Pánové (a dámy), nač to vzrušení. Scénické, resp. divadelní představení potřebuje divadlo a kulisy, nečekejte že všechny divadelníky baví hrát mezi paneláky, v lepším případě na prašném plácku v Horní Dolní, v ještě lepším případě na zřícenině XYZ kde je problém dotáhnout elektriku a umýt se po představení v teplé vodě.
Hummer, Červený újezd, Botanicus v Ostré a třeba Dětenická hospoda jsou prostě stabilní divadelní scény, sloužící a/ ke generování peněz na pokrytí dalších, třeba nevýdělečných aktivit, za b/ k pobavení publika, za c/ jako prostor pro realizaci lidí kteří prostě rádi předvádějí divadlo zasazené do středověku.
Jakkoliv mi Asociace a dění okolo nic neříká, dokud budou podobné scény sloužit k divadelním, nikoliv muzejním nebo rekonstrukčním záměrům, vadí mi asi tak jako novátorská inscenace J.A.Pitínského v Národním divadle, t.j. nijak. Když budu chtít vidět Prodanou nevěstu v jejím starobylém provedení, tak si najdu nějaké divadlo nebo ochotníky co si to dají jako svůj hlavní cíl.
KDYBY visela před každou takovou budovou cedule "Toto je věrná replika podle nálezu XYZ a vyobrazení v ABCD", tak ano, pak jsem ochoten jít za majitelem a napřed ho slušně požádat aby to změnil.
KDYBY mi někdo nařizoval že při přítomnosti více než 3 dalších osob v okruhu 3 metrů musím mít meč ze dřeva a mít hrany o poloměru 5 mm, pak bych mu ukázal co to je dostat do hlavy železným mečem s hranou o poloměr 0.5.
Nicméně toto se neděje a každému je dopřána svoboda dělat si věci jak uzná za vhodné. Byť žijeme v byrokratickém státě a ne všichni úředníci jsou vstřícní, troufám si říct že si stále můžu na (hodně velkém

) dvorku postavit repliku Enterprise a vodit do ní lidi abych ukázal jak se žije v roce 2050. A to jestli je přesvědčím v konkurenci ostatních zábavních parků, to s dovolením záleží na mých schopnostech, to za mě žádný úřad nebo regulace nevyřeší.