Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Wotan - myslím že jsem to už zmiňoval v tom článku o košenile.

Rozdíl je především v podílu kys. kermisové (která je trochu rudější do vínova). Červec polský ji má pár procent (myslím tak do 15-20 a nopálový ji nemá vůbec nebo minimálně) . Ovšem vhledem k sytosti tohoto barviva se domnívám, že výsledek barvení je téměř stejný.

Vím, že se červci polští dají sehnat z Německa, ale za děsnou cenu.

Kdybych osobně věděl kde žijí, tak si tam na ně klidně zajedu je nadrtit :c)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No o to mi právě šlo - jestli někdo dělal pokusy s porovnáním výsledného barviva a jeho odstínu. Košenilu totiž seženeme relativně snadno, kdežto toho červce polského jsem u nás ještě neviděl a to že jde sehnat z Německa je por mně novinka. Díky.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Zkoušeli jste někdo dostat ze světlice barvířské - safloru červenou barvu? Docela by mě to zajímalo. Trochu jí tu ještě mám. Mělo by být rozpustné v tucích nebo alkoholu. Dík
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Snažil jsem se přímo sehnat kys. kermisovou, ale zatím marně. Chystám se do budoucna takové pokusy provést, ale čert ví kdy.

Kdyby někdo znal místa, kde červec žije, zajedu si na něj :c)
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Co barvení třešněmi? Mám pocit, že plané třešně rostly, nebo se pletu? Zkoušel to někdo?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

jenom vím, že třešně jsou někde z vých. kavkazu. Ale od kdy rostou u nás...
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Ronšperk píše:Zkusili jste někdo víno. Místo vylití starého a zoctovatělého červeného vína jsem jen tak zkusmo do něj vhodil kousek lnu. Výsledná barva po vymytí a bez ustalovače po uschnutí je až překvapivě fialová. A tahle lázeň by neměla být na dvorcích až tak vzácná.
ano, včera s Kainem a byla to nehorázná prča :biggrin: Cílová barva měla být bordó, ale povedla se toliko starorůžová (možná mírně do fialova).
Barvil jsem tvill a bourette, bourette byl nakonec výrazně sytější, zatímco to leštěné hedvábí je spíše tónované. Když jsem se nechytil chemickou barvou, nechal jsem se ukecat na víno - zbytek Modrého portugalu po předchozích pitkách :badgrin: Teď si lámu hlavu, jak docílit té tmavě červené v panelákových podmínkách.
Ich dien!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Modrý portugal překvapivě nebarvil na modro:) Náhodou ti ta růžová bude slušet :)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Máte někdo zkušenosti z červenou barvou ze světlice?
Ratatosk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ratatosk »

Kain píše:Modrý portugal překvapivě nebarvil na modro:) Náhodou ti ta růžová bude slušet :)
A jéje, Kain lanaří další, aby nebyl sám s růžouvoučkou tunikou :biggrin:
Omlouvám se za OT, nedalo mi to nenapsat, smaž mě (jen prosím nesmažit :biggrin: ).
Vím, že nic nevím. O:)