Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

eye
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od eye »

awe píše:Pokud by měl člověk dát dohromady nějakých dvěstě let vývoje kapote na papír (což někde mám), tak je to na nějakých 15-20 stránek...
Prosím prosím kdy bude těch 15-20 stránek k dispozici??
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Eye: jen ta moje chronologie francouzských capotů od r.1700 do cca 1760 je na 4 strany :-) A to tam není ani zmínka o indiánských, vše je "only white" :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Vitano, on se ptal na civil a ne armádu!!! Ty kabáty jsou popsany u Voyageru a jak napsal awe, tak je problém s datací, protože profese Voyagera začíná v 18 století a končí na začátku 20. Každopadáně určitě už byli začátkem 18. na beton, ale předpokládá se, že se používali již dříve. (Má ho např. Malamut) Píše se o nich jako o typické věci pro Voaygery a kanadskou oblast, ale vystkytli se i na jihu.
Já zase vím, co máš na mysli ty :wink: , ale to je kapote s konflíkama - toto je skutečně už spíš kabát. Tohle je normálně střiženo jako kabát se vším všudy a s kapot to má společné jen kapuci a materiál.
Joe M.
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Jen pro doplnění
- capote se také nazývá krycí vrstva u doutníku.
Jinak slovník popisuje capote - pelerína s kapucí
R.S.Black
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od R.S.Black »

že bychom začali nosit kabáty z tabáku??Šije to tady někdo??:-))
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Joe: nemám na mysli kabát s knoflíky, capoty byly většinou bez knoflíků, protože jak už tu zaznělo: capot je vlastně "pelerína", tedy široký kruhový plášť s kapucí, v kanadě osadníky a vojáky "vylepšený" o rukávy.

Jinak období voyagerů je poměrně dlouhé, takže zde je asi taky potřeba trošku rozlišovat dobu.

Další věcí je to, že oblečení civilistů a mariňáků hodně prolínalo, přesněji - mariňáci nosili často civilní hadry, jelikož zásobování stálo za prd. Taky je potřeba myslet na to, že capoty jsou vlastně variantou oblečení, která vznikala v kolonii na základě zdejších klimatických podmínek - přebírali to, co se osvědčilo osadníkům - capoty. Proto si myslím, že to co jsem psal není jen vojenská záležitost, ale týká se i civilistů.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

R.S.Black píše:že bychom začali nosit kabáty z tabáku??Šije to tady někdo??:-))
ne ne ne :-) máš nosit doutníky v (kapse) kabátu :wink:
nunc est bibendum
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

aby nedošlo k nedorozumění: prakticky řeším - zimní - bílý vojenský capote z dek - ten uprostřed (sgt. Vitana jestli se nepletu :wink: )
Teoreticky řeším lehčí, plátěný plášť na léto (pozdní jaro / časný podzim) - muž zcela vlevo - co je to zač? Angličan, Francouz? Sedmiletka nebo mladší doba?

http://galerie.orthank.net/Vitana/Sedmi ... 220081.JPG

Obrázek

(Hernajs proč mi to nejde zobrazit? Dělám něco blbě, nebo nějaká momentální indispozice? A eště jsem se blbec o jednu fotku překlik - hoďte po mě něco... ](*,) )
Naposledy upravil(a) Raiden dne stř 12. zář, 2007 10:05, celkem upraveno 3 x.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Když se ukáže fotka, tak ti to povím. :wink:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

right click + zobrazit obrázek... :|