Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Bohuslav píše:Jinak mi tato debata příjde ,už trochu uchylná ,Kaina ještě jsi nevyužil apokaliptický dvosečný meč- tím by se taky jistě dalo zabít hodně nevěřících,ne?
Proč bych měl? :) Nepřevědčuju nikoho, jestli bůh je nebo není, jaký případně je a co chce. Můj spor s Theodorou se týkal argumentace a ten zbytek se tak nějak nabalil. Ale stále nepouštím ze zřetele původní cíl, a to bylo poukázat na logické a argumentační chyby. Víc nic.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Kateřina_z_Landštejna píše: Buď si jistý, že to, jak slouží mši Jan, se dost liší od toho, jak ji sloužili ve 14. století. Právě proto, že teprve tridenstský koncil jí dal oficiální mustr. Ale pokud máš potřebu si myslet něco jiného, fantazii se meze nekladou...
To je samozřejmě pravda - on ani podle jiného ritu sloužit nemůže - má to zakázané.
Ale jedno bych mu zase neupíral. Za prvé je kněz, takže daleko spíš než mi ví, o čem mluví a za druhé to na rozdíl od nás tuhle probvlematiku studoval na teologické fakultě.
Vysoká škola ještě pravda nemusí znamenat všechno, ale otec Jan, vedle toho, že je kněz a studoval problematiku je i velice chytrý... nechal bych to na něm - co ho znám je velice vstřícný diskuzi a umí dobře naslouchat, kdyysi s ním někdo chtěl o problematice poklobásit.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Andre: Souhlas.
Andre před tím: Jednou když byl u nás. Však jsem psal, že by se to "poskládat dalo" Nevíme o nic míň než o ceremoniích u Rejččina dvora a tam to skládáme jak steklí. Navíc zde máme odborníka na "křesťanskou etiketu". Víme spolehlivě že byla sloužena zády k "lidu". Je možné, žes dostal stejné odpovědi, ale každý z nás je vnímal jinak. :wink:
Honor supra Vitam! Obrázek
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

Rodgir:
prvně jsem psal: Já nechápu, co nechápeš že nechápu Smile Zkusím to tedy přiblížit. Veškeré písemnosti psali lidé, nikoli Ježíš. Pokud není nic co napsal Ježíš, jak to má Kain najít? To že to byli jeho současníci, následovníci... stejně nikdy nemusí znamenat, že to opravdu J. řekl nebo ne. A záleželo jen na nich, jakou myšlenku (či smyšlenku) zachytili pro další generace.

na to jsi napsal, ač nevím kde jsi to vzal: Anmo jistě, když přeci žádný Ježíš nikdy nebyl, tak nemohl nic říct. To dá rozum, ne? Wink

poté znovu já: Nikdy jsem tu neříkal, že Ježíš neexistoval. Přečti si můj příspěvek prosím znovu a pokud to nebude stále jasné, zkusím to znovu zformulovat.

a ty: nic :)

To že jsi mi neodpověděl znamená to, že můj příspěvek patří k těm, jak jsi tu někde uvedl, které tě nezajímají, nebo jsi ho přehlédl? O neexistenci Ježíše jsem neřekl ani béé. Jde mi o to, že se stále odvoláváte na písmo psané lidmi, kteří Ježíše nezažili a všichni dobře víme, když jde nějaký drb, jak je již u třetího člověka zkomolený.
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Andre píše:To je samozřejmě pravda - on ani podle jiného ritu sloužit nemůže - má to zakázané.
Ale jedno bych mu zase neupíral. Za prvé je kněz, takže daleko spíš než mi ví, o čem mluví a za druhé to na rozdíl od nás tuhle probvlematiku studoval na teologické fakultě.
Vysoká škola ještě pravda nemusí znamenat všechno, ale otec Jan, vedle toho, že je kněz a studoval problematiku je i velice chytrý... nechal bych to na něm - co ho znám je velice vstřícný diskuzi a umí dobře naslouchat, kdyysi s ním někdo chtěl o problematice poklobásit.
André, Ty víš, jak to myslím a navíc moc dobře víš, že jsem k problematice středověké liturgie a tridentského koncilu nedávno dávala dohromady poměrně rozsáhlý materiál, že...
Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že otec Jan moc dobře ví co a jak dělá a že to dělá nejen správně podle církevních pravidel, ale navíc také vím, že to dělá lidsky přijatelně a zajímavě. Proto Tvou reakci moc nechápu.
Volo, multum, statim!
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Mno nicméně když, už zde máme tu naši šílenou debatu :wink: Pojdmě se zamyslet nad vznikem všeho, co vlastně způsobilo velký třesk? Nahromaděná energie? Kde ta se vzala, jaký byl podnět, impuls který toto všecko spustil a co stojí za tímto podnětem? Fyzikální zákony, bůh, náhoda, nepersifikovaná entita? Docela by mě zajímali vaše pohledy 8)
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Já jsem doufala, že se začneme bavit, jak bylo žádáno, o středověké liturgii a o tom, zda jsme schopni dát dohromady nějakou formu bohoslužby, vhodnou pro de facto polní setkání.

Ale má-li se to stát kongresem fyziků, prosím. Já s fyzikou končím cca u jednoduchého spalovacího motoru, takže se stanu jen bezdeše zírajícím divákem :biggrin:
Volo, multum, statim!
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Kateřina_z_Landštejna píše:Já jsem doufala, že se začneme bavit, jak bylo žádáno, o středověké liturgii a o tom, zda jsme schopni dát dohromady nějakou formu bohoslužby, vhodnou pro de facto polní setkání.

Ale má-li se to stát kongresem fyziků, prosím. Já s fyzikou končím cca u jednoduchého spalovacího motoru, takže se stanu jen bezdeše zírajícím divákem :biggrin:
Pro to bude nejlepší založit novou diskusi předtridenstká mše v 1. pol. 14.st. než chtít něco zde. Nu a proto že nechcu zakládat další diskuse na toto téma které se předchozích 3é stran docela dotýká, tak jsen to nadhodil zde.

Čili pro ostatní: Mno nicméně když, už zde máme tu naši šílenou debatu Wink Pojdmě se zamyslet nad vznikem všeho, co vlastně způsobilo velký třesk? Nahromaděná energie? Kde ta se vzala, jaký byl podnět, impuls který toto všecko spustil a co stojí za tímto podnětem? Fyzikální zákony, bůh, náhoda, nepersifikovaná entita? Docela by mě zajímali vaše pohledy 8)
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No já myslím že něco nepostihnutelného, nedosažitelného, dokonalého. :wink:
Honor supra Vitam! Obrázek
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Tak jsem ji založila
Volo, multum, statim!