Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Maršálek píše:
Kain píše:Navíc je v tom jistá univerzalita, snad každý z mé skupiny má ty zbraně dvě, pro jistotu. Já a Martin máme na rejčku kopí, Golem dvouruční palici (a asi i sekeru). Nikdy nevíte, co bude třeba rozmlátit či v které řadě se ocitnete...
Co ti Rejčka udělala, že na ni máte kopí a Golem ještě obouruční palici? [-(
Přenech mi ho proooosím... hlavně toho s tou palicí! To bude zase jednou legrace. :p
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Samozřejmě na její ochranu jsem chtěl říct:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

Ronšperk píše:...vše...
To je přesně ono... Oni si tehdá nechtěli zašermovat... :)
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

"bilem", což byla kratší dřevcovka, často např. vinařský nůž nebo sekáč na delším toporu.
Není nahodou "bill" hezky česky "šídlo"??

Jinak, já myslím, že Froissart vyloženě říká, že je vytrhli zpoza opasků. Pokud by měl lukostřelec za páskem na zádech bojovou sekyru stejným způsobem jako má Maršálek někde na fotkách u Johanitů(pár stránek zpět) tak mu ti IMHO nevadí ve střelbě, ne? Ten uryvek byl ještě doplněn komentářem ohledně divokosti, myslím, že to naráželo na welšské nebo irské lukostřelce.

Jinak já jako tyčovkář mám meč jako pobočku samozřejmě pro případně rozbití šiku, nebo, když někdo pronikne za hrot kopí, kde už mu nemůžu nic udělat.
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

narvek píše:
Jinak já jako tyčovkář mám meč jako pobočku samozřejmě pro případně rozbití šiku, nebo, když někdo pronikne za hrot kopí, kde už mu nemůžu nic udělat.
No to bych neviděl jako šťastné. Zvláště u "tyčovkáře". Ten meč by pro tebe představoval takové jmění, že i kdybys jej získal z kořisti a náhodou jej ukryl před tvým pánem, okamžitě bys jej prodal a peníze dobře využil. Nemáš jako prostý muž takové finance, abys k němu mohl pořídit odpovídající ochranu ruky, která u boje s mečem je nejvíce ohrožena. Při prolomení vašich řad je vzdálenost k boji tak těsná, že je ti v podstatě k ničemu. A pro pěší přesun je rovněž nepraktický. Prostý tesák či dlouhý nůž ti jako "tyčovkáři" poslouží daleko lépe. :) To je opět jen výsledek všegotických bitev.
Honor supra Vitam! Obrázek
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Ronšperk píše:
narvek píše:
No to bych neviděl jako šťastné. Zvláště u "tyčovkáře". Ten meč by pro tebe představoval takové jmění, že i kdybys jej získal z kořisti a náhodou jej ukryl před tvým pánem, okamžitě bys jej prodal a peníze dobře využil. Nemáš jako prostý muž takové finance, abys k němu mohl pořídit odpovídající ochranu ruky, která u boje s mečem je nejvíce ohrožena. Při prolomení vašich řad je vzdálenost k boji tak těsná, že je ti v podstatě k ničemu. A pro pěší přesun je rovněž nepraktický. Prostý tesák či dlouhý nůž ti jako "tyčovkáři" poslouží daleko lépe. :) To je opět jen výsledek všegotických bitev.
Yeap, ale mezi stavbou celého kostýmu jsem se ještě nedostal k tomu abych si koupil novou zbraň.Ochranu ruky řeší poměrně dobře puklíř, stačí si projít I.33. Zatim se ten meč musí přežít. Až zbudou peníze, plánuju tesák nebo sekerku podle Holkham bible.

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nevím, jak jste přišli na to, že u meče je ochrana ruky potřeba více, než u tesáku nebo sekery. Možná proto, že máte větší tendenci mečem krýt a nedaří se vám to:-) Jinak meč oproti sekeře má např záštitu, což je bonus, takže meč je na ochranu ruky lepší...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Ronšperk: ne tak úplně, ale souhlasím.

Podání majetkových poměrů jednotlivých sociálních vrstev je v současnosti dost zjednodušované (absencí studia odpovídajících pramenů) a vede k vytváření nových zcela mylných dogmat. Ale pokud se budu zabývat praktickou stránkou věci, pak souhlasím. Jak na mou adresu s úsměvem říkává Siegfried - "když si nejde Maršálek zabojovat jako nobil, je z něho docela obstojný pěšák" :biggrin: . Jako neurozený pěšák jsem poměrně dobře oděný, vyzbrojený kopím, dlouhým nožem a případně i sekerou. http://johanite.cz/images/servant/velky/DSC_0089.jpg Mám opakovaně vyzkoušené, že když se mi v šiku někdo dostane za hrot kopí, pak mám stěží čas na vytažení toho nože :wink: Láká mě i tesák a tím bych svou výzbroj pěšího uzavřel.
Mohl bych nosit i meč a snadno bych si ho v rámci majetkových poměrů profesionála či družiníka zdůvodnil, ale prakticky ho neuživím a v boji s nobilem bych mu nebyl s mečem protivníkem :badgrin: . Jako pěšák potřebuji co nejvíce univerzálních nástrojů - tesák či sekera poslouží jak na sekání, tak i k boji. Stejně tak využiju dlouhý a krátký nůž. Více prakticky nepotřebuji a není tedy důvod do toho investovat. Pokud bych sloužil jako lehký jízdní, budu o meči uvažovat spíš :wink:

Je to samozřejmě o inspiraci, dnes tu již jsou akce, kde i můžeš svou výzbroj a výstroj vyzkoušet za zajímavějších podmínek, než na běžných bitvách :wink: Pěšáci jsou hodně o spolupráci a sestavování jednotek - tomu pak odpovídá i ta výstroj a výzbroj a tam to má smysl :wink:
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Ještě bych poukázal na problém sekery:nepodařilo se mi vymyslet jak jí nosit aby se mi na opasku nepohybovala v boji, máte někdo něco? On je vůbec problém s pobočníma zbraněma v těsném šiku:(

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Ještě bych poukázal na problém sekery:nepodařilo se mi vymyslet jak jí nosit aby se mi na opasku nepohybovala v boji, máte někdo něco? On je vůbec problém s pobočníma zbraněma v těsném šiku:(
Už se tu o tom všude mluvilo a na nic jsme nepřišli. Většinou ji míváme volně vetknutou za pasem, což by u ostrých nebylo dvakrát praktické :badgrin:
Naposledy upravil(a) Maršálek dne stř 22. srp, 2007 15:52, celkem upraveno 1 x.
Ich dien!