Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Rab, Begbie

luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 202
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by luinien »

V Olomouci jsou solné mlýny, zkoušeli jsme je několikrát kontaktovat, ale bez úspěchu.

User avatar
abaddon
Site Admin
Site Admin
Posts: 2015
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Contact:

Post by abaddon »

jak to souvisi s varenim?

Oblan
Nováček
Nováček
Posts: 7
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Javornice ,Praha

Post by Oblan »

Zdravim, chtěl bych se zeptat zda-li tu nemá někdo z vás zkušenosti s pečením králíka a podobné havěti na ohni. Slyšel jsem že je nutné je potírat nějakými marinádami a tak jsem se chtěl zeptat jestli tu nemá někdo nějaký starý dobrý recept, který používal ještě protec Čech , nejlépe něco s obsahem medu a podobných pochutin. Díky!

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).

Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!

User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Zkus se podívat tady, je to sice většinou pozdější doba, ale třeba něco chutného najdeš. http://myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html

User avatar
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1814
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: svobodné území Beskyd
Contact:

Post by Pampalíny »

Jak co, Roman tam má i starší recepty. Jeden z nich (byzantský) připravuje pro hostinu vladyků na Slunovrat...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!

User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Má, nejstarší tam má právě z Byzance, ale on chce spíš něco, co se jedlo tady a takového tam myslím nic není (jestli jsem něco nepřehlídla). A v Byzanci měli zas třeba ty králíky už ve starověku, tak ať ho to nemate.

Oblan
Nováček
Nováček
Posts: 7
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Javornice ,Praha

Post by Oblan »

Pampalíny wrote:Synku, synku. Je sice pravda, že Slované dobyli i Ameriku, ale Afriku nikoliv. Takže na králika zapomeň (až od 12. století).

Jinak my dělali za zimním slunovrtau zajíce, a tam stačil do něj napíchat špek a občas potírat sádlem.
Díky za info, ale já stejně dělam vrcholnej středověk jenom jsem nechtěl zakládat nový téma :oops: . A zrovna zajíce taky v králíkárně nemáme :wink: . Ale stejně díky

User avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Pomoc

Post by Zlatava »

Ahoj vsem,
Skousim prelozit nejake recepty z cestiny do spanelstiny, ale nevim hodne ingredientu, mohly byste my rict co je....

1/4 kg sušených bobů - nevim co jsoy ty boby :oops:
400 g tuřínové nati - nevim co je to ten tuřín, ani to nati :oops:
400 g hořčičné nati - neco z hořčice, ale co je to to nati :oops:
6 blizen šafránu - nevim co je ten blizen :oops:
1/4 kg chlebové střídky - co to jsoy ty střídky :oops:
lžíce murri - co je murri :oops:
lžička sleziníku - nevim co je ten slezník :oops:
půl vrstveného chleba nebo pity - nevim co to je :oops:
2 hrnky cizrny - co je cizrna :oops:
lžíce piniových oříšků - jake jsou to oříšky :oops:
lžička yzopu - co to je :oops:
lžička saturejky - co to je :oops:

luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 202
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by luinien »

Ahoj,
možná bych občas zkusila trochu hledat na českém googlu, který většinu slov určitě zvládá. Nicméně stejně potřebuju chvíli něco dělat, než mi vyschnou vlasy...

Kouzelné slovo nati je množným číslem od slova nať, což je nadzemní zelená část rostliny, obvykle různých bylinek atd.
400 g tuřínové nati - http://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%99%C3%ADn

Trocha luštěnin - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%A1t%C4%9Bnina
2 hrnky cizrny - http://slovnik.vareni.cz/cizrna/
1/4 kg sušených bobů

6 blizen šafránu - http://cs.wikipedia.org/wiki/Blizna
1/4 kg chlebové střídky - střídka je vnitřní měkká část chleba pod křupavou nebo pevnou kůrkou
lžíce murri - tohle slovo neznám
lžička sleziníku - rostlinka rodu Asplenium
půl vrstveného chleba nebo pity - http://cs.wikipedia.org/wiki/Pita

lžíce piniových oříšků - http://slovnik.vareni.cz/piniove-orechy/

Následují bylinky:
lžička yzopu - http://botanika.wendys.cz/kytky/K440.php
lžička saturejky - http://botanika.wendys.cz/kytky/K218.php

User avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Zlatava »

Dekuji za pomoc, diky tobe jsem prelozila ted dva recepty vic, jestli budes mit chvilku, mohla bys me rict zbytek tech veci ? napriklad ty Boby
znovu dik

luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 202
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prostějov/Olomouc/archeoskanzen Modrá
Contact:

Post by luinien »

Na zbytek veci jsem ti napsala odkazy, kde jsou i obrazky a nejaky kloudny popis. Bob setý a další boby jsou příbuzné třeba fazolu.

User avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Zlatava »

Aha, nevedela jsem ze boby jsou ty lusteniny, dik moc

User avatar
Zlatava
Nováček
Nováček
Posts: 40
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Medovina

Post by Zlatava »

Mam jednu otazku, v tom receptu na medovinu ze 14 stoleti, je napsano 0,4 L chmelu...nedava to smysl, chmel je rostlina, ne napoj
Mluvej o vivaru z chmelu a nebo se spletli a je to 0,4 kg ?????

User avatar
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 264
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ostrava
Contact:

Post by Lenka »

Já myslím,že máš ten chmel nasypat do nádoby o obsahu 0,4 litru a máš 0,4 L chmelu. :wink:

Post Reply