesl tak vyrovnaně...
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Barbara píše:
Kateřina_z_Landštejna píše:
Barbara píše:Kateřino, Vaše otázky naprosto chápu a až mi zas někdo bude vyčítat přílišnou toleranci, není to ze strachu vstupovat do konfliktu. :) Jen jsem si dost dlouho kladla stejné otázky (a neříkám, že už si je nekladu), a jelikož jsem nebyla schopna v Boha nevěřit, zuřivě jsem Ho nenáviděla a obviňovala z utrpení světa. Já vím, ty děti, Ivane Karamazove!
Theodora se může snažit sebevíc, odpověď, jež by Vás uspokojila, Vám dát nemůže a není to vina ani jedné z Vás. Thea argumentuje zkušenostmi se svou vírou a vy to považujete za frázi a vlastně ani nečekáte odpověď, jež by Vás mohla přesvědčit.
Mohu jen říct, že víra je dar a teď se budete vztekat, já se taky vztekala, když mi to bylo říkáno, ale to, že se vůbec ptáte a hledáte a třeba i obviňujete Boha je jedna z cest k víře. U mě to tak aspoň bylo. Kletba je také druh komunikace :wink: .
A být slepou ovcí po Vás nikdo nechce, jinek by Bůh nedal lidem rozum.
Šmankote! NE! :)
Tak to není. Prostě jsem jen narazila na zajímavé rozpory a ty bych si ráda osvětlila; to s tím utrpením je jen jedním z nich. A koho jiného se ptát, když ne věřících? Notabene studujících teologii.
To není o nějaké nenávisti nebo lásce, obviňování, to jsou prostě jednoduše opravdu jen a jen logické otázky.
Dobře, asi jsem se příliš citově angažovala :wink: , je mi líto, ale zřejmě jsem měla dojem, že je tu ve Vás (a tím myslím většinu diskutujících, ne jen Kateřinu, více vášně, pokud Vám jde "jen" o to brousit si své logické argumenty, tak půjdu raději psát diplomku, stejně myslím, že jsem se otevřela víc, než by bylo hodno.
No vášně a emocí kolikrát je, ale snažíme se je velmi držet na uzdě. Přeci jen většina lidí co zde (na celém foru, ne jen v této diskusi) funguje se zná a jezdí spolu na akce. S některýma se víc kamarádí, s některýma udržují jakés takés vztahy na urovni známe se.
Avšak právě pro tyto vztahy (kamarádství i to známe se) a pro společný cíl o přiblížení se historii a jejímu prožití se prostě na diskusích pokud nás něco doopravdy totálně nenasere, neposíláme do míst kde slunce nesvítí a snažíme se neříkat vyloženě jeden druhému jaký je deb.. a já mám pravdu a ty ne a uznej to nebo se ti něco stane atd. Prostě se snažíme chovat kultivovaně. Jak to funguje na jinačích forech.
Ikdyž te´d jsem se asi přesně s tím touto odpovědí nestrefil a odkecal jsem tuny zbytečného slova o uplně jinačí záležitosti :badgrin:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."