Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

User avatar
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 357
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Brno

Post by Jura »

User avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 203
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by woden »

Nevie niekto ako spravit susene maso? nejake recepty alebo ako sa v minulosti spracovavalo.

dik
User avatar
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 693
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Mýto

Post by Ronšperk »

Nakrájej na velmi tenké plátky dobře a hodně nasol a dej na prudké slunce. Toť celé. Jinak to slunce by šlo podle mě napodobit na málo zapnutou troubou.
Honor supra Vitam! Image
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice

Post by cossack »

Nakrájíš na tenké proužky a usušíš v troubě.Toť vše. Pokud je pán gurmán, lze v syrovém stavu ještě okořenit dle chuti.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 107
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Viktorie »

Woden: doporučuji použít maso čerstvé, nejlépe přímo od zemědělce jestli máš možnost.
Viktorie
User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd

Post by Pampalíny »

Nejlépe s nějakým svalovcem :shock:
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice

Post by cossack »

Pampalíny: Pokud to nebude ze zvěřiny, tak snad nebude tak zle?
Navíc sušení masa je v podstatě pouhá konzervace potraviny,
takže se dá i potom dál tepelně zpracovat třeba vařením.
Ikdyž dobré je to i pouze usušené.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

Jak dlouho se to tak suší?
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 665
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Pozořice

Post by cossack »

Dosucha.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1243
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice

Post by Müscha »

:mrgreen: