Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kucí je to s vámi fajn, ale od rána jsem nic neudělal a musím, Tak že se pro teď loučím. Alespoň na dvě tři hodinky.
Honor supra Vitam! Image
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Já si od práce čas od času odskočím...naštěstí jen sem, jinak bych nic neudělal:-)

Jiří - nerozumím. Asi jako když budu kopat na třech různých místech, vykopu studnu rychleji? Paradoxně mi na druhou stranu to, co vím o budhismu, osvětlilo některé věci o křesťanství. Machiavelli říká, že nejlépe může něco uceleně postihnout pozorovatel zvenčí. Horu vidíme z údolí a údolí zase vidíme z hory. Naopak poznáme jen detaily. Takže můžeš mít pravdu i se mýlit, to já nemůžu vědět:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rodgir de Maille »

Kain wrote:Oprava na upozornění Theodory:

Rodgir: Nazval jsi hlupákem Raba, bylo to po mém příspěvku, myslel jsem, že je to i na mě. Nebylo to na mě, ale stejně...

Já si tohle vůči nikomu ve svých příspěvcích nedovoluju, nejsem ani rozčilený a neberu si to osobně. Až na tohle.

Kaine,
Raba jsem nenazval hlupákem, to bych si nedovolil! Jen jsem naznačil, že komunikace s někým kdo se chová jako hlupák je nemožná.
Pokud je Rab hlupák, jeho reakce bude tomu přiměřená, pokud není a já věřím že ne, přestane se jako hlupák chovat.
To co jsem mu napsal bylo zcela přiměřené a slušné tomu co napsal on. Kdybych byl neslušný, pošlu ho tam, kde mu slunce nesvítí. Pokud jsi však četl pozorně,jistě ti došlo, že vůči němu nepřátelství necítím. Pokud ne, našel jsi v mém textu co tam není.

Lidová moudrost praví: "Potrefená husa se vždy ozve..."

Tvá reakce mne ale potěšila. máš horkou hlavu a to se mi líbí, opravdový muž není bábovka! také jednáš slušně a přemýšlíš - to je dnes vzácné.
Kéž by bylo více opravdových mužů. Ježíš ostatně taky nebyl žádný srab.
setkám se s tebou kdykoliv rád.

Toto mělo proběhnout spíše přes SZ, ale chci aby bylo jasno.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Ne,bude to trvat možná dýl .ale pravděpodobnost ,že trefíš zdroj je vyšší.
Celkově to,ale kulhá ,je to spíš hledání kudy se prokutat do sklepa s pokladem.
Já to vzal od jogy přes xyz,dlouhá cesta,tak 20 let,zpět ke Kristu.
Na tu cestu mě vyhnaly nedostatečně zodpovězené otázky.
Smrt je smyslem života.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kain wrote:Tak jo, znovu opakuji, v Bibli je nenávist, a to přímo od Hospodina, qoud erat demonstrandum. Ale vy jste po hře změnili pravidla a chcete, abych náhle dokázal něco jiného. A víte co, já vám vyhovím...jenže já sem dám důkazy a vy řeknete, že to dezinterpretuju, nerozumím tomu a že je to v kontextu jeho lásky maximálně dílčí pochybení:-)
Budu reagovat na tyto texty:

"Oheň jsem přišel vrhnout na zem, nikoliv mír, ale rozdělení.";"Nepřinesl jsem na zem mír, ale meč".

Ano, křesťané byli skutečně pronásledováni, vraždění, potíráni...

Ostatně Ježís své učedníky na to několikrát připravoval.
Winston Churchill po druhé světové válce řekl: "Neslibuji vám nic jiného než pot, krev a slzy..."

"Zvěst o mne každého zneklidní a dokonce postaví i lidi proti sobě navzájem. I leckterá rodina se rozdělí do dvou táborů: otec se postaví proti synu a syn proti otci, matka proti dceři, dcera proti matce, tchyně proti snaše a snacha proti tchyni."

To není obyčejný text, to je text prorocký! Vyplnil se do posledního písmene!

