Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ok, to je fajn, ale mě zajímá jestli někdo třeba za pomoci měřicích přístrojů zkoušel jak moc se dá změkčit :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

vis jaky ma ta ocel cislo, muzu se zeptat co to udela, ale tohle bych musel vedet
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Tažený ocelový drát měkký černě žíhaný, ČSN 42 6410.5, průměr 1,0
Kategorie: Hutní druhovýrobky
Norma: ČSN 42 6410
značka oceli / materiál: 11 300
Pevnost v tahu 275 – 461 N/mm2
11 300: Ocel nelegovaná, obvyklých jakostí. Vhodná pro tváření za studena, zejména na lisování a hluboké tažení. Na náročné výlisky, plechy, tlusté plechy a dráty za tepla válcované, pásy a pruhy za studena válcované, hřebíky. Odolnost proti korozi běžná. Svařitelnost zaručená, pro tlusté plechy nad 13 mm zaručená podmíněná.
Toť vše k čemu moje jyxo-fu stačí :?
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Begbie »

A co to znovu vyzihat ? Pri tom namotavani to zrejme tvrdne. Ohrat do cervena a nechat chladnout v suchem popelu.
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

To už mi radil Bobr a samozřejmě je to první věc která napadne asi každého (žíhání), mě jde ale o to kam až (na jaké minimum pevnosti) se dá zajít tepelným zpracováním tohoto konkrétního drátu.

Dotaženo ad finitum, jde mi o to jestli má cenu snažit se používat tenhle drát i za cenu dalších brikulí, nebo si v drátovně nechat vytáhnout jiný, výrazně měkčí.
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

problem je v tom, ze i treba stribrnej drat, kterej je mekkej tazenim strasne ztvrdne, takze i to mekky bys musel zihat, vzhledem k tomu, ze nevis, jaky hodnoty ma ten material ted, k cemu ti ty cisla budou - resp, jak moc si je dokazes prevest na informaci kterou potrebujes? konstrukcni ocel se da dostat hodne nizko, tak bych to po rane stredovekym zpusobu proste zkusil :-)
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nebo zkus napsat do ferony nebo někomu z VSB-TU. Zní to jako blbost, ale oni tihle lidi jsou občas ochotni poradit a dokonce i sami se do věci zabrat, když tu odpověď neznají. Už jsem si to i vyzkoušel...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jaroslav Bašta »

A nebude takový extra měkký kroužek příliš jaksi... měkký? Teda pro toho, kdo očekává ochranu. Možná hloupě kecám, ale mám takový pocit. :oops:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Huh, ok teď je mi zřejmé že nic jiného než další experimentování mě nečeká :) tak nebudu pořád opruzovat, a zkusím co se dá z toho černého průmyslového drátu dostat za pomoci ohniště. Díky všem za názor, pokud dospěju k nějaké lepší zpracovatelnosti, dám vědět.

Jarda: ne, nebude, resp. tohle je klasická iluze daná tím že většina lidí si automaticky klade rovnítko mezi tvrdý drát a dokonalá košile.

Empiricky odzkoušeno, na výslednou pevnost kroužku proti protržení má daleko větší vliv jeho tvar (např. zploštění) a kvalita snýtování (resp., samotný fakt jeho snýtování). Mohu tě s klidným svědomím ujistit, že pletivo z 1mm nýtovaných kroužků z měděného (dekoračního) drátu má mechanickou pevnost velmi srovnatelnou s pletivem ze zavíraných 1.2 mm CO2 svařovací drát, který je asi tak 5x tvrdší. Takže vím že ještě můžu na kvalitě drátu hoodně ubrat :lol: A vůbec, to už se probíralo o několik málo stránek dozadu v tomhle fóru :twisted: .

To samozřejmě neubírá na argumentu že se brníři snažili kroužek následně zpracovat aby byl ještě pevnější - jenže až jako finální výrobek, do té doby by to bylo na závadu (někde mám schovanou relevantní citaci z nějakého italského renesančního díla o metalurgii).
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ha, jeden starší příspěvek:
Trubadix píše:Ferona dela draty z oceli 11 300 coz znamena ze ma 0,09% uhliku a zbytek je dost o nahode jelihoz nema zarucene slozeni :-)
11 300
%C (0,09)
Mez pevnosti Rm=256 až 392
Mez pruznosti Re=157 až 177
Tvrdost HP=min. 110