Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Rád bych se podělil o malý trik který se mi teď hodně osvědčil. Možná je to nošení sov do Atén, ale přesto:

Dřív když jsem něco šil, nit jsem buďto nevoskoval nebo voskoval průběžně při šití pomocí kuličky včelího vosku. Protože to byl docela opruz a navíc vosk nijak zvlášť nechránil, zkusil jsem rozehřát v hrnku s plochým dnem trochu vosku a napustil jsem rovnou celou špulku; pokud je špulka velká, vyplatí se ji ohřát třeba v troubě po pečení, dokud je teplá, vosk se potom krásně nasákne do celého objemu.

Takto napuštěná nit daleko víc připomíná dratev, nekroutí se a pracuje se s ní úplně skvěle. Navíc sebou můžu vozit špulku která se rozhodně nerozmotá :)
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

To Boza:
Jestli si chceš ušetřit práci, tak takhle upravené nitě/dratve prodávají v Kutilovi na Újezdě (Praha)...
Než si od nich ale špulku odneseš, koukni na kvalitu provoskování... Onehdá jsem kupoval čtyři špulky a každá dratev měla obalení voskem v různé kvalitě.... Ale i ta nejméně obalená ho má v sobě víc, než co tam člověk dostane tou metodou voskové kuličky :wink:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Métá?xestse Ohnéssese píše:To Boza:
Jestli si chceš ušetřit práci, tak takhle upravené nitě/dratve prodávají v Kutilovi na Újezdě (Praha)...
Jj, tam kupuju materiály, taky na Florenci a v Dlouhé :) a podobnou špulku jsem si tam taky koupil. Nějaký čas jsem ji používal k šití, než mě napadlo vyzkoušet jak hoří, a podle smradu a taveniny jsem usoudil na syntetické vlákno :)

Takže teď už jenom lněnou a hezky pod kontrolou... Mmch na personál v těchle krámech nemá většinou moc cenu spoléhat, až na světlé výjimky jsou občas mimo...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Boza píše:...než mě napadlo vyzkoušet jak hoří, a podle smradu a taveniny jsem usoudil na syntetické vlákno :)
tenhle materiál už pomalu také opouštím, ale testovat, jestli to není syntetika mne fakt nenapadlo :?

Jinak Tebou zvolený impregnační způsob použitý na nitě mám vyzkoušený už na tykve a dřevo... Ideální mi přijde 5 minut v troubě předehřáté na 100 st. C. Hranici nahřátí materiálu určuju podle toho, že to ještě udržím v ruce...
Na nitě jsem to ale nezkoušel.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Technika je to sice jednoduchá a účinná, ale s největší pravděpodobností nehistorická. Nitě se natíraly ševcovským popem, a to za studena .-) Složení popu jako takového nebylo pravděpodobně "standardní", receptů jsem našel několik, zakložených na včelím vosku, pryskyřici, dehtu a dalších ingrediencích. Jestli tedy chcete být vskutku LH, vzhůru do experimentů, a připravte se na to, že šití je potom dost špinavá práce. :twisted:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Zkoušel jsem napouštět nitě Bóžovým způsobem a chvíli jsem tu špulku povařil ve vosku. Nitě se pak trhaly jak papír. Takže bacha.
Jinak mě připadá nejjednodušší vzít kus vosku a niť přes ni protahovat tak dlouho, až je obalená. Rychlé a účinné. Pop to sice není... :)
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Vlastně jsem se původně chtěl zeptat, co kdo ví o RS knoflících ve střední a západní evropě. Znám relativně dost nálezů zejm. z východní a v menší míře i severní evropy, ale u nás a dále na západ nic.

Dnes jsem narazil na knoflíky/olivky z Novgorodu, jsou sice poněkud mladší /12. - 14. st./, ale jsou. Délka 3-5cm, uchycení do středového žlábku

Obrázek

Četné jsou nálezy knoflíků s jednou dírkou

Obrázek

více viz zde

http://www.asgard.tgorod.ru/libri.php3?cont=-pug

Látkové knoflíky z alanských kaftanů severního kavkazu

A samozřejmě lité knoflíky hřibovitého tvaru s ruských a švédských nálezů

Obrázek
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Sidney píše:Zkoušel jsem napouštět nitě Bóžovým způsobem a chvíli jsem tu špulku povařil ve vosku. Nitě se pak trhaly jak papír. Takže bacha.
Nepsal jsem vařit :twisted: ale namočit ohřátou špulku v horkém vosku, třeba's ji připálil :) Ten vosk ji nijak nezpevní, ale taky nezničí, pokud je lněná. Pravda je ovšem že některé špulky se mi trhají taky, i bez voskování. Některé drží fest a přitom je to na pohled stejná nit :?
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Záleží na tom jestli je nit třípramená, nebo čtyřpramená (obě jsou takové rozumné síly na to domácí šití). Tu třípramenou přetrhneš velice snadno, obzvláště když je jednen konec uchycen v nějakém výrobku. Přitom pohledově se od sebe těžko rozeznávají.
Abe
Nováček
Nováček

Příspěvek od Abe »

Chci se zeptat - nemohl byste mi nekdo poslat navod na vikinsky obdelnikovy dvouvrstvy plast? Koupil jsem si 4 m vlny, ale nevim poradne jak to usit a na netu jsem nic nenasel :(
Mors et fugacem persequitur virum.