Záležitosti křesťanské víry
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Proč by měl kdokoli zdůvodňovat, že mrtví z druhé světové byli dílem člověka, zatímco u novorozenců, kteří přicházejí na svět každou vteřinu a u úspěšných operací toto zdůvodnění nepožadujete a za dílo člověka je považujete samozřejmě?
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Buď žádný bůh není a vše, co se na světě děje, dobré i zlé, je dílem člověka.
Nebo je svět boží loutkové divadlo a člověk nemůže za nic.
Nebo Bůh dal člověku svět do správy k jeho – lidskému – užitku, jako prostor pro jeho sebezdokonalování. Do světa nezasahuje jinak, než že člověku – který má svobodu to vidět či nevidět - dává vědomí smyslu.
Kromě vás tu není nikdo, kdo by tvrdil, že křesťané tvrdí, že Bůh je zodpovědný za vše dobré a člověk za vše špatné.
Nebo je svět boží loutkové divadlo a člověk nemůže za nic.
Nebo Bůh dal člověku svět do správy k jeho – lidskému – užitku, jako prostor pro jeho sebezdokonalování. Do světa nezasahuje jinak, než že člověku – který má svobodu to vidět či nevidět - dává vědomí smyslu.
Kromě vás tu není nikdo, kdo by tvrdil, že křesťané tvrdí, že Bůh je zodpovědný za vše dobré a člověk za vše špatné.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
-
Kateřina_z_Landštejna
- Stálý přispěvatel

Myslím, že jsem to byla já, kdo položil otázku jako první. A "odpověď" otázkou neberu.
Pokud je váš bůh všudypřítomný, věčný, všemohoucí a já nevím co všechno ještě vše-, pak nelze předstírat, že o příšernostech, které se dějí, nemá ánunk.
Takže:
- buď mu to je putýnka a pak je napováženou, v co to vlastně věříte,
- nebo mu to není putýnka, pak je ale nutno si klást otázku, k čemu to je; zvlášť, když pachatele zásadně nechává bez trestu,
- nebo na to nemá vliv a pak není všemohoucí
A opravdu bych prosila nějaké relevantní argumenty. Ono přece jen 52 milionů zmařených lidských životů není málo.
Pokud je váš bůh všudypřítomný, věčný, všemohoucí a já nevím co všechno ještě vše-, pak nelze předstírat, že o příšernostech, které se dějí, nemá ánunk.
Takže:
- buď mu to je putýnka a pak je napováženou, v co to vlastně věříte,
- nebo mu to není putýnka, pak je ale nutno si klást otázku, k čemu to je; zvlášť, když pachatele zásadně nechává bez trestu,
- nebo na to nemá vliv a pak není všemohoucí
A opravdu bych prosila nějaké relevantní argumenty. Ono přece jen 52 milionů zmařených lidských životů není málo.
Volo, multum, statim!
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Už se tu zmínilo několikrát, že KAŽDÝ lidský život je konečný. Nikdo z těch lidí by nežil věčně. Navíc, pokud mohu věřit svým informacím, ty lidi zabyli zase lidé, nikoli nějaký bůh.
Buhu rozhodně utrpení lidí "není putýnka" a k čemu to je, už jsme vám napsali.
Pokud to potřebujete slyšet znovu, tak opakuji:
Svět je prostředí k vnitřnímu růstu každého jednotlivého člověka. Je v něm místo pro dobro i zlo - protože to je předpoklad onoho vnitřního růstu. O tom, jaký bude poměr dobra a zla, rozhoduje člověk.
Předpokládám, že nezpochybníte, že člověk je vybaven rozumem a schopností mravního úsudku. Tak mu přiznejte i odpovědnost za jeho činy.
Buhu rozhodně utrpení lidí "není putýnka" a k čemu to je, už jsme vám napsali.
Pokud to potřebujete slyšet znovu, tak opakuji:
Svět je prostředí k vnitřnímu růstu každého jednotlivého člověka. Je v něm místo pro dobro i zlo - protože to je předpoklad onoho vnitřního růstu. O tom, jaký bude poměr dobra a zla, rozhoduje člověk.
Předpokládám, že nezpochybníte, že člověk je vybaven rozumem a schopností mravního úsudku. Tak mu přiznejte i odpovědnost za jeho činy.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

