Bohuslav: S tím podobenstvím je to snad jasné. Někteří lidé jsou ale schopni použít cokoliv k prokázání své pravdy (třeba naplnění domu k hostině jako výzvu k vraždění). Všiml sis jistě co jsem Kateřině odpověděl. Kainovi jsem odpovídal jen na ty texty, které byly skutečně k věci, a které se s trochou fantazie daly použít jako protiargumentace. U těch ostatních si stačilo jen přečíst kontext, nebo uvědomit souvislosti.
Wothan: Mrzí mne, že tě má odpověď minula, nemohl bys pak možná klást otázky které jsi kladl Theodoře na několika minulých stranách.
Maser: Omlouvám se ti tímto, že jsem neodpověděl přímo, tvá otázka byla stejná jako otázka Kateřiny, ber proto prosím mou odpověď jí i jako mou odpověď tobě.
Rab: Stačilo by, kdyby jsi lépe četl zadání otázky (není to nepodstatné), tvé zrno zášti tedy padlo na neúrodnou půdu. Smůla, pláčeš na nesprávném hrobě.
Barbara: S tím co jsi napsala bezvýhradný souhlas.
Kain: V pravdě jsi podobenstvím s fíkovníkem podal jediný argument, který odpovídá přímo na mé otázky, jen mě trochu mrzí, že zde nebyl nikdo schopen ti srozumitelně odpovědět (odpověď Theodory nepočítám, protože ti odpovídala stejným textem, kterým jsem argumentoval již dříve).
Máš bod, protože se nestanovily pravidla hry, neřeklo se co je to násilí.
Ježíš zde neprojevuje násilí, ale ukazuje podobenství v praxi (pravda trochu razantním způsobem, ale to měl ostatně ve zvyku), mohl je ukázat na čemkoli, na kameni, zvířeti,... vybral si neplodný fíkovník (ne náhodou). Neublížil však člověku, nikomu tedy nečinil násilí.
Ty mi zajisté budeš oponovat, že to žádná podobenství nebylo, leč prostý násilný čin.... pak dostáváš zlatého bludišťáka, protože jsi dovodil ježíšovo programové nabádání k násilí na neplodných fíkovnicích... Ale nic více. Je možné, že některý z učedníků zašlápl mravence, ježíš ho nepokáral - programově tedy schvaluje násilí na zvířectvu, potažmo všem tvorstvu vůbec. To bude nejméně za sto bludišťáků.
neříkám že Bůh je bezzubý. Ve vyjímečných případech může použít svou sílu, postupuje však při tom podle měřítek, které přísluší jen jemu. Nikdy však nenabádá programově křesťany aby tuto sílu zneužívali.
Ježíš použije sílu (ne fyzickou) proti člověku/lidem jen jednou jedinkrát (tedy krom vymítání démonů), a mimochodem se taky nejedná o násilný čin - to už ale hledej sám.
Tedy,
neprokázal jsi, jak jsi tvrdil, že tesař má ve svém programu nabádání ke genocidě, vraždám a násilí a ani jsi nepotvrdil, že programově něco takového jako je genocida, vraždy a násilí schvaluje (obhajuje), dokonce jsi ani neprokázal že násilí sám činí. Uzavřeme tedy tuto rozpravu s tím, že jsi to sice nedokázal, ale pakliže budeš tesařův program vykládat po svém, vyvodit to lze.
Vidíš? K žádnému novému poznání jsem tím nedospěli.