Keramické značky

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Rüttenstein
Nováček
Nováček

Keramické značky

Post by Rüttenstein »

Jelikož jsem to zde nikde nenašel... dovolil jsem si založit toto téma. 8)
Zajímalo by mě, zda nemá někdo z vás bližší informace ke keramickým značkám, konkrétně s motivem "kola s loukotěmi?" (V některých případech jen "kříž v kruhu.")

Jde mi o to, že výklad těchto značek byl užíván na podporu jistých regionálně-historických teorií. Přitom některé výklady významu značek jsou dle mého mimocestné a zavádějící...
Setkal se někdo s tímto motivem...?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Pokud si dobře pamatuju, tak debata na toto téma proběhla v raném středověku. Ve vrcholném středověku se hrnčířské značky objevujáí minimálně (a hlavně v jeho rané části).

Teorií na toto téma je spousta, třeba že se jedná o značku výrobce. Na ni mi nesedí, že značky se objevují stejné v různých oblastech a dobách.

Osobně se přikláním k symbolické funkci (aby mléko v hrnci nekyslo apod.). Něco podobného je doložené z pozdního středověku.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Rüttenstein
Nováček
Nováček

význam značky s "loukotěmi"

Post by Rüttenstein »

Müscha wrote:..debata na toto téma proběhla v raném středověku. Ve vrcholném středověku se hrnčířské značky objevují minimálně (a hlavně v jeho rané části).
Já to hledal v potencionálních tématech i ve vyhledávači, ale bohužel nenašel. :( Byl bych Ti vděčen za odkaz...
Jinak, mě se konkrétně jedná o konec 13. století až přelom 13/14.stol., proto jsem to vložil do "vrcholného středověku."
..se jedná o značku výrobce. Na ni mi nesedí, že značky se objevují stejné v různých oblastech a dobách.
Já bych si to stejným způsobem nejsnáze vysvětloval taktéž. Jedna z těch (nejspíš neoficiálních) teorií uvádí, že je to hrnčířská produkce z rožmberské provenience, jelikož se výrobky s touto značkou nejčastěji vyskytovaly v jižních Čechách. Od toho byl v severovýchodních Čechách nepřímo dokazován i původ jednoho hrádku, zabezpečujícího "těžbu zlata", jako rožmberský podnik.
Ale jak sám říkáš, stejné značky se objevují i v jiných oblastech, čímž tato teorie doznává znatelných trhlin.
Osobně se přikláním k symbolické funkci (aby mléko v hrnci nekyslo apod.)
Ještě bych se na chvilku rád zadrhl u té symbolické funkce - měl ten symbol označovat nejběžnější obsah nádoby nebo symbolicky čili pověrečně ten budoucí obsah chránit?
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Když ti ukážu hrnčířskou značku, kde je kolo s loukotěmi, tak to rozhodně neznamená, že je to rožmberská produkce. Takových značek jsou z RS kvanta. Hezký přehled podává V. Hrubý o lokalitě Staré Město na Valách (Hrubý, V. 1955: Staré Město - Velkomoravské pohřebiště Na Valách. Praha.).

Tady máš několik hrnčířských značek z VM ze Starého Města. A "kolo s loukotěmi" tam taky je (objevují se i jiné varianty kola). Prostě ty značky prochází staletími. A nezáleží ani na místě.

Image

Tou symbolikou jsem měl namysli ten obsah nádoby chránit. Ač jsem s přehnanému symbolismu velice skeptický, tak tady mi to přijde dost možné. Ale dneska už ti nikdo s jistotou neřekne k čemu to bylo, pokud nebude písemný pramen (nebo velimi dobrá analogie). A to asi dost dobře nebude.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Tady jedna slušná diplomka: http://uprav.ff.cuni.cz/Varadzin2.doc
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bohuslav »

http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server ... 001592.JPG

Kunstwerk: Töpferarbeit-Keramik ; Gefäße Haushalt ; Henkel
Dokumentation: 1400 ; 1500 ; Krems an der Donau ; Österreich ; Niederösterreich ; Piaristengymnasium
Anmerkungen: Krems Piaristengarten

http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server ... 001591.JPG
Kunstwerk: Töpferarbeit-Keramik ; Gefäße Haushalt ; Topf Fragment
Dokumentation: 1400 ; 1500 ; Krems an der Donau ; Österreich ; Niederösterreich ; Piaristengymnasium
Anmerkungen: Krems Piaristengarten
Image V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Rüttenstein
Nováček
Nováček

značka kříže v kruhu

Post by Rüttenstein »

Děkuju mockrát vám všem! Velmi mi to pomůže v mé argumentaci proti možnosti rožmberského značení. 8)
Dr. Gerstner vznesl poněkud originální myšlenku: že sice nešlo o hrnčířskou značku, ale o označení obsahu v nádobě.
Vycházel z předpokladu, že k těžbě zlata a jeho indikaci bylo užíváno testování vitriolem (tehdy druhy skalice) a proto se užívalo oddělených nádob, extra značených, aby se předešlo tomu, že bude použita k jiným účelům, což by mohlo způsobit vážné zdravotní komplikace, případně smrtelnou otravu.
Proto se domnívá, že by mohlo jít o označení nádob pro chemikálie k alchymistickým, metalurgickým, mincovním či zlatnickým potřebám...?
Ale žádné studie k porovnání vazeb mezi těmito značkami a prostředím nálezu či typem nádob patrně neexistuje.
Ale právě podobnou značkou je označován zmíněný vitriol.

Co říkáte na tuto možnost; označení nádob vitriolu nebo jiných zdraví závadných látek?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Pouze idiot by si označil obsah nádoby značkou na dně.
Rüttenstein
Nováček
Nováček

Post by Rüttenstein »

melkel wrote:Pouze idiot by si označil obsah nádoby značkou na dně.
Ono to taky bylo jediné ploché místo na nádobě, kam to lze nejlépe umístit; ač jak vidno, podle Bohuslavem přiložených odkazů, i tento problém se dal poměrně efektivně vyřešit.

Ale taková keramická nádoba mohla být závadným obsahem zdravotně znehodnocena i daleko do budoucnosti a proto mohla být takto vyčleněna z případného styku s potravinami-nápoji natrvalo, i v případě, že by opustila k tomu určené prostředí (třeba metalurgickou dílnu?).
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Tu by zřejmě vůbec neopustila - sloužila by dokud by jí prostě nerozbili. Neumím si představit že by někdo myslel dlouhodobě už od výroby na to co v té nádobě bude, kde bude sloužit a kde může skončit poté co někde doslouží. Zase takoví spořilové to u spotřebního materiálu jakým byla keramika asi nebyli.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.