Wotan - myslím že jsem to už zmiňoval v tom článku o košenile.
Rozdíl je především v podílu kys. kermisové (která je trochu rudější do vínova). Červec polský ji má pár procent (myslím tak do 15-20 a nopálový ji nemá vůbec nebo minimálně) . Ovšem vhledem k sytosti tohoto barviva se domnívám, že výsledek barvení je téměř stejný.
Vím, že se červci polští dají sehnat z Německa, ale za děsnou cenu.
Kdybych osobně věděl kde žijí, tak si tam na ně klidně zajedu je nadrtit :c)
No o to mi právě šlo - jestli někdo dělal pokusy s porovnáním výsledného barviva a jeho odstínu. Košenilu totiž seženeme relativně snadno, kdežto toho červce polského jsem u nás ještě neviděl a to že jde sehnat z Německa je por mně novinka. Díky.
Zkoušeli jste někdo dostat ze světlice barvířské - safloru červenou barvu? Docela by mě to zajímalo. Trochu jí tu ještě mám. Mělo by být rozpustné v tucích nebo alkoholu. Dík
Co barvení třešněmi? Mám pocit, že plané třešně rostly, nebo se pletu? Zkoušel to někdo?
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Ronšperk píše:Zkusili jste někdo víno. Místo vylití starého a zoctovatělého červeného vína jsem jen tak zkusmo do něj vhodil kousek lnu. Výsledná barva po vymytí a bez ustalovače po uschnutí je až překvapivě fialová. A tahle lázeň by neměla být na dvorcích až tak vzácná.
ano, včera s Kainem a byla to nehorázná prča Cílová barva měla být bordó, ale povedla se toliko starorůžová (možná mírně do fialova).
Barvil jsem tvill a bourette, bourette byl nakonec výrazně sytější, zatímco to leštěné hedvábí je spíše tónované. Když jsem se nechytil chemickou barvou, nechal jsem se ukecat na víno - zbytek Modrého portugalu po předchozích pitkách Teď si lámu hlavu, jak docílit té tmavě červené v panelákových podmínkách.
Modrý portugal překvapivě nebarvil na modro:) Náhodou ti ta růžová bude slušet
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.