Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Vlad
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vlad »

a co takhle místo nýtků v rozích je prošívat vrozích koženým řemínkem .. ale tuším že pořád to bude vypadat jak pexeso ... mám destičky cca 4 x 7 cm a nejsem si jist jestli nejsou moc velký ...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ale jo, taky je to možné přišít lněnou dratví, koženým řemínkem nebo prostě přibouchnout nýtem. Důležitý je tu ale ten podklad, ten ta oblíbená šermířská pexesa totiž nemají.
Vlad
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vlad »

- problém je ten že jsem cirka tak před deseti lety boukal jedny destičky na kožený spodek (kůže ze svář. zástěry), dal jsem do rohu 4 nejtky, a celý takto komplet se pro mně stal obsolutně nepodajný, nepohyblivý, ani pásek nešel pořídně zapnout, vím že v plechách se také nemohu s trupen nějak moc hýbat, ale v tom co jsem uděal jsem se ani nepohnul, tak jsem se toho okamžitě zbavil
- u Violeta d.D. jsem našel tento obrázek, zpod suknice mu vykoukávají destičky tak jsem se rozhodl že bych to opět zkusil udělat, s maximálním vyvarováním předešlích chyb, proto sbírám informace jak to udělat, aby to bylo dostatečně a přijatelně poddajné a člověk se mohl aspoň trochu hýbat
Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Připevni ty destičky jako překrývající se šupiny. U těch obdélníkových destiček se to u toho obrázku nedá určit, zda se jedná o nanýtované destičky nebo šupiny. Ve Wagnerovi je řada "sukýnek" z velkých šupin se zaobleným spodním okrajem. - např. zde

Obrázek
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Ale rozhodni se jakou zbroj budeš rekonstruovat. To co tu tutož ukazuješ je vrcholně středověký plátový kabátec - zesílená ochrana ještě přes kroužkovou košili. V této době se v určité míře vyskytovali šupinové či lamelové kabátce jako levnější alternativa zkutečného plátového kabátce, ale oproti zbrojím RS vypadali trochu jinak.
Honor supra Vitam! Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Máš pravdu, že to patří na jiné fórum - jedná se o vrcholný středověk. Ale myslím, že to není "plátový kabátec", ale šupinová "sukýnka" (tu jsem chtěl na tom obrázku z Vágnera ukázat)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jakožto relevantní sem postuju obrázek z tématu Přilby raného středověku, zajímavý tím že zřejmě zobrazuje falérovou zbroj.

Obrázek

Uvedený obrázek je část fresky zobrazující zabití Thomase Becketa z bývalého kostela Santi Giovanni e Paolo ve Spoletu (sev. Itálie). Tím je dáno i datum post quem neboli rok 1170 kdy byl Becket zabit.

Obrázek

Jakékoliv další informace o fresce a další obrázky vítány.

Vice o Spoletu viz http://en.wikipedia.org/wiki/Spoleto
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

tady je:
Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

to Boza

Na tomto foru byla pomerne intenzivně rozebírána odolnost kroužkových zbrojí zejm. proti bodným ranám. Wothan zmiňoval antický způsob pletení zbrojí z vysekávaných a nýtovaných kroužků, což by zvýšilo odolnost zbroje. Po ceste do Volinu jsme došli ke stejnému závěru.

Teď jsem se v Kirpičnikovi dočetl, že typickým způsobem pletení ruských kroužkovek domongolského období bylo spojování 4 svařovaných /asi kovářsky :) / kroužků jedním nýtovaným. Což se blíží tomu antickému způsobu. Pletení jen z nýtovaných kroužků bylo vyjímečné a převládlo až v moskevské rusi.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak jsme sehnali celý ten výjev (tedy Bryennios sehnal) a doplnili na web:

Obrázek

detaily na: http://www.curiavitkov.cz/valka23.html