Rád bych se podělil o malý trik který se mi teď hodně osvědčil. Možná je to nošení sov do Atén, ale přesto:
Dřív když jsem něco šil, nit jsem buďto nevoskoval nebo voskoval průběžně při šití pomocí kuličky včelího vosku. Protože to byl docela opruz a navíc vosk nijak zvlášť nechránil, zkusil jsem rozehřát v hrnku s plochým dnem trochu vosku a napustil jsem rovnou celou špulku; pokud je špulka velká, vyplatí se ji ohřát třeba v troubě po pečení, dokud je teplá, vosk se potom krásně nasákne do celého objemu.
Takto napuštěná nit daleko víc připomíná dratev, nekroutí se a pracuje se s ní úplně skvěle. Navíc sebou můžu vozit špulku která se rozhodně nerozmotá
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
To Boza:
Jestli si chceš ušetřit práci, tak takhle upravené nitě/dratve prodávají v Kutilovi na Újezdě (Praha)...
Než si od nich ale špulku odneseš, koukni na kvalitu provoskování... Onehdá jsem kupoval čtyři špulky a každá dratev měla obalení voskem v různé kvalitě.... Ale i ta nejméně obalená ho má v sobě víc, než co tam člověk dostane tou metodou voskové kuličky
Métá?xestse Ohnéssese píše:To Boza:
Jestli si chceš ušetřit práci, tak takhle upravené nitě/dratve prodávají v Kutilovi na Újezdě (Praha)...
Jj, tam kupuju materiály, taky na Florenci a v Dlouhé a podobnou špulku jsem si tam taky koupil. Nějaký čas jsem ji používal k šití, než mě napadlo vyzkoušet jak hoří, a podle smradu a taveniny jsem usoudil na syntetické vlákno
Takže teď už jenom lněnou a hezky pod kontrolou... Mmch na personál v těchle krámech nemá většinou moc cenu spoléhat, až na světlé výjimky jsou občas mimo...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza píše:...než mě napadlo vyzkoušet jak hoří, a podle smradu a taveniny jsem usoudil na syntetické vlákno
tenhle materiál už pomalu také opouštím, ale testovat, jestli to není syntetika mne fakt nenapadlo
Jinak Tebou zvolený impregnační způsob použitý na nitě mám vyzkoušený už na tykve a dřevo... Ideální mi přijde 5 minut v troubě předehřáté na 100 st. C. Hranici nahřátí materiálu určuju podle toho, že to ještě udržím v ruce...
Na nitě jsem to ale nezkoušel.
Technika je to sice jednoduchá a účinná, ale s největší pravděpodobností nehistorická. Nitě se natíraly ševcovským popem, a to za studena .-) Složení popu jako takového nebylo pravděpodobně "standardní", receptů jsem našel několik, zakložených na včelím vosku, pryskyřici, dehtu a dalších ingrediencích. Jestli tedy chcete být vskutku LH, vzhůru do experimentů, a připravte se na to, že šití je potom dost špinavá práce.
Zkoušel jsem napouštět nitě Bóžovým způsobem a chvíli jsem tu špulku povařil ve vosku. Nitě se pak trhaly jak papír. Takže bacha.
Jinak mě připadá nejjednodušší vzít kus vosku a niť přes ni protahovat tak dlouho, až je obalená. Rychlé a účinné. Pop to sice není...
Vlastně jsem se původně chtěl zeptat, co kdo ví o RS knoflících ve střední a západní evropě. Znám relativně dost nálezů zejm. z východní a v menší míře i severní evropy, ale u nás a dále na západ nic.
Dnes jsem narazil na knoflíky/olivky z Novgorodu, jsou sice poněkud mladší /12. - 14. st./, ale jsou. Délka 3-5cm, uchycení do středového žlábku
Sidney píše:Zkoušel jsem napouštět nitě Bóžovým způsobem a chvíli jsem tu špulku povařil ve vosku. Nitě se pak trhaly jak papír. Takže bacha.
Nepsal jsem vařit ale namočit ohřátou špulku v horkém vosku, třeba's ji připálil Ten vosk ji nijak nezpevní, ale taky nezničí, pokud je lněná. Pravda je ovšem že některé špulky se mi trhají taky, i bez voskování. Některé drží fest a přitom je to na pohled stejná nit
Záleží na tom jestli je nit třípramená, nebo čtyřpramená (obě jsou takové rozumné síly na to domácí šití). Tu třípramenou přetrhneš velice snadno, obzvláště když je jednen konec uchycen v nějakém výrobku. Přitom pohledově se od sebe těžko rozeznávají.
Chci se zeptat - nemohl byste mi nekdo poslat navod na vikinsky obdelnikovy dvouvrstvy plast? Koupil jsem si 4 m vlny, ale nevim poradne jak to usit a na netu jsem nic nenasel