Odpusťte bezobsažný lament, ale já tohle prostě nechápu - většina lidí, navíc lidí kteří mají znalosti a často i praktické zkušenosti s brnířinou tu poradí, aby se na pozink vykašlal, že nejde o vhodný materiál a zdůvodní i proč (a to už nemluvím o tom na jakém jsme serveru) a snaží se ho odradit od toho aby pak jednou litoval zbytečné práce a času a on to z toho stejně bude dělat...mám někdy pocit takový marnosti.
Jinak ze soudobých průmyslově vyráběných materiálů se mi ten černý vázací drát jeví nejvhodnější - jednak vzhledově, tam je to celkem jasné a pak také jde o měkkou a ne příliš kvalitní ocel, což odpovídá velké části původních kroužků ke kterým jsem získal výsledky metalografických testů a dobře se s tím pracuje (nemá takovou tendenci praskat ani při práci za studena).
Brnířina
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Nu co, řekl bych:Jenda píše:Pro Bozu a co bys řekl kroužku 7mm a drát 1.4mm?
http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=30
http://livinghistory.ie/modules.php?nam ... load&cid=2
Neber to zle, prostě si jen nechci hrát na arbitra tam kde je možné čerpat z reálných dat.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Asi máš na mysli normalizaci - vyrovnání vnitřních napětí vzniklých při kalení, bez větší ztráty vlastností získaných kalením.
Rozhodně ano, zvlášt pokud se jedná o nějakou vysokouhlíkovou ocel. Ale popouštění je něco jiného.
Což mi připomíná že tenhle proces je zmíněný dokonce v kontextu celé zbroje v jisté knize z roku 1558, viz tady.
Rozhodně ano, zvlášt pokud se jedná o nějakou vysokouhlíkovou ocel. Ale popouštění je něco jiného.
Což mi připomíná že tenhle proces je zmíněný dokonce v kontextu celé zbroje v jisté knize z roku 1558, viz tady.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
[/quote]- povrchová úprava: žádná
ja nejsem žádný technolog, ale u kovářů jsem pochytil, že normalizace je vyrovnávání vnitřních napětí oceli před kalením, vzniklých při kování. Popouštění u oceli se provádí po(při) kalení , při kterém se mírně zmenší tvrdost, ale razantně křehkost , nebo při oduuhličování. Možná se ale pletu.
k tomu snad jen to, že v době vikinské jsou uváděny bílé zbroje u Dánů a černé u Norů, jak toho dosáhly u Dánů netuším, u toho černění bych to ještě pochopil.
drát mohl být kulatý, ale i oválný. U čtverhrnného průřezu je zajímvá metalografická zpráva kroužků z Pohanska, kde R.Pleiner uvádí, že tento průřez je výsledkem kování za studena, což mělo u nepřiliš kvalitního materiálu zajistit větší pevnost. Podle Pleinera se jim to povedlo. Možná zajímavý námět k experimentu.- drát: kulatý i placatý
slyšel jsem i o ocelových kroužcích, ale nijak jsem po tom nepátral. Co se týče bronzu, já jsem vždy narazil jen na mosaz(messing).materiál: železo, bronz. Najdou se i zlaté nebo pozlacené.
Zlaté kroužky jsou pokud vím jen na zbroji sv.Václava a to dost solidní ryzosti, nicméně jesli je znám i jiný příklad, rád bych ho, prosím, znalAsi máš na mysli normalizaci - vyrovnání vnitřních napětí vzniklých při kalení, bez větší ztráty vlastností získaných kalením.
-
- Stálý přispěvatel
Ty barevné zbroje zní zajímavě, máš nějakou bližší indicii? Pramen atd.
Co se tvaru drátu týče, máš určitě pravdu, výše uvedený souhrn je nutně zjednodušující - ostatně při pohledu na reálné zbroje je jasné že jsou možné snad všechny tvary kromě trojúhelníku
Zmiňovaný bronz čerpám z helmy z Coppergate - ještě se radši jednou podívám, ale paměť mi říká bronz. S těmi zlatými - ano, myslel jsem právě Václava. O dalších nevím.
A co se technologie týče - upřímně přiznám že nevím, vycházím z obsahu anglických termínů annealing a tempering. Popouštění beru jako proces sloužící ke změkčení materiálu. Holt už je to nějakej pátek co jsme to brali
Co se tvaru drátu týče, máš určitě pravdu, výše uvedený souhrn je nutně zjednodušující - ostatně při pohledu na reálné zbroje je jasné že jsou možné snad všechny tvary kromě trojúhelníku

Zmiňovaný bronz čerpám z helmy z Coppergate - ještě se radši jednou podívám, ale paměť mi říká bronz. S těmi zlatými - ano, myslel jsem právě Václava. O dalších nevím.
A co se technologie týče - upřímně přiznám že nevím, vycházím z obsahu anglických termínů annealing a tempering. Popouštění beru jako proces sloužící ke změkčení materiálu. Holt už je to nějakej pátek co jsme to brali

-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No, na téma metalurgie by se dalo diskutovat dlouho, věřím že postačí říct že kalení by mělo být následováno další tepelnou úpravou (mám v živé paměti svůj pokus o kalení pružiny do flusbroku, aby byla silnější
- popraskala po prvním natažen í).
Ono vzato do důsledků je otázka, nakolik je to vlastně důležité pokud pracuje člověk doma s hořákem na sporáku, s ocelí neznámého původu a složení a nemá ani termometr ani kalicí lázeň (tady mluvím za sebe
)

Ono vzato do důsledků je otázka, nakolik je to vlastně důležité pokud pracuje člověk doma s hořákem na sporáku, s ocelí neznámého původu a složení a nemá ani termometr ani kalicí lázeň (tady mluvím za sebe