"Jen", to je přesně ta povýšenost, ty vidíš boha, já "jen" něco jiného, a od tohohle pohledu "já vím a ty ne" se zřejmě nedokážeš oprostit. A já nevidím na nedorůstání amputací nic nevysvětlitelného, to ty...a protože to je nevysvětlitelné, musí to být Bůh. Neni to racionální, ale líbí se ti to...Rodgir de Maille píše:Ano i takto se to dá vysvětlit - Bůh není. To je právě ten rozdíl v optice mojí a tvojí kterou to nahlížíme. Já rozpoznám Boží působení, ty "jen" něco nevysvětlitelného. A znovu, není to otázka rozumu, ale citu.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

"Jen" může být i zcela objektivní hodnocení: není to povýšenost nad Tebou, nemusí být ani nad názorem. Prostě Ty věc vidíš jako méně významnou.Kain píše:"Jen", to je přesně ta povýšenost, ty vidíš boha, já "jen" něco jiného, a od tohohle pohledu "já vím a ty ne" se zřejmě nedokážeš oprostit. A já nevidím na nedorůstání amputací nic nevysvětlitelného, to ty...a protože to je nevysvětlitelné, musí to být Bůh. Neni to racionální, ale líbí se ti to...Rodgir de Maille píše:Ano i takto se to dá vysvětlit - Bůh není. To je právě ten rozdíl v optice mojí a tvojí kterou to nahlížíme. Já rozpoznám Boží působení, ty "jen" něco nevysvětlitelného. A znovu, není to otázka rozumu, ale citu.
Na nedorůstání amputací tu nikdo nic nevysvětlitelného neviděl.
Pokud chcete zachovat smyslupnost diskuse, přestaňte podsouvat jiným to, co neřekli.
-
Theodora
- Stálý přispěvatel

Předpokládám, že nekřesťanští účastníci diskuse do ní vstoupili proto, aby se o křesťanství něco dozvěděli, ne, aby si dokázali, jak jsou chytřejší než křesťané.
Pak by měli v prvé řadě - alespoň pro tuto diskusi - opustit předsudky, které o křesťanech mají. Jinak se dozvědět nic nemohou, jen vyvolají mnoho hněvu. To snad smyslem není, doufám.
Pak by měli v prvé řadě - alespoň pro tuto diskusi - opustit předsudky, které o křesťanech mají. Jinak se dozvědět nic nemohou, jen vyvolají mnoho hněvu. To snad smyslem není, doufám.
Naposledy upravil(a) Theodora dne ned 12. říj, 2008 14:12, celkem upraveno 1 x.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Tak jo, já to zkusím znova a úplně polopaticky:
V autě jedou dvě dvojčata. Auto má nehodu a řidič nabourá, obě dvojačata jsou zraněná. Jedno přijde o ruku a druhé o sluch.
Obě děti přijdou za ...maminkou, knězem, doplňte, co chcete.
Tomu jednomu kněz řekne - modli se a možná se stane zázrak a začneš znovu slyšet.
Tomu druhému řekne - modli se, jak chceš, ale ruka už ti nenaroste, smiř se s tím.
1) Kdo z vás by tomu dítěti řekl (a opravdu tomu věřil a nelhal):
"Modli se a možná se stana zázrak a vyroste ti nová ruka"?
2) Jak byste mu vysvětlili, že po modlitbě se jednomu sluch vrátil, ale druhíému ruka nevyrostla - a ono by se ptalo "Co jsem udělal špatně?".
V autě jedou dvě dvojčata. Auto má nehodu a řidič nabourá, obě dvojačata jsou zraněná. Jedno přijde o ruku a druhé o sluch.
Obě děti přijdou za ...maminkou, knězem, doplňte, co chcete.
Tomu jednomu kněz řekne - modli se a možná se stane zázrak a začneš znovu slyšet.
Tomu druhému řekne - modli se, jak chceš, ale ruka už ti nenaroste, smiř se s tím.
1) Kdo z vás by tomu dítěti řekl (a opravdu tomu věřil a nelhal):
"Modli se a možná se stana zázrak a vyroste ti nová ruka"?
2) Jak byste mu vysvětlili, že po modlitbě se jednomu sluch vrátil, ale druhíému ruka nevyrostla - a ono by se ptalo "Co jsem udělal špatně?".
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Theodora
- Stálý přispěvatel