Jiři z Holohlav píše:Další problém vidím ve vztahu církve k sexu.Ježíš pozvedl nevěstku se slovy,běž a nehřeš více-- tedy tudy cesta nevede.Církev zvláště protestantská pracuje se zatracováním nejpřirozenějšího lidského pudu ,buduje na tom pocit viny a tím ovládá masy - namísto kultivace používá strach.To vede k pokrytectví,depresi,pálení čarodejnicj a vůbec....
Ono i tohle je o lidech. Jako šlo ve Starém zákoně hlavně o ochranu ženy, která neměla vlastní práva a byla závislá na muži, takže bylo třeba předejít tomu, že zůstane sama s dítětem (nebyl, kdo by se o ni postaral, což je u kočovníků celekm problém), tak i v pozdější době jde hodně o ochranu společnosti. A nechrání ji ani tak theologie, jako všudypřítomné padesátnice, střežící vše neodpouštějícím zrakem. (Pro jistotu upozorňuji, že jde o nadsázku.) A ty se vyskytují napříč kulturami. Bible ani křesťanská věrouka nejsou tak nesmlouvavé, jako jedna tetička, které někdo dělá ostudu.
"Jelikož ale Bůh je tím, nad co nelze myslet nic většího, není možné, aby existoval pouze v rozumu. "
Takže je boží limitou omezenost lidského myšlení? To by hodně vysvětlovalo, v takového boha bych i uvěřil Nicméně je to jen definice pojmu bůh a definice nic nedokazuje. Je to jako říct, že stůl je deska a 4 nohy a proto stůl existuje.
Jen znovu opakuju - nejsem ateista, nemyslím si, že bůh neexistuje, ale ani nevím, jestli existuje. Jak se nazývá ten, co neví, a drze to přizná? Asi pitomec
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Proč jezdí papež v pancéřovaném autě,když dalajláma chodí pěšky....,jak silná je jeho víra???
Dnes myslíme v jedné rovině,dříve mysleli v několika,jsou tak malované obrazy i psaná bible,proto je dnešnímu člověku tak nesrozumitelná.
Kaine - platí vrána k vráně sedá nebo protivy se přitahují?
Formální logika tady neplatí a u člověka už vůbec ne ,naše konání je jedna obrovská iracionalita.
Eh, Kaine, pro pochopení logiky toho důkazu jsou potřebné i body 3-7, které jsem nevypisoval. Před vytvářením závěrů doporučuju prostudovat.
Uvádím ho proto že nad důkazem že Bůh existuje (anebo, že neexistuje) si lámalo za poslední tisícovku let hlavy už hodně filozofů. Vymysleli leccos, ale ten Anselmův se mi líbí moc Ale zároveň byl každý důkaz dříve či později (úspěšně) napaden.
Snažím se tím jemně naznačit, že věta "Dokažte že Bůh existuje" je v principu nezodpověditelná, neboť v něho musíš věřit. Matematicky řečeno, je to takový nespočitatelný problém
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Možná není marné mít přeci jen na paměti, že motivací našich slov tady by mělo být lh. V tomto smyslu je Bohuslavova odpověď na otázku po strachu před Bohem mnohem přínosnější než moje. Pokud bychom chvíli nahlíželi otázky takto, mohlo by to být užitečné.
K důkazu Boha: Kain sám přiznává, že si tu otázku neklade, že je mu to jedno.
Kolem vás může existovat milion žen, jedna nebo žádná a je vám to fuk - dokud se jedna nestane vaší ženou. Pak je velmi důležité, jestli je nebo není, jaké má vlastnosti a jaká přání.
Křesťané také, pokud mají špetku rozumu, se nikoho nesnaží přesvědčit, že Bůh existuje. Jen říkají, že žít s ním ve vztahu je fajn. Bez toho vztahu totiž uznání Boží existence nemá žádný smysl.
No ale Bozo, to jsem říkal už předtím, že rozumové a logické argumenty jsou u otázky víry za těchto okolností zbytečné. A Anselmovu definici znám, ale když se rozepíše, stále je to jen prodloužení mého zestručnění:)
Ty věříš a já nemám jediný rozumový prostředek (a ani důvod - mimo diskuzi), jak tě přesvědčit o opaku. A nevadí mi to:-)
Já nevím, odpověď neznám, pro mě ta diskuze má smysl. Zatím ne výsledek, ale smysl určitě:-)
Jiří - jak jsem řekl už dvakrát, neformální logika tu tře bídu s nouzí
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Jiři z Holohlav píše:Další problém vidím ve vztahu církve k sexu.Ježíš pozvedl nevěstku se slovy,běž a nehřeš více-- tedy tudy cesta nevede.Církev zvláště protestantská pracuje se zatracováním nejpřirozenějšího lidského pudu ,buduje na tom pocit viny a tím ovládá masy - namísto kultivace používá strach.To vede k pokrytectví,depresi,pálení čarodejnicj a vůbec....
Myslím ,že k tomu má příspěkvek Winter ve své knize Řemesel ,kde popisu ,že většinu nevěstinců v Praze ,nebo možná je na Starém Meště vlastnila církev.
Kdybyste toho Wintera měl někdo po ruce ,nebo mi to nějakým způsobem mohl poslat třeba digitálně ,byl bych vám moc vděčen.
Chtěl bych se na toto přesněji podívat.
V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Kain píše:No ale Bozo, to jsem říkal už předtím, že rozumové a logické argumenty jsou u otázky víry za těchto okolností zbytečné. A Anselmovu definici znám, ale když se rozepíše, stále je to jen prodloužení mého zestručnění:)
Aha, tak to jsem tě špatně pochopil, myslel jsem že je to výzva k auditoriu (myslím tvoji větu "Dokažte že Bůh existuje"). Omlouvám se. Prase aby se tady v téhle diskuzi vyznalo
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...