Za dob pronásledování křesťanů nejednou vydal syn matku do rukou vrahů a otec syna! Děje se to ostatně dodnes. Jsou rodiny, kde jsou rodiče zesměšňováni dětmi kvůli víře a naopak...

Ježíš říká: "Já jsem ta pravda, cesta i život...."
Jenže ne každému tesařova pravda sedí. konfrontace s ním je často bolestivá...

"Kdo nemá meč, ať prodá plášť a koupí si ho."

Toto je skutečně vytrženo z kontextu. Odpovím ti tedy jiným nevytrženým textem: Ježíš se modli v zahradě Getsemanskéa přijdou jej zatknout.... co pak říká Petrovi?

"Kdo se meče chápe, mečem schází."

Kaine, nikdo neměnil pravidla hry ex post, Theodora ti jasně a srozumitelně napsala, prokaž, že křesťanská ideologie vyzývá k násilí, já jsem v tomto smyslu napsal dotaz - Kde konkrétně Ježíš vyzývá k násilí? Kde ho obhajuje?

To že ne,víš kde v písmu začíná křesťanství, to není naše chyba - u soudu ti také řeknou "neznalost neomlouvá".

Tedy, kde konkrétně Ježíš ve svém programu vyzývá k násilí, k vraždám, ke genocidě? Kde toto obhajuje? Tyto mé otázky trvají nadále.

Nech nyní stranou Svatého Pavla, nech stranou co se dělo po Ježíšovi. Můj dotazy byly na tesařův program.
Last edited by Rodgir de Maille on Wed 08. Oct, 2008 11:44, edited 1 time in total.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Ratatosk wrote:A tohle je přesně ono, o čem jsem psala. Že z Bible (to je ovšem problém nejen Bible) jde v podstatě vyvodit cokoliv, co se mi bude hodit. I ta nenávist. A ne že ne:-)
Nesouhlasím, vykládat si NZ Písmo samovolně může jen ten kdo mu nerozumí (a nebo rozumí ale dělá to záměrně).

Mluvím teď jen o rovině povrchního pochopení. Písmo samozřejmě obsahuje více rovin. (Některé texty dosud nechápu, ale až příjde okamžik kdy si něco ... prožiju může přijít okamžik kdy je pochopím).
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

maser wrote:Navíc nechápu otázku Rotgira, aby Kain poukázal na to, kde Kristus přikazuje zabíjet (...)- kde by to tak asi mohl vyčíst, když NZ psali lidé?
Já zase nechápu co nechápeš.
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:Pokud mne zrak neklame, tak vidím, že ač monoteismus, jsou křesťany, židy i muslimy uctíváni tři různí bohové, a to dokonce, v případě křesťanů a židů, podle jedné knihy!

A pokusy o vysvětlení tohoto rozporu jsou velmi málo přesvědčivé. Spíše nevěrohodné. Jak je tedy možné, že křesťanský bůh je jiný než muslimský nebo židovský? A co na to křesťanský bůh; je si vědom nemalé muslimské konkurence, zvlášť když má být jediný, nekonečný a věčný? (Myslím to smrtelně vážně, nejedná se o ironii)
Budu odpovídat znovu a znovu a do nekonečna. Vynechala jsi z tohoto schématu Krista.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Rodgir de Maille wrote:
maser wrote:Navíc nechápu otázku Rotgira, aby Kain poukázal na to, kde Kristus přikazuje zabíjet (...)- kde by to tak asi mohl vyčíst, když NZ psali lidé?
Já zase nechápu co nechápeš.
Dle mého soudu maser v svém příspěvku poukazoval na fakt, že když je NZ napsán lidmi, tak skeptickou kritikou to vyčíst nelze, nebot kristus NZ nenapsal, napsali o jiní lidé...čili to mohou být jejich přikázání.

Ps. jen jsem tak interpretoval maseruv příspěvek, nečtěte tedy z tohoto mého příspěvku, že jsem proti kristovi aspol. a jeho obhájcům v této diskusi :wink:
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Rodgir de Maille
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Ronšperk wrote:Víra je cesta. Rytířství je cesta.
Bratře Ronšperku to je přesné a mluví mi to z duše.

Pravý bojovník se neptá po vítězství ale po boji.