Brnířina
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Tažený ocelový drát měkký černě žíhaný, ČSN 42 6410.5, průměr 1,0
Kategorie: Hutní druhovýrobky
Norma: ČSN 42 6410
značka oceli / materiál: 11 300
Pevnost v tahu 275 – 461 N/mm2
Toť vše k čemu moje jyxo-fu stačí11 300: Ocel nelegovaná, obvyklých jakostí. Vhodná pro tváření za studena, zejména na lisování a hluboké tažení. Na náročné výlisky, plechy, tlusté plechy a dráty za tepla válcované, pásy a pruhy za studena válcované, hřebíky. Odolnost proti korozi běžná. Svařitelnost zaručená, pro tlusté plechy nad 13 mm zaručená podmíněná.

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
To už mi radil Bobr a samozřejmě je to první věc která napadne asi každého (žíhání), mě jde ale o to kam až (na jaké minimum pevnosti) se dá zajít tepelným zpracováním tohoto konkrétního drátu.
Dotaženo ad finitum, jde mi o to jestli má cenu snažit se používat tenhle drát i za cenu dalších brikulí, nebo si v drátovně nechat vytáhnout jiný, výrazně měkčí.
Dotaženo ad finitum, jde mi o to jestli má cenu snažit se používat tenhle drát i za cenu dalších brikulí, nebo si v drátovně nechat vytáhnout jiný, výrazně měkčí.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
problem je v tom, ze i treba stribrnej drat, kterej je mekkej tazenim strasne ztvrdne, takze i to mekky bys musel zihat, vzhledem k tomu, ze nevis, jaky hodnoty ma ten material ted, k cemu ti ty cisla budou - resp, jak moc si je dokazes prevest na informaci kterou potrebujes? konstrukcni ocel se da dostat hodne nizko, tak bych to po rane stredovekym zpusobu proste zkusil 

Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-
- Stálý přispěvatel
Nebo zkus napsat do ferony nebo někomu z VSB-TU. Zní to jako blbost, ale oni tihle lidi jsou občas ochotni poradit a dokonce i sami se do věci zabrat, když tu odpověď neznají. Už jsem si to i vyzkoušel...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Huh, ok teď je mi zřejmé že nic jiného než další experimentování mě nečeká
tak nebudu pořád opruzovat, a zkusím co se dá z toho černého průmyslového drátu dostat za pomoci ohniště. Díky všem za názor, pokud dospěju k nějaké lepší zpracovatelnosti, dám vědět.
Jarda: ne, nebude, resp. tohle je klasická iluze daná tím že většina lidí si automaticky klade rovnítko mezi tvrdý drát a dokonalá košile.
Empiricky odzkoušeno, na výslednou pevnost kroužku proti protržení má daleko větší vliv jeho tvar (např. zploštění) a kvalita snýtování (resp., samotný fakt jeho snýtování). Mohu tě s klidným svědomím ujistit, že pletivo z 1mm nýtovaných kroužků z měděného (dekoračního) drátu má mechanickou pevnost velmi srovnatelnou s pletivem ze zavíraných 1.2 mm CO2 svařovací drát, který je asi tak 5x tvrdší. Takže vím že ještě můžu na kvalitě drátu hoodně ubrat
A vůbec, to už se probíralo o několik málo stránek dozadu v tomhle fóru
.
To samozřejmě neubírá na argumentu že se brníři snažili kroužek následně zpracovat aby byl ještě pevnější - jenže až jako finální výrobek, do té doby by to bylo na závadu (někde mám schovanou relevantní citaci z nějakého italského renesančního díla o metalurgii).

Jarda: ne, nebude, resp. tohle je klasická iluze daná tím že většina lidí si automaticky klade rovnítko mezi tvrdý drát a dokonalá košile.
Empiricky odzkoušeno, na výslednou pevnost kroužku proti protržení má daleko větší vliv jeho tvar (např. zploštění) a kvalita snýtování (resp., samotný fakt jeho snýtování). Mohu tě s klidným svědomím ujistit, že pletivo z 1mm nýtovaných kroužků z měděného (dekoračního) drátu má mechanickou pevnost velmi srovnatelnou s pletivem ze zavíraných 1.2 mm CO2 svařovací drát, který je asi tak 5x tvrdší. Takže vím že ještě můžu na kvalitě drátu hoodně ubrat

To samozřejmě neubírá na argumentu že se brníři snažili kroužek následně zpracovat aby byl ještě pevnější - jenže až jako finální výrobek, do té doby by to bylo na závadu (někde mám schovanou relevantní citaci z nějakého italského renesančního díla o metalurgii).
-
- Stálý přispěvatel
Ha, jeden starší příspěvek:
Trubadix píše:Ferona dela draty z oceli 11 300 coz znamena ze ma 0,09% uhliku a zbytek je dost o nahode jelihoz nema zarucene slozeni
11 300
%C (0,09)
Mez pevnosti Rm=256 až 392
Mez pruznosti Re=157 až 177
Tvrdost HP=min. 110