Nápoje
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 949
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
-
- Site Admin
- Posts: 2015
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1433
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Proč? Uveď prosím jediný důvod, proč nevyjádřit nesouhlas či nespokojenost. Můžeme samozřejmě diskutovat o formě.rab wrote:Calarien se sice skvěle obhájila sama, ale přesto - trochu tolerance, pánové, prosím
Ad vyznění práce a objektivita: můžeme zahájit obsáhlou diskusi, mám to téma celkem rád .-) Nevím ale, jestli je zde to nejlepší místo. Jinak musím říci, že jsem svůj názor na práci nezměnil, a to hlavně kvůli vyznění textu - mám z něj totiž pocit, že se snaží tvářit "vědecky a objektivně", což, i dle vyjádření autorky, nesplňuje. Když to srovnám s kvalitativními studiemi v psychologii (ke kterým má metodologicky IMHO nejblíže), je ten rozdíl markantní.
-
- Občasný přispěvatel
- Posts: 107
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Calarien: Předpokládám, že obsah a forma práce vychází ze zadání školy.
Nehraje mi tu ale ten fakt, že každý z 23 dotazovaných se zařadil do jedné ze 3 nabízených kategorií/skupin a přesto je v závěru věta: "Část výzkumu týkající se konzumentů ukázala, že mezi výrazné spotřebitele tohoto nápoje patří lidé sdružení do okrajových komunit společnosti, jakými jsou především železní a dřevění šermíři, příznivci fantasy a living history kultury a též vyznavači předkřesťanských náboženství Evropy."
Tento závěr mi přijde poměrně zavádějící, protože zevšeobecňuje názor bez jakýchkoli důkazních materiálů. Jak víme -bez řádného průzkumu-, že na každých 20 šermířů- konzumentů medoviny nepřipadá např. 200 důchodkyň konzumujících tento nápoj se stejnou chutí a třeba i častěji?
Nehraje mi tu ale ten fakt, že každý z 23 dotazovaných se zařadil do jedné ze 3 nabízených kategorií/skupin a přesto je v závěru věta: "Část výzkumu týkající se konzumentů ukázala, že mezi výrazné spotřebitele tohoto nápoje patří lidé sdružení do okrajových komunit společnosti, jakými jsou především železní a dřevění šermíři, příznivci fantasy a living history kultury a též vyznavači předkřesťanských náboženství Evropy."
Tento závěr mi přijde poměrně zavádějící, protože zevšeobecňuje názor bez jakýchkoli důkazních materiálů. Jak víme -bez řádného průzkumu-, že na každých 20 šermířů- konzumentů medoviny nepřipadá např. 200 důchodkyň konzumujících tento nápoj se stejnou chutí a třeba i častěji?
Viktorie
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1433
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Seminární práce o medovině
Píšu seminární práci na téma Medovina (historie, výroba, druhy a všecko okolo toho) tak mě napadlo, jestli by jste měli zájem kdybyhc to nějak pěkěn zesumíroval a zkusil to tu protlačit na web. Napadlo mě, že by se to teoreticky mohlo dát do kategorie Každodennost nebo tak něco.
Co myslíte?
Co myslíte?
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 5492
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Liberec
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Prosba
Chtěl bych poprosit všecky milovníky zlatého kvašeného moku zda-li by nebyli ochotni mi poskytnout své recepty.
Stačí mi jen přísady a následné vaše hodnocení, pokud přidáte i průběh výroby budu velmi rád!
Snažím se sehnat co největ databázi druhů medovin.
Bez mučení se přiznávám že jsem pořádně nepročetl toto forum ale nebojtge se vše příjde.
Tak tedy ještě jednou, všechny Vás prosím zda-li by jste mi nezaslali vaše recepty do pošty nebo na email pavek@fun4you.cz
Budu Vám za to moc vděčný a u každého receptu bude uvedeno vaše jméno nebo nick (pokud si to budete přát a uvedete ho)
Všem moc děkuju za pomoc v mé práci
Stačí mi jen přísady a následné vaše hodnocení, pokud přidáte i průběh výroby budu velmi rád!
Snažím se sehnat co největ databázi druhů medovin.
Bez mučení se přiznávám že jsem pořádně nepročetl toto forum ale nebojtge se vše příjde.
Tak tedy ještě jednou, všechny Vás prosím zda-li by jste mi nezaslali vaše recepty do pošty nebo na email pavek@fun4you.cz
Budu Vám za to moc vděčný a u každého receptu bude uvedeno vaše jméno nebo nick (pokud si to budete přát a uvedete ho)
Všem moc děkuju za pomoc v mé práci
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
A tu knihu o medovině od Dupala máš??? To je docela obsáhlé a zajímavé dílko, které vřele doporučuji...
http://www.kosmas.cz/knihy/123444/kniha-o-medovine/
http://www.kosmas.cz/knihy/123444/kniha-o-medovine/
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 2125
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Brno
Rauco, ty jsi magor . Nemáš literaturu ani moc informací a chceš po ostatních, aby se snažili. Ty pak uděláš Ctrl+C a Ctrl+V, zedituješ to a podepíšeš se. No to je pakárna na n-tou. Takhle ne. Napiš článek o medovině ze všech informací, co máš, prohledej knihovnu a internet, sežeň recepty, zveřejni to - a když výsledek bude stát za to, tak ti lidé rádi pošlou své recepty a postřehy na doplnění. Ale jinak budou mít tohle téma IMHO na háku, nemáš ještě pověst znalce ani článkaře, tvoje snaha vidět není, IMHO na to jdeš blbě...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Netvrdil jsme že se pod to podepíšu ono je fakt že toho není moc na koukání, ale myslím že informací mám kupu a hlavně z angličtiny tak překládám a překládám a neboj všechno mám povolený od majitelů tak jsem doufal že k tomu budu moc přidat i Vaše zkušenosti, ale nikoho nenutím
A s tím že to skopíru, ono to ani jinak nejde když je to něčí recept, tak se musí kopírovat a jak jsme napsal, nepodepíšu pod to sebe ale majítele
A s tím že to skopíru, ono to ani jinak nejde když je to něčí recept, tak se musí kopírovat a jak jsme napsal, nepodepíšu pod to sebe ale majítele
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 949
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Libomyšl (Beroun)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 956
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Nedá mi to a taky si přiložím, protože někteří mí známí si s medovinou docela hrajou a kvasí různé podivné přísady
Rauco, chlape, prosté shrnutí receptů je na houby. Když odhlédnu od toho že dotaz http://jyxo.cz/s?q=medovina+recept&d=cz ti vyblije asi tak bambilión stránek s dalším bambiliónem receptů, tak:
a/ pokud nekvasíš v laboratorních podmínkách, bude výsledek pokaždé maličko odlišný. Není to receptem, je to třeba jinou kvalitou medu nebo přísady.
b/ podobně jako do domácího vína můžeš dát do medoviny doslova cokoliv, za podmínky že to je buďto aromatické a/nebo to obsahuje dostatek štěpných cukrů.
Obecně je tvoje aktivita sice bohulibá, ale přínos pouhého sbírání receptů rovná se IMHO nule. Nenulový by byl přínos pokud by jsi v rámci třeba seminární práce popsal optimální teplotu pro prokvašení té a té směsi na základě vlastního experimentu, nebo porovnal oblíbenost přísad na Ukrajině, ve Švédsku atd. na základě statistik prodeje alkoholu atd.
Vím že jsem zlý, ale ve shodě s Kainem tvrdím že receptů je všude plno a tvůj dotaz ve mě nevyvolává potřebu sdělovat jen tak na potkání další
Rauco, chlape, prosté shrnutí receptů je na houby. Když odhlédnu od toho že dotaz http://jyxo.cz/s?q=medovina+recept&d=cz ti vyblije asi tak bambilión stránek s dalším bambiliónem receptů, tak:
a/ pokud nekvasíš v laboratorních podmínkách, bude výsledek pokaždé maličko odlišný. Není to receptem, je to třeba jinou kvalitou medu nebo přísady.
b/ podobně jako do domácího vína můžeš dát do medoviny doslova cokoliv, za podmínky že to je buďto aromatické a/nebo to obsahuje dostatek štěpných cukrů.
Obecně je tvoje aktivita sice bohulibá, ale přínos pouhého sbírání receptů rovná se IMHO nule. Nenulový by byl přínos pokud by jsi v rámci třeba seminární práce popsal optimální teplotu pro prokvašení té a té směsi na základě vlastního experimentu, nebo porovnal oblíbenost přísad na Ukrajině, ve Švédsku atd. na základě statistik prodeje alkoholu atd.
Vím že jsem zlý, ale ve shodě s Kainem tvrdím že receptů je všude plno a tvůj dotaz ve mě nevyvolává potřebu sdělovat jen tak na potkání další
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 358
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vyškov (Teď spíš Praha)
Boza: Ne zlí nejsi jen poukazuješ na věci které vím, o kterých jsme do té práce psal. Uvod je celý o medovině, tzn historie, legendy, pozitivní vliv, teoretická výroba medoviny (která je rozdělena do několika částí) degustace atd.
Je mi jasné že nikdy nebude medovina stejná, jelikož ani med není nikdy stejný
A jak se zmiňuješ o různých medovinách tak i na tom pracuji, mám návody z Dánska, Anglie, Slovenska, JAR, a několik českých. Tuto skupinu bych rád rozšířil.
No možná vám to nepříjde jako důležité, ale mě docela ano. Pokud hledám insipraci a něco následně vymyslím, podívám se do te práce a zjistímn že už se někdo pustil stejnou nebo podonou cestou jako já a vím co přibližně očekávat. V tom mi příjde ta výhoda.
Nebo prostě vyhledám v těch receptech co je mi mému srdci nejblíž a pokusím se tomu co nejvíce přiblížit i když vím že to nikdy nebude ideální.
Nuže mužeme toho nechat ať ot tu zbvytečně nespamujeme. Já holt tu práci musím dodělat a nejspíš jinak než jsme si to ze začátku představoval ale budiž.
Přeci jen kdyby se někomu chtělo se pochlubit budu velmi rád.
EDIT: nyní se mi povedlo získat povolení na použití receptů z Australie
Je mi jasné že nikdy nebude medovina stejná, jelikož ani med není nikdy stejný
Code: Select all
Prvním krokem při výrobě kvalitní medoviny je výběr vhodného medu a jeho zpracování. V České republice je k dostání mnoho druhů medu (lesní, lipový, akátový, luční, řepkový, …) které se od sebe odlišují chemickým složením, což nám umožňuje dělat pokusy v jejich míchání s přísadami.
No možná vám to nepříjde jako důležité, ale mě docela ano. Pokud hledám insipraci a něco následně vymyslím, podívám se do te práce a zjistímn že už se někdo pustil stejnou nebo podonou cestou jako já a vím co přibližně očekávat. V tom mi příjde ta výhoda.
Nebo prostě vyhledám v těch receptech co je mi mému srdci nejblíž a pokusím se tomu co nejvíce přiblížit i když vím že to nikdy nebude ideální.
Nuže mužeme toho nechat ať ot tu zbvytečně nespamujeme. Já holt tu práci musím dodělat a nejspíš jinak než jsme si to ze začátku představoval ale budiž.
Přeci jen kdyby se někomu chtělo se pochlubit budu velmi rád.
EDIT: nyní se mi povedlo získat povolení na použití receptů z Australie