Záleží, co podšívkou myslíš a u čeho.cossack píše:Tož tak.
Samozdřejmě, že rozdíl mezi uniformou důstojníka a obyčejného vojáka byl. V kvalitě zpracování i kvalitě použitého materiálu. Jinak vzor uniformy byl shodný. Důstojníci se odlišovali jen doplňky.
Obecně se v historii na podšívku používalo obyčejné nebarvené plátno(je to tak Alistaire?), jenže u britských uniforem pro toto období jsme ve dvou nezávislých zdrojích narazili na nejasnou formulaci, že podšívka byla stejná jako vyložení klop a šosů, tedy v plukovní barvě.
Myslím, že materiál se u civila i vojáka shodoval. Len byl určitě dostupnější než bavlna. Někde jsem zahlídl zmínku o tom, že bavlna se masověji rozšířila až s rozvojem bavlníkových plantáží, a to je 1.pol. 19.stol.
Publikací na téma odívání je na amerických obchodních webech přehršel. Něco málo jsem zahlídl u Wágnera. Na webu se taky dá na lecjakou zajímavůstku a špek narazit. Vše pochopitelně v angličtině.
Pochopitelně nebělené lněné plátno ano. Nicméně třeba u francouzských uniforem z napoleonských válek je předepsáno podšití šosů, klop a pod tzv. seržem. Serž je taková řidší, tenká vlněná látka. Pochopitelně ty klopy jsou podšity barveným seržem. Je to výrazně levnější matroš než dobré sukno.
Někde jsem četl informaci, že někdo (fakt teď nevím kdo a kde, ale je to celkem typické