Protože jsem vcelku průběžně fotil, snad to vydá i na článek.
Jinak nosí se velmi dobře, pohyblivost je o poznání menší než v kroužkovce. Nicméně má jednu zásadní nectnost, a totiž to že se nedá stáhnout opaskem. Řešením by bylo udělat ji vzadu rozdělávací (prostě svěrací kazajku) ale na to už je teď pozdě (i když by to technicky šlo).
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
IMHO bych to neviděl jako zásadní nectnost. Pásek s mečem se nosil velni často přes rameno i u kroužkovek, natož u těchto zbrojí. A k takovému pásku přes rameno můžeš přidat na přitažení k tělu jeden přes pas, nebude sjiždět, neboť je zachycen tím prvním.
A je moc hezká:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
V hrobě slovanského bojovníka v Závade na Slovensku ležely části opaskové garnitury přes tělo, uvažuje se buď o bandalíru, nebo jen položení normálního pásu neobvyklým způsobem.
A jinak ta šupinovka - všechna čest =D>
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Tých závesov cez plece je viac. Z územia Slovenska by mali byť dva. Len mi nieje jasné prečo ich Kain spája so zbrojami. Má to nejaké logické vysvetlenie? Prečo by nemohol bojovník nosiť meč cez rameno aj bez zbroje? Alebo som to zle pochopil?
Ano je jich vícero, já mám na meči z přelomu 10-11.st. taky podobný závěs přes rameno - viz.
Jen říkám, že to třeba v ikonografii je k vidění jen velmi málo ve srovnání s mečem zavěšeným u boku.
Jinak tu nebyla řeč o tom, že by člověk nemohl nosit takový závěs i beze zbroje:
Spíš šlo o to že když člověk nosí takový typ zbroje který se špatně stahuje v pase opaskem - tj. šupinovou, lamelovou apod. nebo na které by opaskový závěs špatně držel, tak je závěs přes rameno výhodnější a určitě pohodlnější. To je ostatně už antický poznatek.