Pod pokličkou

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 63
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Post by Dano »

u indosov ake??? pouzivali vobec sol?
Richard
Nováček
Nováček
Posts: 47
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Vysočina

Post by Richard »

Někde jsem četl názor, že původní obyvatelé severní ameriky trpěli velmi málo vysokým krevním tlakem a chorobami srdce právě proto, že nepoužívali sůl (nebo velmi málo).
Sůl určitě fungovala jako obchodní artik. Romanopisec Steuben popisuje, jestli si to dobře pamatuju, že Šavani prodávali bělochům kvalitnější sůl než měli oni sami získanou z moře. :?
WILDEWALDER
Nováček
Nováček
Posts: 41
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Prešov, Slovensko

Post by WILDEWALDER »

Jura wrote:doklady o tom, že by se prasatům (zvířectvu) dělali placky, nejsou :biggrin:

těmi klasickými plackami myslíš: - z nastrouhaných syrových brambor nebo z uvařených nastrouhaných brambor ?

bramborák ( ze syrových) je myslím čistě sředoevropská záležitost
:biggrin: :biggrin: vis jak to myslim.... klasicke placky jako v nedeli na obed obcas - syrove brambory postrouhat, cesnek, na panvici s tim.... mnam.
Les je mojim rodiskom, domovom a hrobom.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Díky awe za doplnění :wink: nemusím to hledat. Nicméně, aby bylo jasno, mě ty brambory zaujali už před moooc roky a docela jsem se o to svého času (jak to tedy bylo) zajímal. Tady je několik problémů. Předně, brambory se v Evropě začali pěstovat již od renezance. Původně ale jako okrasná rostlina. Zkoušeli se i jíst a došlo i k otravám (jedli nať místo hlízy) a tak byli na dost dlouhou dobu u ledu. Ve větší míře se začali pěstovat po třicítce právě jako krmivo. Jenže jak jsem již psal vždy je tu to ale ..... Např. přávě v Irsku se začali komzumovat a to ve velkém už od počátku 18. století!!! v ostatních částech Evropy to byla věc lokální - včetně Čech (ale to jem uvedl myslím už také), čili byli oblasti kde se jako v Irsku konzumovali už od 18. století, ale nedílnou součástí se např. u nás stali až v druhé půlce 19. století. (To, že se jedli v jížních Čechách je pravda - ale jedli se i ve středních a nebo šlo jen o Šumavu a nebo celé jižní Čechy :wink: - v tom je ten fór. Dneska se jedí úplně všude, ale bylo tomu tak v té době? A na to se snažím odpovědět - nebylo!!!) Toto jsem uváděl z prostého důvodu - že je třeba si položit jednoduchou otázku a to je, co je možné a co je či bylo obviklé a to není vždy totéž. To krmivo jsem uváděl proto, že to, že se v dané oblasti brambory pěstovali ještě nemuselo znamenat, že se jedli. Na druhou stranu tu byly hladomory a to čověk sežere cokoliv. Ale opět jíst něco ze zoufalství není totéž jako to jíst pravidelně.
Nebo jinak - s brambory jako jídlem v sever. Americe je možné se setkat zejména díky Irským přistěhovalcům - čili ani já bych je nevylučoval!!! Nicméně vše nasvědčuje tomu, že ve větší míře se začali konzumovat až od 19. stletí a to ještě někdy v polovině. U Mountain Man jsem se setkal se vším možným, včetně konzerv kaviáru, ale s brambory co by zasobou ne! Otázkou ale je, zda důvodem nebyla spíš skladnost a váha. Hrách, fazole jsou jaksi skladnější a lehčí. Každopádně v terénu nejsou obvikou jídelní surovinou - v osadách bych je ale nevyloučil - právě naopak (byl to tam samej Ir :badgrin:)
Joe M.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Indiáni sůl nepoužívali vůbec a na nedstatek si stěžovali i lovci.
Joe M.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

WILDEWALDER wrote:no a co klasicky bramborovy placky? byli uz tehdy? nebo na co se pouzivali? jenom jako to krmivo pro prasata?
mám dojem, že to je dokonce přímo vynález Šumaváků :wink: čili v Americe jedině pokud máš původ na Šumavě :) což ale není nemožné :wink:
Joe M.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Raiden: napsal jsem blbost - sůl se odstraňovala vyvařením - časem sem dám nějaký orig. recept :wink:

Jinak co se výprav týká, tak oni se tím moc nepárali. Základem byl pemikam, pytlek mixu kukuřičné a pšeničné či žitné mouky a pak co se ulovilo. K tomu pak čaj, čokoládu, kafe, cukr či med, sůl a nějaké to koření, sud kořaky. A to jim stačilo. Pak záleželo, zda něco nevyšmelí od Mexů, Indošů a nebo na obchodních stanicích či osadách. Fazole apod. znali, ale nemyslím si, že by se s nimi ve velkém tahali (něco jiného bylo kombojskou, ale to už mělo zázemí.) Zajímavé je na co se těšili v civilizaci :) mléko a vejce - to byl hit :badgrin:
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 331
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by awe »

