Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Prosím promažte aspoň formou editace příspěvku věci k dětem, citoval jsem příspěvky sem: http://www.livinghistory.cz/modules.php ... 6419#86419
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Ahoj,
já nosím dítě v šátku. Pravdou je, že transport dětí nebyl tak častý jak je tomu dnes, ale osobně bych věřil tomu, že dopravní přepravník na děti museli mít. Už jen protože nosit děti v náručí je nepraktické a během chůze se dá například příst a využít tak čas ztracený chůzí.

Faktem zůstává, že například můj "šátek" je tak velký, že bych zněho oblékl 2 otroky a to nebyla levná záležitost. Navíc šátek má význam na delší trasy a to nebyla cesta na ole. Takže nejlevnější bylo nepochybně proutí.

Zpět k tomu barvení: tanin můžeš použít jako mořidlo i jako barvivo. Je to jedno. osobně bych barvil kůrou ořešáku / olše. Při opakovaném barvení dosáhneš jistého efektu i bez mořidel. Já osobně u prcka mořidla neřešil, ale je fakt, že kdy všechno oslintá tak jsem u udělal nové věci z vlny a hedvábí, kterou mořit nepotřebuji.

Dostupná barva je kurkuma, ale opět mám obavy, že na konopí držet tolik nebude. Držet ti bude indigo (což je taky dost chemie), světlice (na žluto)... Zelenou bez mořidla nedáš.

Jo a ještě bude barvit purpur :badgrin:
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Pampalíny díky!

Moje přestava je vámi zavrhovaná oranžová :lol: :lol: :lol: (naštěstí nemusím řešit, jestli je to odpovídající době :wink:) z jedné strany a z drhé strany červená - purpur je asi nejvystižnější označení toho odstínu, který si představuju :wink: :p

Označení "oranžová" a "červená" považuju za velmi orientační, jenom jako nasměrování v jaké barevné škále se pohybuju - prostě OHEŇ v tlumených barvách. Možná žlutá...

Světlici jsem se pokoušela včera marně zakoupit a kurkumu v biokvalitě jsem zavrhla :roll: Takže se vypravím do většího města a začnu experimentovat.
Prozatím jsou ve hře cibulové slupky, světlice, kurkuma a ty duběnky, ale tam mám zase obavu, aby mi to nezabarvily dohněda a tím pádem bych se ke žluté nebo oranžové nedopracovala :? Taky chci velmi experimentálně vyzkoušet větvičky z vína.
Ještě se pokusím sehnat testovací látku v podobném složení, jako je šátek - asi obětuju konopné plínky :biggrin:
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Konopné plínky :shock: :shock: :shock:

No podívej se, je to jednoduché - světlici si musíš vypěstovat. I když někde v bylinkářství by se možná dala koupit. (barví se květem - 1. nálev)

Trochu do okra ti dá cibule.

Ostatní - pomáhej ti Veles. tyhle barvy dostat v patřičné sytosti na konopí, to bude nelehký úkol :wink:
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Pampalíny píše:Konopné plínky :shock: :shock: :shock:

No podívej se, je to jednoduché - světlici si musíš vypěstovat. I když někde v bylinkářství by se možná dala koupit. (barví se květem - 1. nálev)

Trochu do okra ti dá cibule.

Ostatní - pomáhej ti Veles. tyhle barvy dostat v patřičné sytosti na konopí, to bude nelehký úkol :wink:
Konopné plínky: např. zde nebo zde Já obětuju ty vázačky :wink: Našla jsem i metráž, ale dám 400,- za metr na experimenty se mi nechce :?

