GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr

KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

zoro-no to jo,tam bude leckdo...mě jde o "pomocné sbory"u germánů..těch bude nedostatek...
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ironie osudu že ne tak dávno byli germánskými pomocnými sbory Italové, co? :badgrin:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

historie má smysl pro srandu...
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

Tak sem to hledal a dočet sem se to v tom Droberjarovi co sem zmiňoval. Krom toho sem někde potkal tvrzení (a opět nevim kde) že význam jména Markoman není hraničáři, neboli lidi z marky ale prej to pochází taky z keltštiny, a znamená to jezdci.
Neumim ani keltsky ani starogermánsky takže to nemůžu ověřit, jak sem koupil, prodávám :)
Non multi, sed multa
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

To mi připomíná,že existuje keltský slovník(seriozní)slova z mincí soch a všelijakých jiných pramenů s nejpravděpodobnějším překladem...publikováno ovšem asi ve Francii :( Ech jsem OT-tak teda -máme přibližnou představu,kolik nás na ty čubčí(pardon Martovy)syny bude?A kolik s toho aspoňtrochu germánů?
Wothane,synu Martův:-)-Předpokládám že režie má přibližnou představu o minimálním počtu učinkujících-postav v popředí+plniva?je už scénář?Vím,že prudím,ale je spousta věcí,které dokážem(bude li čas)nachystat dopředu(rekvizitu,efekt,postavu..)Nebojte se rozdělit práci...
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

No mě ještě chybí ušít kalhoty a především zařídit si zbraně, tj. oštěp a štít, ozkoušet si to v praxi nanečisto hodlám na Libušíně, měli by sme tam mít zas něco s vlky, a hlavně si pak musim nějak nafotit výstroj a výzbroj a poslat to patrně wothanovi nebo někomu z curie ke schválení, protože se sice pilně chystám ale pozvanej nejsem :lol:
Zkoušim zmermomocnit nějaký svoje kamarády aby bylo germánů víc, ale obvykle se prej bojej jet k těm LH fanatikům, nebo stejně prej nemaj LH věci atd. Sice argumentuju koukatelnym minimem, ale něco mi řiká že přijedu sám :-|
Non multi, sed multa
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

sroub-tak je nech sedět doma,a přijeď klidně sám,nejde o kvantitu,ale o lidi kteří mají zájem něco a někoho poznat,naučit se..a je jedno u kterého období se chytnou..lidi předna.raný na LH-na něco,co znají akorát z netovejch diskuzí,nikdo přemlouvat nebude... :wink:
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

To Křižák: nebuď tak kritickej k nováčkům, já sem se taky na LH registroval se značnejma předsudkama a až praxe mě ukázala že to neni tak strašný....
Na druhou stranu musim uznat že poslední dobou spíš tíhnu k něčemu ve stylu experimentální archeologie, zkoušim jak to asi kdysi fungovalo. Naposledy to bylo před vánocema spaní ve vlněnejch dekách venku, ale to už byl trochu hardcore experiment :badgrin:
Non multi, sed multa
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Oni ti Germáni zase tak moc složitý nebudou, pokud nejde samozřejmě o markomanskou šlechtu aj. Jenže samozřejmě ideální stav je, když se tomu lidé budou věnovat když už ne primárně, aspoň pořádně - v nouzi se samozřejmě dají na barbary použít nějaký upravený RS, ale všichni cítíme že to prostě není ono. Takže i když to nebude nutně složitý a drahý, nějaký prostředky, čas a práci si to vyžádá a faktem je že moc akcí kde by se to unosilo tady taky není - snad časem přibude, aby byla i ta motivace větší.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

Sroub-nekritičnost k nováčkům se nevyplácí.Stejně tak přemlouvání k něčemu...je samozřejmě důležité,jak je kritika podána.a zrovna v případě Gladiu nemůžu lidem psát : přijeďte v čemkoliv,ono se to ztratí.Tahle akce a tahle diskuse je snaha podchytit lidi,co mají zájem,ale ještě nevědí o jaké období.A díra po germánech je převeliká..Vždyť je šance se na starověkou akci i jen přijet podívat.Pokud by se podařilo vytvořit ucelenější partu,využití se najde-pro římany budou nenahraditelní.
A že je málo akcí?Kolik je u nás akcí zaměřených třeba na kelty za rok?nesrovnatelně méně než "středověkých"A přitom jezdíme každý víkend v sezoně..někdy i na dvě party.A jsou to pěkné,často dobře placené akce,ne poutě s kolotoči..Vyjmečnost se prostě vyplatí,když člověk chce..