Tak to aby jsi ho jako správný Hodenosaune rovnou zahodil a sháněl nějaký Iroquois bow.awe wrote: jsem se aspoň dozvěděl, že mám "lakota bow"

Moderator: Joe
Myslím, že určitě bylo oboje.awe wrote:hodně zajímavý údaj by byla průměrná životnost luku u indiána. Pokud mu vydržel deset let (což pochybuji) tak se vyplatí do něj investovat hodně práce (popřípadě nějakého zboží na výměnu). Jestli mu ale vydržel jen krátce, tak by se s ním asi moc nemazal...
tam je potřeba si uvědomit, že Hawk mluví současnou lučištnickou terminologií, takže já bych mu to nebral jen proto že jí my "laici"cossack wrote:nebylo to nic z toho co se nám tu Hawkwind snažil předvést jako lakotský luk.
A ještě je potřeba si uvědomit, že to co se dostalo do muzea většinou rozhodně není reprezentativní vzorek. Mnohanásobně větší šanci na zachování mají fajnové - jak už jsem tu psal - "vymazlené muzejní kousky"cossack wrote:Takže když to shrnu, průřez těmi nejznámějšími kmeny plání: jeden luk zašitý v surovce, tři nebo čtyři šlachované, dva tři opravdu hrozné ojeby, a pak tak patnáct obyčejných dřevěných v poměru 50/50 co se týče nějakého tvarování či jen jednoduchého oblouku. Tři možná čtyři kousky se mi opravdu líbili. Tož tak. Ovšem podotýkám, že jsem jen obyčejný průměrný český euroindián a ne fajnšmekr přes lukostřelbu. A taky je to vzorek pouze z jednoho depozitáře, byť docela obsáhlého.