Světlici znám, už jsem ji i pěstovala, jenže já ten šátek potřebuju na tohle léto, příští už asi nosit nebudem :cry: Konopí je na léto velmi ideální :biggrin: Já myslím, že ji seženu, mám už i představu kde :)
V nejhorším v květinářství jako sušinu :wink:

Pomáhej mi Veles! Sice zatím nevím kdo to je, ale bude na něj myslet :lol:
Já osobně u prcka mořidla neřešil, ale je fakt, že kdy všechno oslintá tak jsem u udělal nové věci z vlny a hedvábí, kterou mořit nepotřebuji.
Tohle by mě ještě taky dost zajímalo :shock: to slovo "udělal" :wink: Já teda recykluju dospělácké věci (vlněné svetříky nebo hedvábné košile), co jsi tím myslel ty? Taky pletu a háčkuju, ale to nebude RS co? :mrgreen:
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Já teda konopí barvila jen kdysi dávno, systémem vraž to tam a ono to nějak dopadne. Zkoušela jsem bezinky a kurkumu, obojí s octem. Bezinky nechytly téměř vůbec, kurkuma pěkně a vydržela dodneška, i když ta konopná tkanice prošla mnohým blátem apod. (měla jsem ji na krpcích)
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

"Zváraní" lněné a konopné příze na Horňácku
Jaroslav Orel
Národopisné aktuality roč. XXII. - 1985, č. 2, s. 143

Zvláštností Horňácka je "zvárané" lněné nebo konopné plátno nazlátlé barvy, docilované při bílení příze dřevěným popelem, do něhož se přidávala ovesná sláma. Tento způsob barevného zušlechťování plátna již na Horňácku zanikl. Udržel se v sousedním slovenském Brestovci u Myjavy v rodině lidového tkalce Černáka. Jeho technologie je archaická a je třeba zaznamenat ji, neboť jinak je nevysvětlitelný původ decentní nazlátlé přírodní barvy na lněných a konopných horňáckých plátnech. Je to přírodní barvivo, vyluhované z ovesné slámy. Lidová vyšívačka Běta Kovářová z Hrubé Vrbky popsala v roce 1965 "zváraní" lněné a konopné příze takto:
Klubka ("kubka") přediva se namočí na dva dny do vlažné měkké vody. Mezitím se "preosívá" dřevěný popel z bukového dřeva, získaný při topení v kamnech nebo při vytápění chlebové pece. Popel musí být "prepálený" v kamnech nebo v peci, případně přepalovaný na plechu. Poleje se vřelou vodou a udělá se "zoła" ("máčka"). Klubka se do této popelové "zoły" namáčela jednotlivě, "aby sa na fšecky niti ušuo", tj. aby "máčka" prostoupila všechny niti. Každé klubko příze se tak namočilo, zhruba vymačkalo a uložilo do dřevěného korýtka s ovesnou slámou na dně. Klubka příze se kladla na slámu jednotlivě, několik řad na sebe, ovesná sláma se dávala také nahoru. Po uložení klubek se sláma zamazala "zołú" a po upečení chleba se dalo korýtko do horké pece a nechalo se pařit dvě hodiny až dva dny, podle teploty pece. Správný odhad byl velmi důležitý, protože přehřátá vlákna jsou "zemdlená" a při dalším zpracování se trhají. Příze se pak vymáchala v potoce v měkké vodě a zbavila "zoły". Takto připravená "kubka" se dávala do "zvaradla" ("pajchovně") tj. do škopku s otvorem u dna. Na dno "zvaradla" se dávala ovesná sláma, "navrch" se prostřela čtvercová plachetka "popeluša" z hrubého konopného plátna a na ni se dal prosetý popel. Přes popel a klubka se prolévala vřelá voda. Pod "pajchovňú" se voda chytala, znovu ohřívala a prolévala tak dlouho, až vytékala horká. "Ozváraná" příze se vyprala v potoce pístem a dala se vymrznout. Důležité bylo sušení na mrazu, který měkčí příze i plátna. Příze sušené na větru jsou "ostré". Po usušení se příze namotala na vál, potřela se mýdlem a válela se, aby změkla. Pak se "ponatahovala" pomocí "drevek" na stropě, každá nit zvlášť.
Po usušení se klubka dávají tkalci. Za den je možno "ozvárat" asi 40 klubek lněné nebo konopné příze, jedno klubko váží 25 až 30 dkg. Váha je podle síly příze, od nejtěžší "desetní" přes dvanáctní a čtrnáctní o váze 30 dkg až po velmi jemnou přízi "šestnáctní". Ze čtrnáctní příze se tkaly rubáče, z dvanáctní povlaky na postele, z desetní měchy a trávnice. "Ozvárat" lze lněnou a konopnou přízi i z tovární výroby.
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Tož bych měla zase dotaz :biggrin:

Pustila jsem se konečně do barvení a pro začátek s tím nejjednodušším a momentálně nejdostupnějším - kurkumou bez mořidel (bohužel to není dost RS, ale snad s tím máte zkušenosti, jste pořád širokodaleko nejlepší diskuze o přírodním barvení :wink: )

Povařila jsem kurkumu ve vodě, nechala odstát, přecedila, vymačkala a šoupla do toho vzorky - nechala jsem je hodinu jenom tak v tom vlažném nálevu, protože jsem v tom měla i hedvábí, tak jsem to nechtěla hned vařit - vypadalo to prostě nádherně! Krásná žlutooranžová teplá barva! Vytáhla jsem hedvábí - zůstalo sytě žluté, spíš studenější odstín, ale velmi sytý. Pak jsem to velice pomalu přivedla skoro k varu (byla tam i vlna) a ono to ztratilo tu sytou barvu! :shock: :cry: Udržovala jsme to kolem bodu varu (ale nevřelo to), odhaduju tak 90°možná víc a ono se to jakoby odbarvalo - napřed to šlo lehce do hněda a po vymáchání to bylo jasně žluté a po usušení světle žluté.... Když jsem to máchala skoro to nepouštělo, do posledního máchání jsem dala ocet a nechala to chvilku uležet, pak už jsem to nemáchala. Týká se to všeho - vlny, bavlny, bambusu, konopí, lnu, jenom celulóza zůstala jasně žlutá. Čím to může být? Nebo je to normální?
Mám to nevařit, jenom máčet ve vlažném?
Mám přidat víc kurkumy?
Mám to necedit?
Mohl to jeden z těch materiálů řekněme nahamounit pro sebe?
Že by ocet?

Dala bych i fotky, ale momentálně to nejde, nemám je jak přetáhnout do PC :|

Ostoje jsem již zdolala (ten začátek byl opravdu rozvláčný a zvyknout si na ten archaický jazyk mi dalo taky práci :roll: , ale bylo to fakt zajímavé - neudělal z toho někdo čtivý výtah? :lol: ) Bidlovou jsem doplnila knihovnu a Pittnerovou zrovna dočítám - nemáte ještě něco podobně zajímavého? :wink:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Omlouvám se za poznámku mimo téma, ale neznám čtivěji napsanou literaturu typu Ostoje, to se mě docela dotklo ač samozřejmě nejsem autorem... Tahle kniha patří k tomu nejlepšímu, není-li vůbec nejlepší... Co by jsi chtěla - komiks? :wink:
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Rab píše:Omlouvám se za poznámku mimo téma, ale neznám čtivěji napsanou literaturu typu Ostoje, to se mě docela dotklo ač samozřejmě nejsem autorem... Tahle kniha patří k tomu nejlepšímu, není-li vůbec nejlepší... Co by jsi chtěla - komiks? :wink:
:oops: Né - seminární práci - stručně a jasně - Jídlo - jedlo se to,to,to a upravovalo se to tak,tak,tak, oblečení - ženy, muži, děti, léto, zima, střihy, materiály....atd. A nebo příběh - narodil se, vyrostl, umřel a do toho zapracované dobové reálie (román třeba) - vlastně jsem tuhle formu očekávala, tak asi proto ta částečná nespokojenost :oops: Informace jsou tam skvělé, jenom bych je ráda měla přehledněji naservírované :oops:

Téma je ovšem kurkuma :biggrin: Zrovna mi, mrška, utekla z hrnce.....