Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Jiři z Holohlav píše:Klasické křesťanství je pro Tebe evidenntně příliš složité paní Kateřino,zkus islám nebo jogu.
Kateřina narozdíl od tebe argumentuje jasně a s přehledem. Ty často cituješ fráze z Bible či jiné náboženské literatury a neodpovídáš na kladené otázky jednoznačně, což ukazuje tvou nejistotu.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Barbara píše:Kateřino, Vaše otázky naprosto chápu a až mi zas někdo bude vyčítat přílišnou toleranci, není to ze strachu vstupovat do konfliktu. :) Jen jsem si dost dlouho kladla stejné otázky (a neříkám, že už si je nekladu), a jelikož jsem nebyla schopna v Boha nevěřit, zuřivě jsem Ho nenáviděla a obviňovala z utrpení světa. Já vím, ty děti, Ivane Karamazove!
Theodora se může snažit sebevíc, odpověď, jež by Vás uspokojila, Vám dát nemůže a není to vina ani jedné z Vás. Thea argumentuje zkušenostmi se svou vírou a vy to považujete za frázi a vlastně ani nečekáte odpověď, jež by Vás mohla přesvědčit.
Mohu jen říct, že víra je dar a teď se budete vztekat, já se taky vztekala, když mi to bylo říkáno, ale to, že se vůbec ptáte a hledáte a třeba i obviňujete Boha je jedna z cest k víře. U mě to tak aspoň bylo. Kletba je také druh komunikace :wink: .
A být slepou ovcí po Vás nikdo nechce, jinek by Bůh nedal lidem rozum.
Šmankote! NE! :)
Tak to není. Prostě jsem jen narazila na zajímavé rozpory a ty bych si ráda osvětlila; to s tím utrpením je jen jedním z nich. A koho jiného se ptát, když ne věřících? Notabene studujících teologii.
To není o nějaké nenávisti nebo lásce, obviňování, to jsou prostě jednoduše opravdu jen a jen logické otázky.
Volo, multum, statim!
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Theodora: Mnoho lidí umírá v aktivním životě, do poslední chvíle se věnují nějaké činnosti, a nejsou to věřící. Naopak mnoho lidí těžce umírá v hospicích pod "křesťanským dohledem"... Nelze říci, že by nevěřící neměli kde čerpat sílu při svém odchodu ze světa...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Jiři z Holohlav píše:Klasické křesťanství je pro Tebe evidenntně příliš složité paní Kateřino,zkus islám nebo jogu.
Proč hledat složitost tam, kde není, pane Jiří? :)
Aby se člověk stal se křesťanem, stačí uvěřit a přijmout teze.
Stás se muslimem, židem, buddhistou je daleko složitější, protože to také znamená přijmout určitý způsob života, který tato náboženství předepisují.
Volo, multum, statim!
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Barbara píše:... jelikož mám za sebou pokus o duchovní sebevraždu, Kateřino, nemůžete v podstatě napsat nic, co bych sama na sobě neprožila. :wink:
To je hodně troufalé - zajímalo by mne, kolik je ti let... ale chápu, že není vhodné veřejně prozrazovat svůj věk...
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Barbara píše:Zázrak může být na první pohled zcela obyčejná věc. Např. když se někdo tak roztěkaný a nesoustředěný jako já dokáže zkoncentrovat při meditaci a užívat si harmonický klid. :)
To musí být hodně smutné, jestliže k něčemu pro život tak nezbytnému, jako je pozornost a soustředění, musí sloužit víra v Boha...
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Barbara píše:A já za loutkoherce, jež si stvořil svět, aby zahnal nudu a jediné, co může člověk udělal, aby se vymanil z jeho vlivu a potvrdil svou svobodu, je říct rozhodné ne a odmítnout spásu. Takže, jelikož mám za sebou pokus o duchovní sebevraždu, Kateřino, nemůžete v podstatě napsat nic, co bych sama na sobě neprožila. :wink:
No, Barbaro, já už mám hodný kus života za sebou. Také mám pochopitelně za sebou celou řadu úspěchů i neúspěchů a něco velmi osobního jsem ve zralém věku zažila i v oblasti duchovní, ale o tom nebudu mluvit. Nicméně mne to úžasně osvobodilo, protože jsem se postavila pevně na vlastní nohy a zodpovídám se už jen sama sobě a svým bližním (v práci pochopitelně nadřízeným).
Těžko tedy můžete vědět, co já jsem prožila nebo neprožila :)
Co to je "duchovní sebevražda", vůbec netuším...
Volo, multum, statim!
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Kateřina_z_Landštejna píše:
Proč hledat složitost tam, kde není, pane Jiří? :)
Aby se člověk stal se křesťanem, stačí uvěřit a přijmout teze.
Stás se muslimem, židem, buddhistou je daleko složitější, protože to také znamená přijmout určitý způsob života, který tato náboženství předepisují.
A já dodneška myslela, že k tomu, stát se muslimem, stačí říct nahlas jedinou větu. :mrgreen:

Jestli křesťanství nepředepisuje nic do praktického života, tak by mě zajímalo, proč žiju tak, jak žiju... To jsem si to všechno vycucala z prstu?
:mrgreen:

Asi jste si ten katechismus svých spolužaček neprolistovala dost pečlivě, když tohle tvrdíte. 8)
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Mě pořád něco zajímá :wink: teď zrovna - jak tedy vlastně žiješ, Theodoro?
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Theodora »

Kateřina_z_Landštejna píše: Zvláštní, že dětem i jejich rodičům, které umírají třeba hladem nebo na nějakou léčitelnou nemoc, chybí to povznášející vědomí, že se přibližují k bohu. Nelze u nich zaznamenat radost z očišťujícího utrpení, jen zoufalství, snahu o záchranu a prosby o pomožení od bolesti a utrpení.
Ani ti zdravotníci vč. řádových sester (bratrů je tam, kupodivu, minimum) nijak nepřekypují nadšením z božího poslání. Zato vzteku nad bezmocností lze u nich pozorovat dost a dost.
To je nepodložené tvrzení. Oproti tomu je popsáno dost případů, kdy lidem vědomí, že se přibližují Bohu, nechybí.

Můžete to brát jako fanatismus, v tom vám nezabráním, jen to tvrzení prostě není pravdivé.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)