Zbroje,prošívanice,atd.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Aha, chápem. Vidím to podobne. Ešte môj postreh - ak by som bol družník, či nejaká nobilita, zavesil by som si meč na opasok, lebo je to reprezentatívne, ukážka moci a bohatstva. Kdežto keby som bol bojovník - žoldnier, vláčim ho so sebou takmer všade a nie iba pri promenádach mestskými uličkami, tiež by som si ho prehodil cez plece.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

a ked sa Wothan dívam na tvoje foto, zdá sa mi akoby sme si pod tým závesom cez plece každý predstavovali niečo iné. Ten meč v závade bol zavesený pozdĺž tela, s hruškou pri hlave. Tak som si to predstavoval tak, že bol vlastne zavesený cez chrbát. Tak teraz neviem.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Já to z popisu pochopil tak, že autorka uvažuje, že meč byl nošen na bandalíru podobně jako Wothanův na obrázku, ale určitě ne na zádech! Že v hrobě leží s hlavicí u hlavy, ještě nemusí nic znamenat. Ostatně je možné, že prostě položili normální opasek přes tělo.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Scar píše:Tak som si to predstavoval tak, že bol vlastne zavesený cez chrbát. Tak teraz neviem.
Zkus si vytáhnout meč ze závěsu na zádech, a to ze závěsu, ve kterém se meč zároveň pohodlně nosí. Fakt to dobře nejde.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Scar: jj, nejde to. A za druhé těžko mluvit o meči na opasku jako o odznaku postavení, zatímco přes rameno by tomu bylo jinak. To zavěšení nejspíš neznamená vůbec nic, je to jen technologické řešení. Prostě z ramene nesjede. Navíc většina opasků je dlouhých a tímpádem umožňují nošení kolem pasu i přes rameno dle libosti (civil/zbroj). A pak si můžeš vytáhnout hrušku meče prakticky na úroveň hrudníku či podpaží, což má taky výhody.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ale zase s krátkou čepelí je to perfektní způsob nošení - nosím tak mačetu a je to v pohodě. Samozřejmě s ní nebojuju :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Kain: zrovna moc nemá - takhle nosíme zavěšený gladius, to jsou ale krátké meče a už u jezdecké spathy, kterou takhle nosím taky to přestává být při tasení pohodlné. Proto jsem tenhle vysoký závěs za obůstek v jedné rovině jako to mám u té spathy nechal z toho rs meče předělat na ten stávající kdy to visí níž a více natočené a je to nesrovnatelně pohodlnější.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

No v tasení to moc výhody nemá, snad jen to, že na ten jílec snáze dosáhneš. Ale čím je výše (a zároveň přes rameno), tím (prý) při jízdě na koni méně skáče. Zatím jsem to nezkoušel, ale slyšel jsem to...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

S tím bych si nelámal hlavu - jak jsem psal, v naprosté většině výjevů má jezdec meč u pasu nebo dokonce přímo pod pasem a tenhle trend pak převažuje vlastně po celý středověk, takže si s tím předkové zjevně moc nelámali hlavu :wink:

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Vidíte to?! Rytíř a nestydí se okrást chudáka o plášť a ještě mu vyhrožuje mečem! :)