Příspěvek
od Triarius » stř 18. dub, 2007 10:01
No takto, teda z môjho pohľadu...Netvrdím, že 1,5lka je vyslovene pechotná zbraň, skôr že to nie je zbraň jazdectva ako takého a u pechoty by som aj tak predpokladal skôr drevcové zbrane a ako pobočné nejaké sekery, resp. tesáky a pod. To, čo spomínaš ty, sú podľa mňa klasické jazdecké meče s dlhou čepeľou, z ktorých sa vyvinul aj spomínaný končíř. A ak som správne pochopil, tak sa bavíme o období 13.-14. stor., kedy by mi ako jazdcovi bola 1,5lka, dosť zbytočná, pretože mám v ruke štít, čiže nemôžem ju uchopiť oboma rukami a využiť jej potenciál. A z vlastnej skúsenosti viem, že pri jednoručnom držaní je 1,5 viac na oštaru ako úžitok, pri štíte ani nehovorím - dlhšia rukoväť skôr prekáža ako pomáha. A v 13. - 1. pol. 14. stor. okrem toho 1,5lka moc nesedí ani podľa datácie.
Opakujem, že najväčší problém u 1,5lky podľa mňa je v jej spopularizovanosti a rozšírením medzi dnešnými šermiarmi a ich snahou používať ju ako univerzálnu všegotickú rytierskopešiackožoldnierskohrdinskú zbraň. Rozšírenejšia bola určite jednoručka.
Ja si stále myslím, že "klasická" 1,5lka je skôr zbraň duelová a na výuku šermu ako takého.
Nedá mi - nie su tie posledné 2 obrázky, na ktorých sa mi zdajú tie 1,5lky také najvýraznejšie náhodou pešiaci ? Aj keď majú ostrohy, jaksi tam postrádam ochranu nôh.