Joe wrote:Fazole apod. znali, ale nemyslím si, že by se s nimi ve velkém tahali (něco jiného bylo kombojskou, ale to už mělo zázemí.)
Pro indiánské kmeny které měly trvalá sídla, byly spolu s kukuřicí právě fazole tím, čím je pro nás dnes chléb.
A pro osadníky na východě byly fazole na 100 způsobů taky neodmyslitelnou součástí jídelníčku.... u armády taky patřily mezi základní potraviny...
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 331
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by awe »

Joe wrote:Indiáni sůl nepoužívali vůbec a na nedstatek si stěžovali i lovci.
kategorické odmítnutí je nesmysl. Indoši samozřejmě sůl používali, ale rozhodně nesolili v každé jídlo (z toho co všechno byly schopni jíst na sladko s javorovým sirupem, by jsme se asi poblili), a když, tak jenom slabě... sůl je přeci nad zlato :mrgreen:
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Já se někde právě na vaší přednášce dozvěděl, že někteří Indiáni dokonce považovali bělochy za magory že solí :)

Co se fazolí týká, tak já to nepopírám, jen reaguji na původní dotaz a to jest přímej pobyt v divočině či vojenské výpravy. Hned na počátku jsem také upozornil na fakt, že na to není přímá odpověď, neboť záleží o čem přesně se bavíme. Čili kdo hipoteticky jsme, kde jsme, v jaké době a co děláme. Jsem-li Ranger na válečné výpravě, budu u sebe mít pemikam, kus špeku a scharů a šlus. Po splněný akci se ale vrátím do civilizace, schrábnu žold a dám si nadívaného kapouna s portským. Flákám se a vyžírám Irskou osadu - budu na bramborách, jsem horal na středozápadu - můžu na brabory zapomenout. Musel bych si je tam vypěstovat a na to nemám čas - honí mě Indián :badgrin:
Joe M.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Tady jsou 2 recepty na solené vepřové přímo z USA:

Bobová polévka
3 šálky bobu (nebo fazolí); 1 větší nakrájená cibule; bobkový list; pepř; cca 220g soleného vepřového nakrájeného na palec (2,4cm) široké pruhy

Na solené vepřové nalej vařící vodu, osuš a postup opakuj (2x-3x).
Fazole dej do studené vody a uvď do varu. Po 3 min. vaření odstav z ohně a nech 1 hod. stát přikryté mimo oheň. Přidej nasekanou cibuli, bobkový list, maso a opepři. Na talíř nalámej kukuřičnou placku a zalej to polévkou.

Toto se jmenuje "John Poppin"
1 kg. soleného vepřového nakrájené na kostky; 2 lžíce mouky; nasekaná cibule; 3 dcl mléka; 2,5 šálku hrachu, 2,5 šálku divoké rýže (dá se kupit - je to ta hnědá dlouhozrná rýže)* ; 2 sušené chilli paprička.

Opět maso přelej vařící voudu 2-3 x. Poté dej asi na hodinu vařit do 3,5 l. vody. V jiném hrnci uvař vodu a přidej hrách a vař asi hodinu pod pokičkou. Pokličku sejmi a přidej chilli a vař ještě asi 30 min.. Nakonec přidej rýži a vař dokud nezměkne.
Na pánev dej tuk a osmaž na něm mouku do hněda a přidej mléko. Tímto beamele zahusti maso. Tuto směs mak nalije na směs rýže a hrachu a posypeš sekanou syrovou cibulí.


* ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Joe M.
User avatar
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 254
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Ústí nad Labem

Post by Mokohtavenotaxe »

Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže! :roll: :roll:
Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!
User avatar
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 543
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Písek

Post by Raiden »

Ha! Takže přece jenom tepelná úprava toho nasolenýho masa! tím se vše vysvětluje. To mě nějak vůbec nedocvaklo, pořád jsem měl dojem, že to solený chroupali jenom tak... :oops:
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Mokohtavenotaxe wrote:
Joe wrote: * ) Wild rice Am., Zizania aquetika, česky divoká rýže ve skutečnosti rýží ani není. Jsou to semena vodní trávy rostoucí v mělkých vodách při pobřeží, v jezerech a bažinách Severní Ameriky a jižní Kanady.
Další odrůda divoké rýže roste na jihu spojených států. Divoká rýže byla základní obilovinou indiánů žijících kolem velkých amerických jezer.
Bóže - česky je zizánie Ovsucha vodní a né žádná Divoká rýže! :roll: :roll:
Jak sám píšeš, nemá s rýží společného nic, až na to, že je to rostlina a že k svému růstu potřebuje hodně vody!
Až na to, že pod tímto názvem to mnohdy nabízejí :wink: Tu citaci jsem stáhnul z propag. letáku, kde ji nabízejí. Ale jsem zase chytřejší. O Ovsuše jsem nikdy neslyšel :badgrin:
Joe M.
User avatar
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1031
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: Praha

Post by Joe »

Raiden wrote:Ha! Takže přece jenom tepelná úprava toho nasolenýho masa! tím se vše vysvětluje. To mě nějak vůbec nedocvaklo, pořád jsem měl dojem, že to solený chroupali jenom tak... :oops:
To vžádném případě. Asi jsi si to spletl se sušeným masem. To mimochodem chroupají v USA dodnes :wink: Všimni si těch tyček na stolech v barech. To nejsou naše sýrové tyčinky, ale rulišky sušeného masa. Je jich spousta druhů, protože se různě koření a je to docela dobrý.
Joe M.