Vzorované látky v 15. století

Řemesla a každodenní život

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Myslím, že s kostkou a tedy technologicky i s rybí kostí by to neměl být takový problém. V Mannesovi je vyobrazení Tafel: 092 Herr Neidhart kdy je pruhatý kde kdo.

http://www.tempora-nostra.de/tempora-no ... 203&tfl=93

De o to, zda je ten vzor tkaný, nebo jestli je ta látka potiskovaná. Skotské tartany byly aspoň myslím tkané, takže tato technologie s největší pravděpodobností známa byla a byla i využívána.
Vítězství nebo smrt!
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Mně to nedalo a znovu jsem hledala alespoň nějaké indície.

Ve 2. pol. 14. století jsou v Katalánsku (např. oltářní obraz Sv. Vincenta, Estamariu) zdokladovány vkněné tkaniny, které jsou po jedné traně hnědé, po druhé kostkované. ( http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... hardie.jpg )

O podobné úpravě vlněných tkanin se zmiňuje i avizovaná kniha o londýnských nálezech (Elizabeth Crowfoot, Frances Pruchard and Kay Staniland, Textiles and Clothing c. 1150 -c. 1450, Museum of London, 1992).

Ve Skotsku jsou vzorované vlněné tkaniny zmiňovány od 12. století - tedy od prvních záznamů o existenci tamních klanů.

Asi se jednalo spíše o motivy kostek a různých proužků, zmínky o "rybí kosti - fishbone či fish bone", "psím zubu - houndstooth" či "kohoutí stopě" jsem zatím nenašla, ale věnovala jsem pátrání opravdu málo času.

Jemně nevýrazně vzorovanou vlněnou látkou rozhodně nepokazíte nic, stejně jako jednobarevnou, případně si vytistkněte odkazy či obrázky z odkazů a ty použijte jako argument, jak bylo doporučeno.

Ještě bych asi dala ke zvážení najít si něco o středověké historii tartanů (hesla: plaid, tartan, quilt, kilt, tiretaine, tiritana, tiritar, bréacan). John, biskup z Glasgow, popisuje r. 1471 výskyt účtů za tartany i v královských kruzích! I to lze považovat za důkaz, že vzorované vlněné látky rozhodně nebyly ve středověku ničím neznámým - jen víme strašně málo o tom, jak byly vzorované.
Volo, multum, statim!