Zbroje,prošívanice,atd.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
- problém je ten že jsem cirka tak před deseti lety boukal jedny destičky na kožený spodek (kůže ze svář. zástěry), dal jsem do rohu 4 nejtky, a celý takto komplet se pro mně stal obsolutně nepodajný, nepohyblivý, ani pásek nešel pořídně zapnout, vím že v plechách se také nemohu s trupen nějak moc hýbat, ale v tom co jsem uděal jsem se ani nepohnul, tak jsem se toho okamžitě zbavil
- u Violeta d.D. jsem našel tento obrázek, zpod suknice mu vykoukávají destičky tak jsem se rozhodl že bych to opět zkusil udělat, s maximálním vyvarováním předešlích chyb, proto sbírám informace jak to udělat, aby to bylo dostatečně a přijatelně poddajné a člověk se mohl aspoň trochu hýbat

- u Violeta d.D. jsem našel tento obrázek, zpod suknice mu vykoukávají destičky tak jsem se rozhodl že bych to opět zkusil udělat, s maximálním vyvarováním předešlích chyb, proto sbírám informace jak to udělat, aby to bylo dostatečně a přijatelně poddajné a člověk se mohl aspoň trochu hýbat

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ale rozhodni se jakou zbroj budeš rekonstruovat. To co tu tutož ukazuješ je vrcholně středověký plátový kabátec - zesílená ochrana ještě přes kroužkovou košili. V této době se v určité míře vyskytovali šupinové či lamelové kabátce jako levnější alternativa zkutečného plátového kabátce, ale oproti zbrojím RS vypadali trochu jinak.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jakožto relevantní sem postuju obrázek z tématu Přilby raného středověku, zajímavý tím že zřejmě zobrazuje falérovou zbroj.

Uvedený obrázek je část fresky zobrazující zabití Thomase Becketa z bývalého kostela Santi Giovanni e Paolo ve Spoletu (sev. Itálie). Tím je dáno i datum post quem neboli rok 1170 kdy byl Becket zabit.

Jakékoliv další informace o fresce a další obrázky vítány.
Vice o Spoletu viz http://en.wikipedia.org/wiki/Spoleto

Uvedený obrázek je část fresky zobrazující zabití Thomase Becketa z bývalého kostela Santi Giovanni e Paolo ve Spoletu (sev. Itálie). Tím je dáno i datum post quem neboli rok 1170 kdy byl Becket zabit.

Jakékoliv další informace o fresce a další obrázky vítány.
Vice o Spoletu viz http://en.wikipedia.org/wiki/Spoleto
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
to Boza
Na tomto foru byla pomerne intenzivně rozebírána odolnost kroužkových zbrojí zejm. proti bodným ranám. Wothan zmiňoval antický způsob pletení zbrojí z vysekávaných a nýtovaných kroužků, což by zvýšilo odolnost zbroje. Po ceste do Volinu jsme došli ke stejnému závěru.
Teď jsem se v Kirpičnikovi dočetl, že typickým způsobem pletení ruských kroužkovek domongolského období bylo spojování 4 svařovaných /asi kovářsky
/ kroužků jedním nýtovaným. Což se blíží tomu antickému způsobu. Pletení jen z nýtovaných kroužků bylo vyjímečné a převládlo až v moskevské rusi.
Na tomto foru byla pomerne intenzivně rozebírána odolnost kroužkových zbrojí zejm. proti bodným ranám. Wothan zmiňoval antický způsob pletení zbrojí z vysekávaných a nýtovaných kroužků, což by zvýšilo odolnost zbroje. Po ceste do Volinu jsme došli ke stejnému závěru.
Teď jsem se v Kirpičnikovi dočetl, že typickým způsobem pletení ruských kroužkovek domongolského období bylo spojování 4 svařovaných /asi kovářsky

-
- Stálý přispěvatel
Tak jsme sehnali celý ten výjev (tedy Bryennios sehnal) a doplnili na web:

detaily na: http://www.curiavitkov.cz/valka23.html

detaily na: http://www.curiavitkov.cz/valka23.html