Kateřina_z_Landštejna wrote:
Někdo zde poznamenal, že v dnešní době se typových značek moc nevyskytuje. S tím nemohu souhlasit - ideogramy se pro označování nádob užívají dodnes velice často, byť se už (obvykle - výjimkou jsou např. velké nádoby na chemikálie) nelisují, ale lepí.
Známe např. označení radioakticních materiálů (černá "vrtulka" ve žlutém poli), jedů (lebka se skříženými hnáty), hořlavin (stylizovaný plamen a číslo hořlavosti)...
To jsou základní varovná označení viditelná při zběžném pohledu. Každá chemikálie by měla být označena (jak na nádobě, tak v přiloženém letáku) kromě obsahu i tzv. R a S větami (popř. R/S, R,S), které udávají nebezpečnost, vlastnosti látky atd. Je to i na dezinfekčních prostředcích pro domácnosti, takže kdo mi nevěří ať koukne. Omlouvám se za off topic.
kascha wrote:A ještě naposled...značky ve VS představují především křížek, kříž v kruhu a pod. daleko vzadu sou jiné symboly ... to mi připadne dost divné - pokud by si tak značil produkci hrnčíř nebylo by těch symbolů daleko víc?? něco jako u kameníků?? to si s tímhle vystačili a nepletlo se jim to se sousedem??.....
Nejsem rozhodně znalcem dané problematiky, takže mně neber moc vážně. Reaguji jenom s ohledem na vlastní postřehy. Značky se mi vybavují např. na štůčcích látek (tam to bývaly olověné plomby, viz. Březinová 2007), pak se mi vybavují ty kamenické značky které znám více. U kamenických značek vím, že je možná nepoužívali všichni a že snad jenom velké hutě si svou značku nějakým způsobem „hlídaly“ v rámci své země (komplikovalo se to, když přecházel dobrý kameník z jedné hutě do druhé, protože užíval svou osobní značku, která mohla odpovídat předchozí huti – měl-li tam vyšší postavení, nebo když se přestěhovala celá huť – např. Matyáš z Arrasu). Už je v tom guláš, že? Myslím že jsem do této otázky rozhodně nevnesl světlo
právě listuji středověkými archeologickými nálezy z Hradce Králové a nalezená keramika a její fragmenty často nesou onen znak, který tu původci debaty dělá těžkou hlavu to by asi vylučovalo signu výrobce
Rüttenstein wrote:...původ jednoho hrádku, zabezpečujícího "těžbu zlata", jako rožmberský podnik.
Ještě jednou se vrátím k těm značkám... Nevím, zda jsem již zmínil, že šlo o tzv. rychlovský hrádek u Jilemnice? (Což celkem nehraje roli...)
Ale jen pro ouplnost... takhle ty značky na keramických nálezech vypadaly...
Ahoj, ja osobne si myslim ze znacky na dne sou vazne jen signaturou ..a to ze jsou stejne na vice mistech -no treba na skole nas bylo cca 100 lidi co sme tocili a nezavisle na sobe sme si tri vymysleli stejnou znacku
A je zazite ze na dno se umistuje signatura, podle me se to tak dela odjakziva ...
Zamyslel sem se i nad tim ze by to mohlo bejt kvuli jedovatosti nebo tak , ale kdyz bych si myslel ,ze v tom bude neco jedovatyho proc bych to psal na dno ?! :D ja bych teda udelal znacku nekam aby to bylo videt na bricho lahve nebo k hrdlu ..
ale sou to jen moje domnenky