Já zase četl o podobném případu, který byl připraveným divadlem... Takže budu mít pochybnosti do té doby, dokud se nedozvím předchozí chlapcovu anamnézu a lékařskou diagnózu a dokud následné vyšetření po "zázraku" ten zázrak skutečně neprokáže...Rodgir de Maille píše:Přítel byl na konferenci o uzdravování.
Byl tam jeden charismatik, šel za chlapcem který byl na vozíčku, ukazoval mu něco z Písma, pak se spolu modlili... Pak ten charismatik vstal, podal tomu chlapci ruku, a řekl: "Ve jménu Ježíše Krista, vstaň a choď!" Chlapec vstal a chodil, byl uzdraven.
Podvod? Placebo? Sugesce? ...?
Záležitosti křesťanské víry
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Rab
- Stálý přispěvatel

-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Já jsem vyrostla na Plné slávy Bruce Marshalla (mimochodem doporučuju, pokud jsi to ještě nečetl) a v ní se píše:Rodgir de Maille píše:Já obdivuju ten fanatismus - ten dělá opravdu divy - nikoliv tu víru. Kdyby byl ten muslim skutečně věřící nic takového by udělat nemohl.Theodora píše:Přinejmenším já víru toho člověka oceňuju.
"Snad je to tím, že neznáme správný způsob, jak být fanatiky, ma révérende Mére, " řekl. "A přece musíme být fanatiky, máme-li naučit svět všem těm věcem, které nám rozkázal On."
"Euntes ergo...," odpověděla ctihodná Matka s rozkošným přízvukem.
"Ne, monsieur l`bbé, nesmíme se bát, že nás budou nazývat fanatiky, protože fanatismus je jen jiné jméno pro logické jednání."
(Není to obhajoba sebevražedných atentátů, upozorňuji.)
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Rabe co jsi vlastně zač? Ateista, agnostik, nebo slovanský pohan )křestana vylučuju)? Až do této diskuse jsem měl u tebe zaškrklou 3tí možnost, podle toho jak tě trochu znám z fora a z akcí.Rab píše:Já zase četl o podobném případu, který byl připraveným divadlem... Takže budu mít pochybnosti do té doby, dokud se nedozvím předchozí chlapcovu anamnézu a lékařskou diagnózu a dokud následné vyšetření po "zázraku" ten zázrak skutečně neprokáže...Rodgir de Maille píše:Přítel byl na konferenci o uzdravování.
Byl tam jeden charismatik, šel za chlapcem který byl na vozíčku, ukazoval mu něco z Písma, pak se spolu modlili... Pak ten charismatik vstal, podal tomu chlapci ruku, a řekl: "Ve jménu Ježíše Krista, vstaň a choď!" Chlapec vstal a chodil, byl uzdraven.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
Andre
- Stálý přispěvatel

Zajímavé je, že takovéhle věci se opravdu dějí pouze na nějakých těch zajímavých happeninzích... u nás ve špitále jsou převážně lidé, kteří jsou na tom opravdu zle a občas (výjmečně) za některým z nich přijde i nějaký ten kněz... zajímavé je, že v tom našem špitále se nikdy nic takového nestalo a, ruku na srdce, ani nestane.Rab píše:Já zase četl o podobném případu, který byl připraveným divadlem... Takže budu mít pochybnosti do té doby, dokud se nedozvím předchozí chlapcovu anamnézu a lékařskou diagnózu a dokud následné vyšetření po "zázraku" ten zázrak skutečně neprokáže...Rodgir de Maille píše:Přítel byl na konferenci o uzdravování.
-
Rodgir de Maille
- Stálý přispěvatel

-
Theodora
- Stálý přispěvatel

A proto pořád opakuju, že nemá smysl se o tom bavit. Zázračná uzdravování netvoří pilíř křesťanství. Ani Vatikán se k nim většinou nevyjadřuje. Lidem, kteří v ně věří, nemá smysl říkat, že je to nesmysl, lidi, kteří v ně nevěří, nejde přesvědčit, že něco takového existuje. Vlastní názor si udělat můžeme, ale nic víc.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
-
Rab
- Stálý přispěvatel

Jako že když cestou do práce autem nikoho nepřejedu, protože se soustředím na řízení, narozdíl od některých, kteří v běžných situacích nedokáží svou roztěkanost a nepozornost ukočírovat, tak už zde nemohu diskutovat?Barbara píše:Gratuluji, pokud jsi schopen absolutní koncentrace, tak to už v téhle debatě skutečně nemáš co dělat, pane osvícený![]()
![]()
Užité pojmy mají odlišný význam:Barbara píše:Troufalé, viď, to už je lepší, než být neprávem osočována z přílišné povolnosti.
tolerance=snášenlivost, schopnost přijímat
povolnost=poddajnost, poslušnost
-
Rodgir de Maille
- Stálý přispěvatel

Theodora:
Ještě ad fanatismus. Ano, pokud je něčí víra hluboká (nebo se tak jeví), může být nazván fanatikem. Kdyby ten musim ale postupoval v souladu se svým Bohem, nikdy by nemohl spáchat sebevražedný atentát. Zemřít jako mučedník za Boha, to je něco jiného. Proto říkám, že sebevražedný atentát není mučednická smrt, to pramení z omylu a zneužití víry. Je to pouze agresivní útok s následky sebedestrukce, a je jedno z jakých pohnutek byl spáchán.
Ještě ad fanatismus. Ano, pokud je něčí víra hluboká (nebo se tak jeví), může být nazván fanatikem. Kdyby ten musim ale postupoval v souladu se svým Bohem, nikdy by nemohl spáchat sebevražedný atentát. Zemřít jako mučedník za Boha, to je něco jiného. Proto říkám, že sebevražedný atentát není mučednická smrt, to pramení z omylu a zneužití víry. Je to pouze agresivní útok s následky sebedestrukce, a je jedno z jakých pohnutek byl spáchán.
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Souhlasím s Tebou, jen jsem měla potřebu vyznat lásku fanatismu. A Církvi.Rodgir de Maille píše:Theodora: