Zbraně - od křesadla po opakovačku
Moderátor: Joe
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Vitana: To vím a psal jsem tu o tom taky - asi ti to uniklo
Te petchbook, pokud tam ale je, je také ukazatel doby, protože ty první byli dřevěné vyšupovací, pak kovové obdelníkové vyklápěcí cca 1770 a poslední kulaté vyklápěcí cca 1810. U botky je to pvodně tupá bez kování, pak tupá s kováním, následuje mírné vykrojení až veké vykrojení - a to velké vykrojení co se vesměs prodává je opět doba přelomu 17/18 století. O to mi právě šlo, že poud budeš rypák, pak zjistíš že většina prodávaných replik Ketaček se nehodí na dobu před cca r.1800 
Naposledy upravil(a) Joe dne čtv 20. zář, 2007 8:44, celkem upraveno 1 x.
Joe M.
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

...jistěže mi to neuniklo, naopak. Právě proto mi přišlo zbytečné opakovat historické dělení patchboxů, zvláště, když se mluvilo o tvaru pažby a ne patchboxechJoe píše:Vitana: To vím a psal jsem tu o tom taky - asi ti to unikloTe petchbook, pokud tam ale je, je také ukazatel doby, protože ty první byli dřevěné vyšupovací, pak kovové obdelníkové vyklápěcí cca 1770 a poslední kulaté vyklápěcí cca 1810. U botky je to pvodně tupá bez kování, pak tupá s kováním, následuje mírné vykrojení až veké vykrojení - a to velké vykrojení co se vesměs prodává je opět doba přelomu 17/18 století. O to mi právě šlo, že poud budeš rypák, pak zjistíš že většina prodávaných replik Ketaček se nehodí na dobu před cca r.1800
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
peggy
- Stálý přispěvatel

-
peggy
- Stálý přispěvatel

-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Peggy: no, tím si nejsem moc jist. Aspoň co jsem měl možnost vidět - muškety mají odlehčovanou hlaveň, je konická - u ustí je stěna poměrně tenká. Lovecké pušky oproti tomu měly stěnu hlavně silnější a po celé délce. Osobně mi to přijde skoro nastejno. To co mušketa ušetší na síle materiálu nabere zase velikostí - jsou zpravidla o něco robustnější.
Asi by jsme toto mohli řešit, pokud budeme znát hmotnost tehdejších pušek - porovnávat repliky (ne vždy příliš autentické) asi nebude ten nejspolehlivější způsob.
Co se týče spotřeby prachu a olova - plně souhlasím. Krmit mušketu je poměrně dražší, ve srovnání s loveckou .50
Asi by jsme toto mohli řešit, pokud budeme znát hmotnost tehdejších pušek - porovnávat repliky (ne vždy příliš autentické) asi nebude ten nejspolehlivější způsob.
Co se týče spotřeby prachu a olova - plně souhlasím. Krmit mušketu je poměrně dražší, ve srovnání s loveckou .50
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
peggy
- Stálý přispěvatel

-
Raiden
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

Nechci se přít, ale mluvilo se o vhodnosti prodávaných replik - tedy já o tom mluvil. Připomínám, že jde o reakci na to, zda je replika kentačky vhodnou zbraní pro dobu FIWVitous píše:
...jistěže mi to neuniklo, naopak. Právě proto mi přišlo zbytečné opakovat historické dělení patchboxů, zvláště, když se mluvilo o tvaru pažby a ne patchboxech
Joe M.
-
Raiden
- Stálý přispěvatel

-
peggy
- Stálý přispěvatel

takže hledám hmotnosti riflí :
- Raná přechodová Jeager - Kentucky Edwarda Marshalla = 9 3/4 libry
- Rifle M. Humblera z Luisvillu (1782) = 11 liber
- Millsova Kentucky rifle z Harodsburgu (1806) = 9 1/4 libry
Dá se tedy říci, že rozhodně nebyly (až na výjimky) těžší než muškety, a že váha nesouvisí s dobou vzniku.
PS - pro RR bych voli rifli prvního typu - německou Jaeger nebo přechodový typ na Kentucky. S německýmu riflemi jsou podle mne vyobrazeni riflemani RR v nějakém skeči , ne ?
- Raná přechodová Jeager - Kentucky Edwarda Marshalla = 9 3/4 libry
- Rifle M. Humblera z Luisvillu (1782) = 11 liber
- Millsova Kentucky rifle z Harodsburgu (1806) = 9 1/4 libry
Dá se tedy říci, že rozhodně nebyly (až na výjimky) těžší než muškety, a že váha nesouvisí s dobou vzniku.
PS - pro RR bych voli rifli prvního typu - německou Jaeger nebo přechodový typ na Kentucky. S německýmu riflemi jsou podle mne vyobrazeni riflemani RR v nějakém skeči , ne ?
Peggy, Trappers´Corral