Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

tady to dost zapadne... nastrojaru sem asi chodi vic, ale asi to nebudou hledat v ranym stredoveku ve vojenstvi

zkus poptavku...
Your freedom will grow each time you say: No!
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tohle je technicky blbej problém - potřebuješ těch děr několik tisíc a pokud možno čistě vystřižený, bez žvejkání a to už by chtělo aspoň trochu kvalitní střižný nástroj do nějakýho jednoduchýho lisu s přesným vedením - to asi nebude žádný primitivní přípravek do ruky jako u kůže. Když jsem tohle poptával v nástrojárně v trochu menším provedení tvářili se že to bude dost drahý. Jednoduchý mechanický lis bych měl, nemám do toho střižný nástroj.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Dobově bych to viděl na tenký plný průbojník a spoustu práce...a pokud to nechceš vrtat a nemáš jiné vybavení, asi to bude podobné i dneska. Nebo to propal laserem :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám takovou kalenou desku se sadou různě velkých otvorů - zkoušel jsem to prorážet tímhle a ocelovou kalenou tyčkou, jde to, ale neumím si představit jak tím bušit tisíce stejných a přesných děr bez toho abych to nakonec poškodil - chtělo by to nějaké pevné vedení.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

No, nejsem strojař a nemám odpověď přímo na Melkelův požadavek, ale nedávno jsem řešil podobný problém - potřeboval jsem udělat dírku na nýty do 1mm mosazného plechu (ozdobné hlavičky pod nýt při výrobě plátové vesty). Vrtat to nešlo a pokusy s průbojníkem vedli k totální genocidě ozdobných hlaviček.
Nakonec jsem to vyřešil pomocí průbojníků do oceli (prakticky totéž, jako průbojníky do kůže, ale z nějaké super nástrojové oceli), které mi půjčil kamarád kovář. Ten kluk mimo jiné říkal, že on s tím bez problému dělá díry do 1mm černého plechu.

U 1,5mm plechu nenám představu, co to udělá, ale snad ti tahle rada aspoň nějak pomůže.

Andre

PS: mlátil jsem to na olově, abych ty průbojníky neztupil.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

jenom mě napadla taková blbost - co to nejdříve nakreslit do plachty plechu, pak vyvrtat a teprve nakonec z toho vystříhat šupiny?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No ono by nebylo úplně marný to ani vrtat, pokud by byly všechny šupiny stejný, dá se vrtat celá sada šupin naráz.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

A nedělali oni to za tepla? Helfr dal červené na formu, kovář to bouchnul protikusem a bylo...nedá se to tak s těma šupinama i teď?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Kain píše:A nedělali oni to za tepla? Helfr dal červené na formu, kovář to bouchnul protikusem a bylo...nedá se to tak s těma šupinama i teď?
Určitě to půjde ... ale tipuji, že to bude asi tak stejně milá práce, jako ruční výroba nýtované kroužkové košile... a tím nemyslím tu z Pakistánu.
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

tož asi takhle, děcka...

prorážení tenkého mosazného plechu je trošku jiná věc, stejně tak jako prorážení za tepla. To je všechno v pořádku, ale o to asi Melkelovi nejde, že?

1,5ku (byť hlubokotažný) plech už nelze děrovat jednostraně. Je potřeba razníku a raznice, a to pak dost dobře nejde bez vedení.

BTW, na jednu trojku díru do jedenapůly hlubokotažky je třeba udělat sílu cca 3000N (velmi zhruba 300Kg). to už není jenom tak... otvor v raznici má být jen zhruba o 0,1mm větší než průměr razníku. každá netrefa namená zničení nástroje. Chce to alespoň jednoduchý stroj s vedením, nebo dvoumužnou obsluhu přípravku.

Melkel: Předpokládám správně stav, že máš nasekané (nastřihané) šupiny, na kterých se "zapomělo" na otvory? A potřebuješ to víceméně domácky dodělat?

1,5ka je už docela solidní plech. Až tak bych se nebránil tomu vrtání. Vrtat to v balíku po deseti kusech trojkou vrtákem na sloupové vrtačce je únosné. Udělat přípravek na balík deseti kusů, který by se upnul do svěráku nebude nákladné. I v případě komerční zakázkové výroby se vejdeš do řádů stokorun.

Samozřejmě není velký problém nakreslit "vycvakávací" přípravek. Ale počítej s tím, že bude mít části z nástrojové oceli, kalené... netvrdím, že to "někdo" nedokáže udělat "z flašku". Před takovými deseti lety nebyl to problém, dnes už jo... Takže bych počítal za takový přípravek komerčně udělaný řádově několik tisíc.
Co dál... bude potřeba lis... Na nějakém ručním pákovém ti to bude trvat příšerně dlouho (odhaduju tak aspoň dvakrát déle než vyvrtání a začištění děr vrtaných v balíku, i kdybys měl přípravek, který vycvakne obě díry na šupině zároveň). Nějaký "motorový" buchar zase stojí strojní čas = peníze, a to nemalé. (jeden "bác" 1-7kč, podle toho jak kde... K tomu čas obsluhy cca 300Kč/h, ať nežeru...)

Vrtal bych to... uvažovat o prorážení se vyplatí soudím tak od stovky tisíc děr...

upgrade informace - to prorážení v přípravku by bylo méně náročné na začišťování otvorů. Defakto by se nemusely vůbec...
Naposledy upravil(a) alistaire dne úte 16. říj, 2007 22:28, celkem upraveno 1 x.
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku