Co kolem nas dnes roste a dříve rostlo

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Řešilo se tu v minulosti klokočí, takže jen poznámka - pro ty kteří nebyli v Mikulčicích - mají tam v muzeu nález semene klokočí z doby Velké Moravy.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Dobovost zeleniny na akcích

Post by Pampalíny »

Protože, jak jsem na Dobývání pochopil, stala se otázka mrkve určitým fenoménem, který zdaleka přerostl mé dřívější drobné připomínky k této problematice. A proto si zde dovoluji napsat tento příspěvek.

Dal jsem si dohromady všechny materiály, které vlastním na otázku mrkve, ale nakonec nejlépe tuto otázku vystihuje tato citace:
Oranžová mrkev, tak jak ji známe a používáme dnes, se objevuje teprve koncem 17. století, a to v Holandsku. Intensivní oranžové zbarvení je způsobeno přítomností barviva betakarotenu. Ten se vyskytuje sice i ve žluté a fialové mrkvi, ovšem v menším množství. Postupně však oranžové mrkve vytlačily mrkve jinak zbarvené, které byly postupně odsunuty z jídelníčku lidí jen na krmení pro zvířata. Pozůstatkem dřívější hojnosti žlutých mrkví je v našem sortimentu povolených odrůd, který jinak obsahuje více než stovku odrůd, mrkev Táborská žlutá, u které je uvedeno, že je určena jen pro krmné účely. Z historického pohledu je však pěstování oranžových mrkví vlastně relativně krátké ­ trvá asi tři století, zatímco třeba ony žluté mrkve lidstvo zná po několik tisíciletí.
Z biologického pohledu bych měl celou řadu připomínek k současnému OH vybavení (např. kožešiny nepůvodních druhů zvířat). A je mi jasné, že některé věci prostě nelze dělat na stoprocentně.

Ani mě nemrzí, že oblast biologie není rovnocená (co se přístupu týče) oblasti zbrojí a zbraní. Vadí mi akorát, že důraz na dobovost v této oblasti je v některých případech napadán jako nepatřičný.

Rád bych však za sebe zdůraznil dvě roviny:
- jídlo pro účastníky nemusí být vždy dobové a pokud se vaří pro 150 lidí tak nejsem fanatik abych trval na detailech
- na druhou stranu, pokud by se oranžová mrkev objevila v předváděčce středověké kuchyně, tak to tam už můžou být i brambory a kukuřice.

Mrkev má i tu rovinu, že se dá sehnat její původní žlutá forma. Před lety jsem ji několikrát viděl v obchodech. Ale asi není až tak běžná. Osivo se však dá sehnat poměrně snadno.

------------
Abych to ještě upřesnil: Myslím, že je např. zbytečně kvasit zelí z odrůd s malou hlavou (tedy původních). Ve výsledku je kvašené zelí stejné nebo obdobné. Také okurka salátovka (někde bokem) nakrájená do salátu mě nijak ze židle nezvedá. Akorát ta oranžová mrkev je vždy vidět :c)

Snad se mi to nějak povedlo objasnit co vlastně sleduji svými připomínkami k této problematice.

p.s. A to už pomíjím tvrzení, že se mrkev do polévek dává až v novověku a před tím se z ní dělala jen marmeláda :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:
---
---
KvS
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by KvS »

Před nedávnem se mě ptali kde se u nás vzala rebarbora a já jim neuměl odpovědět.... :oops:

Jestli to není RS tak seomlouvám, ale jinde jsem podobné téma nenašel.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Není, je to asijská rostlina. V našich zemích se pěstuje až od 18. století.
---
---
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Pampalíni prosímtě nemohl bys sem dát alespoň stručný seznam zeleniny používané v RS a seznam zeleniny dovezené později, případně s uvedením století, od kterého se zde začala pěstovat? V tom totiž většina lidí dost tápe.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

no právě jsem shodou okolností dokončil články na zeleninu pro Slovany. - čekám ještě na jednu knihu a potom budou vydány tyto články:

Zelenina V.: Plodová zelenina ve staroslovanské kuchyni
Zelenina IV.: Kořenová zelenina ve staroslovanské kuchyni
Zelenina III.: Další listová zelenina ve staroslovanské kuchyni
Zelenina II.: Špenátová zelenina ve staroslovanské kuchyni
Zelenina I.: Salátová zelenina ve staroslovanské kuchyni

Odkazy sem potom hodím.

Akorát je to zaměřeno na Slovany (použitelné však až tak do cca 13. století). Zpravidla je uvedeno století kdy došlo k výrazné změně v dané zelenině (např. řepa se až do 17. století pěstovala asi jen pro listy) apod.
Last edited by Pampalíny on Tue 05. Aug, 2008 7:06, edited 1 time in total.
---
---
KvS
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by KvS »

Pampalíny wrote:Není, je to asijská rostlina. V našich zemích se pěstuje až od 18. století.
vřelé díky
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Tady je úvodní článek se seznamem některé zeleniny.
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070004

Pokud Vás napadne tam něco doplnit tak budu rád.
Další podrobné díly jsou takřka hotové, ale nevím kdy je dodělám a zveřejním.

Takže na webu jsou první dva díly o zelenině:

http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070013
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070012

večer přibude další a do konce týdne ještě asi 2

Osobně bych ze všech těch druhů dnes neznámé zeleniny vypíchl bolševník, který se jeví pro moderního člověka jako exotická zelenina se zvláštní chutí.

A taky jsou moc dobré pražené semeníky slézu (právě je vhodná doba ke sběru)
---
---
Damien
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Damien »

Pampalíny wrote:Tady je úvodní článek se seznamem některé zeleniny.
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070004

Pokud Vás napadne tam něco doplnit tak budu rád.
Další podrobné díly jsou takřka hotové, ale nevím kdy je dodělám a zveřejním.

Takže na webu jsou první dva díly o zelenině:

http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070013
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070012

večer přibude další a do konce týdne ještě asi 2

Osobně bych ze všech těch druhů dnes neznámé zeleniny vypíchl bolševník, který se jeví pro moderního člověka jako exotická zelenina se zvláštní chutí.

A taky jsou moc dobré pražené semeníky slézu (právě je vhodná doba ke sběru)
Krásná a jistě časově náročná práce =D> =D> =D> Děkuji za rozšíření obzorů, za další podobné články budu (jistě nejen já) velice vděčen.
Negr, Jarl Olomouckého kraje
Kill ´em all, let Odin sort ´em out!
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Děkuji,
uvědomil jsem si, že pro celou řadu lidí je tato oblast "španělskou vesnicí" a že bych se toho měl svazácky ujmout. :biggrin:

Tu zeleninu dodělám asi do konce týdne a tím asi prozatím skončím, možná udělám stručný seznam obilnin, luštěnin a ovoce, ale tam zatím na OH akcích nevídím takový problém - navíc se jedná o pár druhů, kde člověk celkem dobře odhadne co je a není původní (třešeň vs. ananas).
---
---