Dokažte, že Bůh existuje.
Jinak je minulých mnoho stran plkání o ničem. Abyste mi rozuměli, netvrdím, že neexistuje. Ale jestli to někdo tvrdí, měl by to dokázat. Pak bude celá debata jednodušší. Samozřejmě scholastická tvrzení dle Akvinského scholastiky ("je to možné, protože se to stalo") nejsou důkazem, ale jen sérií odvozených úvah.
V opačném případě se jedná o iracionální víru a pak debata nemá žádný smysl. Místo logicky vybroušeného argumetu můžu druhého debatéra zmlátit a z hlediska víry to bude mít stejný obsah - žádný. Leda tak emotivní:-) Věřícího člověka žádný rozumový argument nepřesvědčí.
Kdysi jsem mluvil s jedním psychiatrem o duševně chorém, který si myslel, že umí létat. Neuměl. Běhal, mával rukama a říkal, že letí. Já se ptal psychitra, jaktože ho neuvede do reality fakt, že vráží do věcí a padá přes ně. Víte, co mi řekl? On je přesvědčený, že létá, on si toho nevšímá a když si toho všimnout musí, tak nepřízpůsobí své myšlení světu, ale svůj svět myšlení, a proto si vymyslí a vsugeruje a uvěří takovému výkladu, který spojí např. zavřené dveře s jeho přesvědčením, že létá.
S vírou dostávám od lidí podobné odpovědi. Na každý logický argument dostávám prakticky stejnou odpověď - jsi nevěřící, takže ti chybí prožitek, který to vysvětlí a kterým porozumíš. Zatím nevíš, o čem mluvíš. To je argument, na který nemůžu nic říct, protože v něm není ani špetka rozumu, jen víra (a možná tak strach z rozumu, ne nadarmo luther říkal, že rozum je děvka a filozof ji pase). Zatím nikdo, ani žádný theolog, nedokázal opustit v diskuzi ustálenou dogmatiku. Zatím mi každý řekl, že tomu prostě nemůžu rozumět a že se mnou ztrácí čas, který by mohl věnovat debatám se svými křesťany (kteří neodporují základním paradigmatům víry...asi se s nimi baví, kolik andělů se vejde na špičku jehly).
Abych použil podobenství, která má křesťanská věrouka tak ráda - sorry, ale dokud vidím, že blázen vráží do zdí a padá přes židle, neuvěřím, že létá