Vidíš, a já se k budhismu dostal přes bojová umění. A přestože nejsem budhista, mám k němu tedy blízko...Budhismus se totiž ukázal jako ideální cesta pro samuraje. Paradoxní:-)Jiři z Holohlav píše:Prorok Budha hlásal pacifismus a skučně se v jeho jméně žádná válka nevedla - což neznamená,že budhisté občas nezabíjeli.Nezůstal jsem u budhismu právě pro ten pro mne až nadměrný pacifismus.
Záležitosti křesťanské víry
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Nováček
-
- Stálý přispěvatel
=D>Richard píše:List Korintským, 13 kap.
8. Láska nikdy nezanikne. Proroctví, to pomine, jazyky - ty ustanou, poznání - to bude překonáno..
13. A tak zůstává víra, naděje a láska - ale největší z té trojce je láska.
Ano, tleskám ti, také jsem na Svatého Pavla myslil. Nemá ale cenu to psát někomu kdo nechce vidět. Je to jako házet hrách na stěnu (v Ježíšově verzi).
-
- Stálý přispěvatel
Já to přece doslova napsal! Podívej se do toho citátu nebo na originál, jasně to tam stojí! Nemůžu zato, že ve svatém zápalu bojuješ dřív, než dočteš nebo strávíš textTheodora píše:Kain: Proč jsi tedy tohle neřekl jasně na začátku a ušetřili bychom si diskusi?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Kain píše:Abych to přesně ocitoval - tohle byl tehdy kámen úrazu. Ne že komunismus a křesťanství jsou to samé, ale že užívají stejnou argumentaci (a chybnou).Kain píše:Potkáme na ulici mladého komunistu. On nám bude vykládat, že komunistická ideologie je super věc a všechny nás spasí. My mu připomeneme gulagy, politické procesy, udavačství a vraždy. A on nám na to řekne - to byla minulost, dneska je to jiné. Navíc to byli jednotliví chybující lidé, na úžasném komunismu to nic nemění.
Potkáme na ulici mladého křesťana. On nám bude vykládat, že křesťanská ideologie je super věc a všechny nás spasí. My mu připomeneme kruciáty, procesy s kačíři, udavačství a upalování. A on nám na to řekne - to byla minulost, dneska je to jiné. Navíc to byli jednotliví chybující lidé, na úžasném křesťanství to nic nemění.
Najděte deset rozdílů v argumentaci. Jestli má pravdu křesťan, pak nutně musí mít pravdu i komunista. Já si myslím, že se oba mýlí.
Pak následovalo:Což jsem IMHO vyvrátil tím, jak hospodin nabádá v SZ k masakrům a sám je i dělá, a to všem, co s ním nesouhlasí. A nabádá věřící, aby konali ve shodě s ním. Nehledě na pozdější doktrínu církve a její oficiální názory, které zmiňovali jiní, ale pro jednoduchost postačí ta bible.Theodora píše:Jenže ten komunista má už na počátku v programu třídní nenávist. Křesťanství nic takového neučí.
Takže já neříkal, že obojí funguje na stejném principu, ale argumentuje na stejném principu. Prosím nepodsouvat, co jsem nenapsal...
Problém je, že komunistická ideologie je super, (i když nabádá k revoluci tzn. násilí). I když je materialistická a i ti rádobykomunisté vykonali v počátcích mnoho dobrého, nicméně problém je zase v tom, vykonali mnohem víc ukrutností a vražd.
Křesťanská ideologie je taky super, jenže pozor je zde opět církev o které se můžeme bavit jestli, je křestanská nebo pseudokřestanská, která se za některé své činy omluvila a za některé ne a nemá to svědomí čisté a některé bere jako hist. fakt. Nicméně je doopravdy potřeba odlišit.
Ono toto nádherně vyjádřil (jestli jsem se sekl. sora) Jan nebo Vojtěch z Pernštejna nebo jak se jmenoval, musel bych to složitě dohledávat v literatuře od Války. "Necítím se býti členem katolické či luteránské církve, cítím se být křesťanem."
NIcméně ano v tom tebou výše jsi chtěl argumentaci - čili ti odpovím tím rozdíl hlavní mezi komunistickou ideologií než nastanou světlé zítřky mírového blahobytu a křestanstvím je že komunisté předvídají a vyzívají k revoluci (násilí) zatímco krystus (křestanství) násilí předvídá (měč) ale neříká kupte si meč a jděte zabít všechny kdo ve mne nevěří.
Ono argumentace ad absurdum, bez znalosti: Kupte si měč, aby si ho nekoupil nějaký vrah. Krystus předvídá otočení syna proti otci, předvídá že v něj lidi neuvěří. Prorokuje, ale neříká otočte se proti otci. To je pro mně ten hlavní rozdíl v argumentaci proti komunismu.
Nicméně nebylo by zrovna výklady církve theologům? Neb oni jsou vědci kteří mají veškerý aparát jež nám chybí. Naše snaha zde, je nutně amatérská (krom Theodory - ta tu theologii má).
Avšak ano máš pravdu v jedné věci - neříkals že to funguje na stejném principu. Nicméně podle mne tím co jsem napsal jsem doložil (a myslím, že už to tu doložené bylo), že argumentace křestanů a komunistů je jinačí.

Naposledy upravil(a) JARWIKS dne čtv 09. říj, 2008 9:40, celkem upraveno 1 x.
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No když se někdo vyjádří, holka moja zlatá já jsem se vyjádřil už před tebou.Theodora píše:Kain: Tys ovšem neřekl, že jsem Tě nepochopila, Ty ses do té diskuse pustil.
Nu, jestli se ještě někdo vyjádří, uklidní mě nebo mi dá námět k přemýšlení.
A dobrá církevní hudba také udělá pro atmosféru hodně.

"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
- Stálý přispěvatel
Neusekávám debatu lakonickým "nic nechápeš". Myslel jsem, žes pochopila a přesto (trochu nepochopitelně, ale to nemuselo nic znamenat) nesouhlasíš. Pustím si gregoriánský chorál:-)Theodora píše:Kain: Tys ovšem neřekl, že jsem Tě nepochopila, Ty ses do té diskuse pustil....
A dobrá církevní hudba také udělá pro atmosféru hodně.
Pravoslav, Orcae Ita