Zdravím tu všechny,
rád bych se tě zeptal na historii a počátky používání jedenapůlručního meče. Podle mého hledání bych jeho počátky umístil do poloviny čtrnáctého století, avšak ze spolehlivých pramenů to nemám. Snad mi (a nejenom mě) v této problematice erudovaně poradíte.
Nardev wrote:Zdravím tu všechny,
rád bych se tě zeptal na historii a počátky používání jedenapůlručního meče. Podle mého hledání bych jeho počátky umístil do poloviny čtrnáctého století, avšak ze spolehlivých pramenů to nemám. Snad mi (a nejenom mě) v této problematice erudovaně poradíte.
Předem dík za odpověď
Hoď ho do kýblu a pořiď si jednoruční meč a štít, chceš-li být urozený, nebo okovaný kus klacku či sekeru, chceš-li být neurozený.
s tym suhlasim, 1,5lka je sice hodne popularna, ale pritom az taka pouzivana nebola, teda hlavne v 14tke - je to skor mec na duely a vyuku sermu a pouzivanejsi bol az v 15tke...
Triarius wrote:s tym suhlasim, 1,5lka je sice hodne popularna, ale pritom az taka pouzivana nebola, teda hlavne v 14tke - je to skor mec na duely a vyuku sermu a pouzivanejsi bol az v 15tke...
Ano duely a výuka jsou momentálně jediné co s mojí starou lebduškou provozuji . Až jednou (třeba za rok) budou peníze, také plánuju přezbrojit ( a lebduška to nebude )
Ahoj. Mám dotázek.Někde,už se bohužel nepamatuju kde,jsem četl že se jedanapůlručáky používaly už tak v polovině 13. století a spekulace že se začínaly objevovat už na konci 12. století. Mohl by mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
No tak 12.st. je samozřejmě kravina a ani do 13.st. to nepatří. Nicméně - máme doloženy už z raného středověku a rané gotiky i větší exempláře mečů, protože tyto byly dělané zhusta na zakázku podle požadavku a tělesné konstituce majitele, takže mohly výjimečně dosahovat i značných rozměrů. Další věc, která není bez zajímavosti a už jsem o ní tady někde psal je že máme doloženy meče určitého typu (s jílcem ve tvaru paraořechu které se používaly od 11.st. do 13.st. přičemž po polovině 13.st. už se tento typ stává dost archaický) které mají velmi dlouhé jílce. Logicky by mělo jít o meče datované do konce ale spíše do poloviny 13.st. Jenže nejde o typické jedenapůlruční meče i když délka jílce k tomu celkem svádí - tento typ hlavice se pro úchop a akce typické pro jedenapůlruční meče moc nehodí. Spíše půjde o snahu o lepší vyvážení jezdeckého jednoručního meče pákou čemuž nasvědčuje i trend masivnějších a těžších hlavic na mečích ze 13.st.
Dalo by se na to jít i jinak: meče ve 12.st. nosila stále ještě především nobilita a i ty levnější, které zřejmě používala už na konci 12.st. a ve 13.st. druhořadá složka (milites secundi) vojska byly používané spíše jízdou. Jezdec bojuje obvykle s kopím, jednoručním mečem (nebo údernou zbraní) a štítem (i když rejpalové by jistě vytáhli příslušné ikonografické výjevy jezdců bojujících oborouč ze 13-14.st. - viz. Mac. bible aj.). Jedenapůlruční meč je ale typickým mečem pěchoty - pěšáci ve 12.st. nic podobného neměli, bojovali-li něčím obouruč, pak kopím nebo sekerou. Ani 13.st. moc pěchotě nepřálo - většinu tíhy bojů nesla těžká jízda a význam pěchoty byl jen nepatrný (zejména u nás) i když pěchota už začala v Evropě sem tam vystrkovat růžky. Abys mohl nějaký prvek - třeba meč - aplikovat, musíš pro něj mít využití. Takový meč potřebuje kvalitní a dobře vybavenou pěchotu a to je spíše záležitostí 14.st. a dál.
Výraz "bastard" je prostě takové hanlivé označení jedenapůlručního meče.
Hlavice tvaru mince se objevuje někdy na konci 12.st. a vydržela vedle dalších nových typů až někdy do 15.st. Příčky se samozřejmě vyvíjely také ale na rovné příčce (bez další specifikace) taky nic moc světoborného není. Jen jedenapůlruční meče mají výrazně delší jílec než jednoruční proto že se drží a ovládají jinak než meče jednoruční. Pro 13.st. si jako těžkooděnec pořiď jednoruční meč a štít a jako pěšák nějakou dřevcovou zbraň - viz. Maciejowská bible a nemusíš zbytečně špekulovat coby, kdyby...