Máte na to speciální téma, tak si ho přečtěte a zůstaňte tam, prosím...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Drakobijec píše:Jak by to bylo věrohodné kdyby byla kroužková brň celá kovářsky svařovaná také jinak každý kroužek napevno spojený.
Netroufám si soudit, všechny kroužky co jsem viděl já byly buďto všechny nýtované nebo kombinace svařovaných a nýtovaných, ale IMHO je to obrovsky pracné - máš nějaký speciální důvod proč zrovna tak? Tedy kromě kámoše s bodovou svářečkou
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Já jsem narazil i na zbroj, která celá byla kovářsky svařená - je to jen fragment, takže datace je samozřejmě obtížná. Pracné to rozhodně muselo být - svařit polovinu kroužků zvlášť je relativně snadné (pokud to samozřejmě umíte, máte vybavení a vhodný materiál), ale vařit hotové kroužky při pletení musel být neuvěřitelný opruz, vyžadující nějakou zvláštní výheň. Proto také se běžně tam kde se kroužky vařily používala kombinace s kroužkama keré se nýtovaly. Je mi zatím znám jediný příklad celovařené zbroje, ale zase je fakt že zdaleka neznám všechny nálezy co se po světě pohybují. Nicméně dovolím si odvážně tvrdit, že to je statistická výjimka.