Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Uživatelský avatar
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 357
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Jura »

Uživatelský avatar
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 203
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od woden »

Nevie niekto ako spravit susene maso? nejake recepty alebo ako sa v minulosti spracovavalo.

dik
Uživatelský avatar
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 693
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Ronšperk »

Nakrájej na velmi tenké plátky dobře a hodně nasol a dej na prudké slunce. Toť celé. Jinak to slunce by šlo podle mě napodobit na málo zapnutou troubou.
Honor supra Vitam! Obrázek
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 665
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od cossack »

Nakrájíš na tenké proužky a usušíš v troubě.Toť vše. Pokud je pán gurmán, lze v syrovém stavu ještě okořenit dle chuti.
Pokud by jsi chtěl sušit LH, tak položit na slunce (ideálně na vypnuté plátno aby to luftovalo i zespod) a dávat bacha na mouchy.Takhle jsem to osobně nedělal, ale vím, že kamarád tímto způsobem nějaké maso v pohodě usušil.
Indiáni maso rozřezávali na dlouhé pásy a věšeli je na vysoké sušáky, aby na ně nemohli psi.Na amerických pláních ovšem měli výhodu suššího podnebí a téměř neustálého pofukování, takže ty mouchy jim na to zase tak moc nešly.Ikdyž maso určitě sušili i lesní indiáni, kde ten prérijní vzduch neměli, tudíž v našich podmínkách by to mělo taky fungovat.
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Příspěvky: 107
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Viktorie »

Woden: doporučuji použít maso čerstvé, nejlépe přímo od zemědělce jestli máš možnost.
Viktorie
Uživatelský avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1814
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Pampalíny »

Nejlépe s nějakým svalovcem :shock:
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 665
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od cossack »

Pampalíny: Pokud to nebude ze zvěřiny, tak snad nebude tak zle?
Navíc sušení masa je v podstatě pouhá konzervace potraviny,
takže se dá i potom dál tepelně zpracovat třeba vařením.
Ikdyž dobré je to i pouze usušené.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Müscha »

Jak dlouho se to tak suší?
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 665
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od cossack »

Dosucha.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Příspěvky: 1243
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvek od Müscha »

:mrgreen: