Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

JARWIKS píše:Rabe co jsi vlastně zač? Ateista, agnostik, nebo slovanský pohan )křestana vylučuju)? Až do této diskuse jsem měl u tebe zaškrklou 3tí možnost, podle toho jak tě trochu znám z fora a z akcí.
Ateista, agnostik, skeptik. Slovanský pohan jen v rámci "role", avšak ctím a obdivuji svobodnou víru našich předků a baví mě objevovat její souvislosti se světem, ve kterém žili, s krajinou a přírodou...
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rodgir de Maille »

Andre píše:Zajímavé je, že takovéhle věci se opravdu dějí pouze na nějakých těch zajímavých happeninzích... u nás ve špitále jsou převážně lidé, kteří jsou na tom opravdu zle a občas (výjmečně) za některým z nich přijde i nějaký ten kněz... zajímavé je, že v tom našem špitále se nikdy nic takového nestalo a, ruku na srdce, ani nestane.
Hm dějí a nedějí.
Není to vynutitelné, Bůh není cirkusová atrakce a ani pouťový čaroděj.

Pokud jsi četl pozorně víš, že jsem tím nechtěl dokazovat vůbec nic.

Vždy si jen vzpomenu na Izajáše 6,9, Ježíš to říká i svým učedníkům: Slyšením slyšeti budete, ale nesrozumíte. Hledíce hleděti budete a nepoznáte.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Rab píše:
Ronšperk píše:Válka (i když se nám to nelíbí) je jedním z pilířů lidstva. Není to dokonce jen výsada lidí. Mocenský boj probíhá u mnoha druhů. Pro nás jediné však znamená obrovský pokrok, jak technologický, tak morální.
"Ateista": Nepotřebuji Boha, není, nevěřím v něj... Já v něj věřím, ale zdá se že jsem s válkami líp srovnaný než kateřina.
:shock: No teda... Jak bys asi mluvil, dotkla-li by se válka přímo tebe a tvé rodiny...fatálně...jestli bys to nesl tak vyrovnaně...
Můj praděda byl za své politické názory v Terezíně.
Můj Děda z maminčiny strany byl nuceně nasazený v pracovním lágru v Reichu.
Babička mé ženy přišla za války o sestru a celou její rodinu když 8. letecká minula nádraží v Plzni a vysypala vajíčka na Roudnou a pohřbila je v protiletadlovém krytu.
Můj druhý děda na konci války cosi tropil v odboji a pak sloužil u 313. stíhací perutě jako mechanik.
Válka se mé rodiny dotýká dost.
Honor supra Vitam! Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Barbara píše:Já si ten rozdíl uvědomuju, první, kdo to spojoval, byls ty. Takže s Tvou soustředěností to asi nebude tak valné, jak myslíŠ, když si nepmatuješ, cos napsal v pátek. :shock:
No, pravda, musel jsem si to najít: "...tolerantní dívky se mi nelíbí - pořád něčemu ustupují...a v životě se pak nedokáží postavit tvrdé realitě..." A uznávám, spojil jsem to. Začínáš se mi líbit, nedáš se tak snadno, jen tak dál :wink:
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Ronšperk píše:Můj praděda byl za své politické názory v Terezíně.
Babička mé ženy přišla za války o sestru a celou její rodinu když 8. letecká minula nádraží v Plzni a vysypala vajíčka na Roudnou a pohřbila je v protiletadlovém krytu.
Můj druhý děda na konci války cosi tropil v odboji a pak sloužil u 313. stíhací perutě jako mechanik.
Dobře, ale 2. sv. válka se myslím v té naší kotlině dotkla nějakým způsobem všech, tedy našich dědů a babiček, ono to jaksi jinak nešlo... Měl jsem na mysli tvou ženu, děti... jestli bys posuzoval případný fatální účinek války v jejich případě tak vyrovnaně...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Barbara píše:Kateřino, Vaše otázky naprosto chápu a až mi zas někdo bude vyčítat... Thea argumentuje zkušenostmi se svou vírou a vy to považujete za frázi a vlastně ani nečekáte odpověď, jež by Vás mohla přesvědčit. Mohu jen říct, že víra je dar a teď se budete vztekat...
...
Dobře, asi jsem se příliš citově angažovala :wink: , je mi líto, ale zřejmě jsem měla dojem, že je tu ve Vás (a tím myslím většinu diskutujících, ne jen Kateřinu, více vášně, pokud Vám jde "jen" o to brousit si své logické argumenty, tak půjdu raději psát diplomku, stejně myslím, že jsem se otevřela víc, než by bylo hodno.
Musím se přiznat, že z těchto Vašich příspěvků nejsem moc moudrá. Jako by tam byla některá slova použita nepatřičně.

On Vám někdo někdy někde vyčítal, že jste příliš tolerantní a bojíte se vstupovat do konfliktu? Mně taková rozhodně nepřipadáte - ani přehnaně tolerantní k jinému názoru, ani neochotná po někom seknout, aniž ho jakkoli znáte.
Stejně tak Vás zcela jistě nelze považovat za nesmělou, protože cizí myšlení, názory i to, co kdo chce nebo nechce slyšet, posuzuje te a hodnotíte velmi směle.

Jakou vášeň jste měla na mysli? Chuť se hádat? Vůbec nechápu, co jste tím chtěla říci - máme nějak vášnivě prosazovat své názory a argumenty? Já myslím, že věřící část diskutujících začala včera těm vášním slušně popouštět stavidla a již druhý den zpovzdálí sleduji přibývající osobní útoky. Asi už jsem trochu moc velká holka na to, abych se toho účastnila; pokud ale chybí argumenty, je třeba je hledat a ne napadat ostatní (to myslím obecně, ale nepochybuji, že potrefené husy se ozvou).
Volo, multum, statim!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Rab píše:
Ronšperk píše:Můj praděda byl za své politické názory v Terezíně.
Dobře, ale 2. sv. válka se myslím v té naší kotlině dotkla nějakým způsobem všech, tedy našich dědů a babiček, ono to jaksi jinak nešlo... Měl jsem na mysli tvou ženu, děti... jestli bys posuzoval případný fatální účinek války v jejich případě tak vyrovnaně...
Ve vztahu k nim určitě ne. Takové věci jsou bolestivé. Určitě bych ale plané otázky typu, jak to může Bůh dopustit, ze sebe nevypotil. A celkový názor na válku bych patrně nezměnil. Svět bez ní nejde. A my můžem opravdu děkovat, že již 70 let v těchto končinách žádná není. To je myslím historický rekord.
Vzpomínám si na jednu zajímavou povídku kdy skupina archeologů nalezla kdesi v jižní americe zbytky zaniklé civilizace. Pyramidy, budovy, kanály. Po několika záhadných úmrtích dané expedice objevili tajemství oné civilizace. Žili totálně bez válek, a měli všeho dostatek. nevyskytovali se u nich vraždy ani krádeže a celá civilizace se z toho mohla zbláznit. Chybělo jim totiž jedno. Utrpení, bez něhož není štěstí. Proto celé město bylo protkáno důmyslnou sítí vraždících mechanismů, které čas od času zcela náhodně spustili.
Válku jako takovou nelze chválit, ale nelze vymítit a nelze svalovat na jiného. Každá má příčiny a obvykle jsou správné z té strany, na které stojíš.
Honor supra Vitam! Obrázek
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Báro, rozdíl mezi Tebou a některými zde diskutujícími je v tom, že Ty kladeš nahlas otázky, které sis nejprve položila sama a nenašla na ně odpověď , takže doufáš, že Ti ji pomohou najít ostatní. Jiní kladou nahlas otázky, o kterých jsou přesvědčeni, že odpověď znají (bohužel ne vždy o ní dlouho přemýšleli) a chtějí ostatním dokázat, jak jsou chytří (někteří navíc dokázat, jak jsou ostatní hloupí).
S tím se musíš smířit, jinak se budeš zbytečně trápit.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

VS je i časem katarů a albigenských,tady je bible Kralická nedostatečná.
Zázraky na seancích jsou pochpitelné,je tam obrovská energie,stejně jako v promodleném kostele a nebo pánové v boji....
I když se uzdravený vrátí na vozík,nese si informaci,že problém není ve svalech ,ale v mysli.
Smrt je smyslem života.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Opravte mne, prosím, pokud jsem něco pochopila špatně (pokud mne však budete opravovat, pak, prosím, velmi konkrétními věcnými argumenty):

- Boha absolutně nezajímá, co tu na Zemi lidé dělají, a to od počátku věků.
- Do jejich konání nikdy nijak nezasahoval, nezasahuje a zasahovat nebude
- Utrpení bez ohledu na druh, rozsah a to, koho postihuje, je nesmírně povznášející stav, který můžeme trpícím jen tiše závidět a snažit se do něj dostat také
- Jediným smyslem boha tedy je, že pro některé části lidské populace existuje, že se v něj věří a že pro některé vyselektované chystá jakési nebeské království; dění na Zemi jej totiž nezajímá a nezasahuje do něj
Volo, multum, statim!