Knecht wrote:vechio, tenhle výlev jsem asi nějak nepochopil. Zazněly tu otázky ohledně výskytu berdyše mimo jeho tradiční pole působnosti -- uvedl jsem informaci kterou k tomu mám, s tím že není ověřená.
jaký s tím máš problém?

velký..
..už jenom to že je v našich končinách přeberdyšováno.
to že jeden velký regiment bez ohledu na nějaké dobovosti berdyš používá a přitom žádný podklad není..
situace je naprosto stejná jako u nalezeného přívěšku budhy v RS. ano jedden přívěšek byl nalezen to ovšem neznamená že bych si ho mohl vzít protože hrozí že se najde někdo další a ten si ho taky udělá..tím převýší o 100% výzkyt tohoto přívěsku v celých dějinách..je toto cesta? Stavění na vyjímkách a netypických záležitostech?
To že jedna jednotka která měla ve výzbroji berdyš a to ještě zcela ne určitě celá jednotka znamemá v poměru na výskyt berdyše vůdči celým armádám kolik procent výskytu? 1%? a když je tu jednotka 30 lidí (dobře ohledneme na to jestli v souladu s historií) vyzbrojená berdyšema, znamená to tedy že se v našich končinách objevuje 3000 lidí dělající mušketýry s furketama? (nebo bez nich, případně s perem-což je zase jeden z úletů) asi ne..a tak proč tedy lidi chtějí dělat tyto extrémy? proč?
Je to že je fakt maso že se lidi proti tomu bojí jít a že je to fakt super jak si s tím zabojujeme a kosíme ostatní? No zcela jasně to narušuje celkový vzhled celé bitvy a použitím vyjímky tomu diváků dává punc normálnosti..dyt oni to tam měli a tak to tak bylo..takže se zde zcela vědomě lže divákovi..
Pokračujme dál..proti berdyši se super osvědčuje nasazení rondašíra..což v našich končinách je další z faux paux

no má štít a meč takže je to super..dostaneme ty chlapi s berdyšama..a máme tu dva vojáky kteří se prakticky vůbec nemohli střetnout a teď se střetávají na bitvě a znamenají v podstatě degradaci všech učastníků bitvy z bitvy anoncované jako třicítková v bitvu fantasy...
Stejné faux paux jsou třeba polší okřídlení husaři, napoleonští husaři, arkebuzíři potulující se po bitvě bez koně...ano to jse dá částečně vysvětlit a zkousnout pokud ovšem daná vyjímka nepřesáhne dejme tomu 5-10% učastníků celé bitvy.
To je to co jsem tím chtěl říct.. vyjímky proč ne, když si je doložíš, když jsou adekvátně a poměru použity. Ale pokud se vyjímka stane převládajícím prvkem není vyjímkou, ale zjevným nesmyslem..a to je to oč tu kráčí.