Proč bych měl?Bohuslav píše:Jinak mi tato debata příjde ,už trochu uchylná ,Kaina ještě jsi nevyužil apokaliptický dvosečný meč- tím by se taky jistě dalo zabít hodně nevěřících,ne?

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
Proč bych měl?Bohuslav píše:Jinak mi tato debata příjde ,už trochu uchylná ,Kaina ještě jsi nevyužil apokaliptický dvosečný meč- tím by se taky jistě dalo zabít hodně nevěřících,ne?
To je samozřejmě pravda - on ani podle jiného ritu sloužit nemůže - má to zakázané.Kateřina_z_Landštejna píše: Buď si jistý, že to, jak slouží mši Jan, se dost liší od toho, jak ji sloužili ve 14. století. Právě proto, že teprve tridenstský koncil jí dal oficiální mustr. Ale pokud máš potřebu si myslet něco jiného, fantazii se meze nekladou...
André, Ty víš, jak to myslím a navíc moc dobře víš, že jsem k problematice středověké liturgie a tridentského koncilu nedávno dávala dohromady poměrně rozsáhlý materiál, že...Andre píše:To je samozřejmě pravda - on ani podle jiného ritu sloužit nemůže - má to zakázané.
Ale jedno bych mu zase neupíral. Za prvé je kněz, takže daleko spíš než mi ví, o čem mluví a za druhé to na rozdíl od nás tuhle probvlematiku studoval na teologické fakultě.
Vysoká škola ještě pravda nemusí znamenat všechno, ale otec Jan, vedle toho, že je kněz a studoval problematiku je i velice chytrý... nechal bych to na něm - co ho znám je velice vstřícný diskuzi a umí dobře naslouchat, kdyysi s ním někdo chtěl o problematice poklobásit.
Pro to bude nejlepší založit novou diskusi předtridenstká mše v 1. pol. 14.st. než chtít něco zde. Nu a proto že nechcu zakládat další diskuse na toto téma které se předchozích 3é stran docela dotýká, tak jsen to nadhodil zde.Kateřina_z_Landštejna píše:Já jsem doufala, že se začneme bavit, jak bylo žádáno, o středověké liturgii a o tom, zda jsme schopni dát dohromady nějakou formu bohoslužby, vhodnou pro de facto polní setkání.
Ale má-li se to stát kongresem fyziků, prosím. Já s fyzikou končím cca u jednoduchého spalovacího motoru, takže se stanu jen bezdeše zírajícím divákem