Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

cossack píše:Tož tak.
Samozdřejmě, že rozdíl mezi uniformou důstojníka a obyčejného vojáka byl. V kvalitě zpracování i kvalitě použitého materiálu. Jinak vzor uniformy byl shodný. Důstojníci se odlišovali jen doplňky.
Obecně se v historii na podšívku používalo obyčejné nebarvené plátno(je to tak Alistaire?), jenže u britských uniforem pro toto období jsme ve dvou nezávislých zdrojích narazili na nejasnou formulaci, že podšívka byla stejná jako vyložení klop a šosů, tedy v plukovní barvě.
Myslím, že materiál se u civila i vojáka shodoval. Len byl určitě dostupnější než bavlna. Někde jsem zahlídl zmínku o tom, že bavlna se masověji rozšířila až s rozvojem bavlníkových plantáží, a to je 1.pol. 19.stol.
Publikací na téma odívání je na amerických obchodních webech přehršel. Něco málo jsem zahlídl u Wágnera. Na webu se taky dá na lecjakou zajímavůstku a špek narazit. Vše pochopitelně v angličtině.
Záleží, co podšívkou myslíš a u čeho.
Pochopitelně nebělené lněné plátno ano. Nicméně třeba u francouzských uniforem z napoleonských válek je předepsáno podšití šosů, klop a pod tzv. seržem. Serž je taková řidší, tenká vlněná látka. Pochopitelně ty klopy jsou podšity barveným seržem. Je to výrazně levnější matroš než dobré sukno.

Někde jsem četl informaci, že někdo (fakt teď nevím kdo a kde, ale je to celkem typické 8) ) nechal ušít uniformy místo z dobrého sukna, právě z toho podšívkového serže :twisted: Na dálku při prezenci to vypadalo OK, ale samozřejmě ve velmi krátké době byly uniformy na cucky 8)
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

Pakliže si to trochu zjednoduším, tak se dá říci, že průměrný "američan" v britských koloniích měl ve zmiňovaném období na sobě vestu (nejčastěji sukno), kterou měl podšitou lněným plátnem. Pokud to byl bohatší měšťan a měl na sobě vestu do společnosti, mohla tato vesta být podšita bavlněným plátnem (i když hůře dostupným-předpokládám, že bavlna byla i dražší). Pokud bych byl ještě z bohatší vrstvy, např. šlechtic, vesta mohla být podšita i hedvábím. Svrchní materiál neuvádím, předpokládám, že to bylo nejčastěji sukno, případně brokát.

U vojenských uniforem bych byl tedy opatrnější, tam se to mohlo lišit pluk od pluku, ale předpokládám, že obyčejný voják mohl mít svoji uniformu (vestu) podšitou zase lněným plátnem atd.

Děkuji.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Richard píše:U vojenských uniforem bych byl tedy opatrnější, tam se to mohlo lišit pluk od pluku, ale předpokládám, že obyčejný voják mohl mít svoji uniformu (vestu) podšitou zase lněným plátnem atd.
Těžko říci, jestli byla u vojenských uniforem stejná podšívka jak u kabátu tak u vesty. Vesty měly totiž soukené jen přední díly a záda byly z plátna, nebarveného. Takže z toho by celkem logicky vyplývalo, že podšívka vesty bude stejná. Pluk od pluku se bude lišit jen ta barva podšití kabátu, materiál bude stejný.
A jestli se smím zeptat - ona nám tu vzniká nějaká další jednotka?
Jestli ne, tak pro civila bych volbu vojenského kabátu vyloučil.
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

cossack píše:A jestli se smím zeptat - ona nám tu vzniká nějaká další jednotka?
Pár maníků s parukama v lese, to by bylo jistě oživení. Ale jinak asi ne-e, já bych se naverbovat asi nenechal.
Zase na druhou stranu, kdybych byl výstřední pracháč, možná bych si nechal ušít uniformy pro pár maníků, pak bych seděl někde v křesílku a nechal bych je mašírovat... a kříčel bych na ně...támhle só Francóze, proklatá sběř...
...no ale to už jsem se nechal asi unést. :wink:

http://www.jarnaginco.com/FIcatframe.html
Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Vichrice »

Když tam vrazíš na podšívku len, tak to bude v POHO!!!! Neboj se a šij !!!
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Richard: nemyslím si, že bohatší lidi si dávali na poddšívku bavlnu, případně hedvábí (to už je extrém). Přidržel bych se toho lnu. Pro měšťana pak místo vnějšího sukna by mohla být i zdobenější látka, pro bohatého i to hedvábí. Ale i ty hedvábné vesty měly tu drahou látku jen vepředu - záda byla zase z levné látky, nejčastěji asi len. Možná právě proto byl tehdy střih vest takový jaký byl, tedy že přední díly sahaly takřka až na záda. Stejně jako ramenní šev nekončí v půlce ramene, ale sahá taky až na záda.

Uniformy jsou kapitola sama pro sebe - tam je to přesně dáno, jak a z čeho je která uniforma šitá.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Počkat počkat, takže když budu mít předek vesty z hnědý vlny a záda z nějakýho obyčejnýho lnu v jiný (=přírodní) barvě, tak je to normální? :shock:
(aby se mi nějakej domorodec nepoškleboval, žesem socka. Leda ho pak natáhnout pažbou a rázem bych měl i vzorovanou bavlnu... :badgrin: )
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Ale nevymýšlej, furt. Když nebudeš šetřit, budeš moct vestu nosit i samotnou. S těma plátěnýma zádama to bez kabátu vypadá divně.

S Vitanovou teorií střihu nemohu souhlasit. Takový střih se používá i tam kde ty záda vidět jsou.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

no právě, že mi to bez kabátu přijde tak trochu bizarní. Já nic nevymejšlim, osobně mám menší problém s vlnou, než se lnem v nějaký slušný gramáži
(kdybych se místo Francouzů dal k Nac mac Fíglům, stačila by mi kostkovaná sukýnka s kusem hadru vestu bych neřešil... :badgrin: )
Vichrice
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Vichrice »

Zrovna jednu vestu došívám, tak tady máš pro představu, jak to může vypadat. http://vichrice.rajce.idnes.cz/vesta/#P1040490.jpg