Luky, šípy, kopí a pod.

Zbraně a Vojenství

Moderator: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Pokud je mi známo, tak štít byl zejména proti bubákům :badgrin: Čili měl kultovní význam a až potom i ochraný. Potahy se skutečně dělali, ale zase, kryl se tím (utajoval) medicínový symbol. Nicméně byl i užitečný jako ochrana. Ona ta vyschlá kůže je docela držák, ale myslím, že k tomu se tu jistě vyjádří funfovanější.
Joe M.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Helemese jak je ten Joe sečtělej :) . Je to tak jak píše. Vzhledem k tomu, že štít se dělal z hřbetní části kůže bizoního býka a pak se ještě horkou párou vysrážel, aby ten materiál byl hutnější, nějaké další zesilování tenoučkou kůží jelena by bylo směšné. Byla to solidní ochrana proti tehdejším(rozuměj indiánským) zbraním. Povídá se, že i kule letící pod určitým úhlem se mohla odrazit, ale tuto teorii bych nerad obhajoval.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

zajímavé je, že majitel měl "potahů" s magickými kresbami k jednomu štítu někdy i více. Asi aby je mohl měnit podle situace :wink:
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

Štíty fungovaly u šajenů jako praktická ochrana při boji před odchodem na pláně. Po příchodu střelných zbraní se z toho stala ochrana před "bubáky", jak píše Joe.

O tom, že štít byl schopen odrážet kule letící pod ostrým úhlem psal Custer myslím že Denverské historické společnosti.

Jinak o štítech byla převážná většina textu Krup (myslím že 2005), takže vřele doporučuju.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

surovka na luku

Ještě k surovce na luku.
U nového luku se mi výrazně víc ohýbalo jedno rameno (za čerstva jsem ho moc ztenčil na jednom místě :oops: ).
Zkusil jsem dané místo zašít do tenké surovky - jeden pruh cca 5 cm přímo přes ztenčené místo a jeden pruh cca 10 cm přes něj.
Nyní se obě ramena ohýbají přibližně stejně. Tj. rameno se ohýbá i na zašitém místě, ale výrazně méně než dřív.

Podle tohohle pokusu si dokážu představit luk celý zašitý do surovky, i když netuším k čemu by to mělo být. Fungovat by ale měl.
Člověk tak z dětského luku udělá dospělý (bude těžší nápřah, větší dostřel). Ale to už mi přijde jednodušší uříznout novou větev a...
Hévéése
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

cossack: ty to nevíš, ale já jsem ofiko byl přijat mezi pejsky, abych prý mohl legálně mydlit Indiány když nebudou chtít poslouchat :badgrin: a to nehovořím o tom, že jsem maskovaný medicinman :-#
Joe M.
tokugawa
Nováček
Nováček

Post by tokugawa »

Nevím, co zašívaný luk, ten můj je z přední strany polepený hovězinou. Jednak ta kůže funguje podobně jako šlachy, zpevňuje luk, a jednak když se mi zlomí, což už se stalo, aspoň díky té kůži nedostanu lukem po tlamě :o)
No a v neposlední řadě je to velmi pěkné z hlediska designu. Téměř se mi chce říct "africké" :o)
traperbob
Nováček
Nováček

Post by traperbob »

Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

traperbob wrote:Tak tady něco přidám.
http://traperbob.rajce.idnes.cz/luk/#album
To je podle jaké předlohy?
Hévéése
traperbob
Nováček
Nováček

Post by traperbob »

dal jsem si do goooooglu penobscot bow a nebo stačí od setna kniha lesní moudrosti tam je taky popsán dvojitaj habrovej luk.