stettner wrote:Ale to nevadi ze maju stity. Kto by na koni drzal mec v dvoch rukach.
Imareal ma niekedy prapodivne datatcie, to mas pravdu. Videl som 200 rocny rozdiel. Ved tiez sa mi to zda min o 100 rokov mladsie.
Vo vacsine v obrazovych pramenoch prevlada zobrazenie rytiera - teda jazdza a teda s mecom a stitom. Mece o akom hovori anonym Ms. 3227a v 14. storoci je jednoznacne urceny skor na serm. Nie boj v poli. Teda nehladajme langschwerty tam kam nie su primarne urcene.
Goliath je samozrejme stylizacia. A ani to, ze ide o poslednu ranu neubera tomu, ze ten mec sa dal chytit do 2 ruk.
Teda myslim, ze """"jedenapolky""" v 14. storoci boli a nie len na konci. Ale urcite neboli bezne, proti comu tu asi bojujete, v rukach pesiaka. Ale tam neboli ani jednorucky.
JOJO myslím ,že to myslíš správě
Já osobně to beru tak ,že nikdy nemůžeme říct to nebylo ,ale vrámci toho příblížení k living bych dělat věci absolutně typické a zapadající do toho období .
Já jsem se právě snažil ty 1,5 hladat třeba u těch sesdnutých rytířů ,či těžkooděnců ,ale i lehko odděnců. A na 14. století jsem nenašel nic , to co posílal Lodomerius je jednoznačné a pro mě je to takové první ťuknutí,tyto meče by se jako 1,5 ruční meče jisto jistě ddaly nazvat ,nicménně bych je absolutně nesrovnával na použití jak je vidět třeba u Talhofra ,i když ten se tady určitě nějakou dobu musel vyvíjet ,ale furt je to duelový styl šermu. Stejně tak jako by někdo z přelomu 13/14 vytáhl na poli v šiku 1.33.