Brnířina

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Odpusťte bezobsažný lament, ale já tohle prostě nechápu - většina lidí, navíc lidí kteří mají znalosti a často i praktické zkušenosti s brnířinou tu poradí, aby se na pozink vykašlal, že nejde o vhodný materiál a zdůvodní i proč (a to už nemluvím o tom na jakém jsme serveru) a snaží se ho odradit od toho aby pak jednou litoval zbytečné práce a času a on to z toho stejně bude dělat...mám někdy pocit takový marnosti.

Jinak ze soudobých průmyslově vyráběných materiálů se mi ten černý vázací drát jeví nejvhodnější - jednak vzhledově, tam je to celkem jasné a pak také jde o měkkou a ne příliš kvalitní ocel, což odpovídá velké části původních kroužků ke kterým jsem získal výsledky metalografických testů a dobře se s tím pracuje (nemá takovou tendenci praskat ani při práci za studena).
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Pro Bozu
a co bys řekl kroužku 7mm a drát 1.4mm?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Jenda píše:Pro Bozu a co bys řekl kroužku 7mm a drát 1.4mm?
Nu co, řekl bych:
http://www.livinghistory.cz/modules.php ... cle&sid=30
http://livinghistory.ie/modules.php?nam ... load&cid=2

Neber to zle, prostě si jen nechci hrát na arbitra tam kde je možné čerpat z reálných dat.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Vybrousil jsem razzník na děrování, má se po kalení i popustit?
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Asi máš na mysli normalizaci - vyrovnání vnitřních napětí vzniklých při kalení, bez větší ztráty vlastností získaných kalením.

Rozhodně ano, zvlášt pokud se jedná o nějakou vysokouhlíkovou ocel. Ale popouštění je něco jiného.

Což mi připomíná že tenhle proces je zmíněný dokonce v kontextu celé zbroje v jisté knize z roku 1558, viz tady.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

[/quote]- povrchová úprava: žádná

k tomu snad jen to, že v době vikinské jsou uváděny bílé zbroje u Dánů a černé u Norů, jak toho dosáhly u Dánů netuším, u toho černění bych to ještě pochopil.
- drát: kulatý i placatý
drát mohl být kulatý, ale i oválný. U čtverhrnného průřezu je zajímvá metalografická zpráva kroužků z Pohanska, kde R.Pleiner uvádí, že tento průřez je výsledkem kování za studena, což mělo u nepřiliš kvalitního materiálu zajistit větší pevnost. Podle Pleinera se jim to povedlo. Možná zajímavý námět k experimentu.
materiál: železo, bronz. Najdou se i zlaté nebo pozlacené.
slyšel jsem i o ocelových kroužcích, ale nijak jsem po tom nepátral. Co se týče bronzu, já jsem vždy narazil jen na mosaz(messing).
Zlaté kroužky jsou pokud vím jen na zbroji sv.Václava a to dost solidní ryzosti, nicméně jesli je znám i jiný příklad, rád bych ho, prosím, znal
Asi máš na mysli normalizaci - vyrovnání vnitřních napětí vzniklých při kalení, bez větší ztráty vlastností získaných kalením.
ja nejsem žádný technolog, ale u kovářů jsem pochytil, že normalizace je vyrovnávání vnitřních napětí oceli před kalením, vzniklých při kování. Popouštění u oceli se provádí po(při) kalení , při kterém se mírně zmenší tvrdost, ale razantně křehkost , nebo při oduuhličování. Možná se ale pletu.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Ty barevné zbroje zní zajímavě, máš nějakou bližší indicii? Pramen atd.

Co se tvaru drátu týče, máš určitě pravdu, výše uvedený souhrn je nutně zjednodušující - ostatně při pohledu na reálné zbroje je jasné že jsou možné snad všechny tvary kromě trojúhelníku :)

Zmiňovaný bronz čerpám z helmy z Coppergate - ještě se radši jednou podívám, ale paměť mi říká bronz. S těmi zlatými - ano, myslel jsem právě Václava. O dalších nevím.

A co se technologie týče - upřímně přiznám že nevím, vycházím z obsahu anglických termínů annealing a tempering. Popouštění beru jako proces sloužící ke změkčení materiálu. Holt už je to nějakej pátek co jsme to brali :)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ocelové kroužky z vysokouhlíkové oceli jsem už v ruce měl, na některé dělal i metalografii, takže bezpečně vím že existovaly, ale soudím z toho co jsem zatím zjistil že častější jsou oceli nízkouhlíkové nebo něco co bychom mohli označit za "železo".
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Jenda
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenda »

Popouštění se provádí po kalení a snižuje křehkost. Měkčení materiálu je žíhání :biggrin: .
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

No, na téma metalurgie by se dalo diskutovat dlouho, věřím že postačí říct že kalení by mělo být následováno další tepelnou úpravou (mám v živé paměti svůj pokus o kalení pružiny do flusbroku, aby byla silnější :mrgreen: - popraskala po prvním natažen í).

Ono vzato do důsledků je otázka, nakolik je to vlastně důležité pokud pracuje člověk doma s hořákem na sporáku, s ocelí neznámého původu a složení a nemá ani termometr ani kalicí lázeň (tady mluvím za sebe :) )