Ronšperk: ne tak úplně, ale souhlasím.
Podání majetkových poměrů jednotlivých sociálních vrstev je v současnosti dost zjednodušované (absencí studia odpovídajících pramenů) a vede k vytváření nových zcela mylných dogmat. Ale pokud se budu zabývat praktickou stránkou věci, pak souhlasím. Jak na mou adresu s úsměvem říkává Siegfried - "když si nejde Maršálek zabojovat jako nobil, je z něho docela obstojný pěšák"

. Jako neurozený pěšák jsem poměrně dobře oděný, vyzbrojený kopím, dlouhým nožem a případně i sekerou.
http://johanite.cz/images/servant/velky/DSC_0089.jpg Mám opakovaně vyzkoušené, že když se mi v šiku někdo dostane za hrot kopí, pak mám stěží čas na vytažení toho nože

Láká mě i tesák a tím bych svou výzbroj pěšího uzavřel.
Mohl bych nosit i meč a snadno bych si ho v rámci majetkových poměrů profesionála či družiníka zdůvodnil, ale prakticky ho neuživím a v boji s nobilem bych mu nebyl s mečem protivníkem

. Jako pěšák potřebuji co nejvíce univerzálních nástrojů - tesák či sekera poslouží jak na sekání, tak i k boji. Stejně tak využiju dlouhý a krátký nůž. Více prakticky nepotřebuji a není tedy důvod do toho investovat. Pokud bych sloužil jako lehký jízdní, budu o meči uvažovat spíš
Je to samozřejmě o inspiraci, dnes tu již jsou akce, kde i můžeš svou výzbroj a výstroj vyzkoušet za zajímavějších podmínek, než na běžných bitvách

Pěšáci jsou hodně o spolupráci a sestavování jednotek - tomu pak odpovídá i ta výstroj a výzbroj a tam to má smysl